Изборите: Сблъсък на йесмени

12823
Изборите: Сблъсък на йесмени
Снимка: БГНЕС

Още преди няколо политически мандата се роди твърде сполучливо название на определена категория политици. Йесмен. Йесменът беше вечно кимащ, вечно съгласяващ се политик, който лакейски обслужва различни геополитически интереси, понеже те са по-важни от националните. За йесмена дори не бе достатъчно важно да знае английски: йес до откат на всичко, пък каквото стане. Накрая, по правило, йесменът завършва българския си политически курс със заслужена награда - дълъг и безоблачен престой в международна институция. Най-добре осребреното "Да", което може да получиш.

С времето, а и особено сега, на предстоящите избори, сблъсъкът на йесмени взе да става съвсем очевиден. Ако преди, поради липсата на достатъчно информация, човек можеше да се заблуди, че йесмените все още са в ограничен брой, бързо поникващи в международните дъждове, днес клонирането им е очевидно. Всяка партия не само, че не скрива, а започва да подчертава геополитическата си зависимост, да я изтъква като основна своя мисия и съответно да се противопоставя на отсрещната група от йесмени, които предат същото, но на другия стан.

Стигна се до следния парадокс: човек почти не е запознат и не може да чуе някаква съществена предизборна програма, но светкавично може да се ориентира в това кой геополитически покровител е издигнал свой аватар в страната. България е бойно поле между САЩ и Русия, между европейски и антиевропейски настроения, фронт на хибридни войни и тинк-танкове. По-лесно може да натрупаш вот с това дали подчертаваш "евроатлантическите си" ценности или "консервативните и близки до Русия" убеждения, отколкото ако предложиш ценностен план за реформа на страната. Второто е скучно: дай да видим сега за Путин ли си или против Путин, за това коя тръба трябва да минава през страната, че да видим дали да гласуваме за теб. Какво мислиш за проблемите в образованието? Много неща. Но много повече мисля за това дали твоят голям брат е по-голям от моя голям брат - давай да си ги измерим.

За съжаление този атавистичен геополитически залог говори не само за партийни ориентации и електорални нагласи. Говори за тежкото отчаяние, което е настъпило в самия избирател. Доброволното превръщане на българската политика в пионка от международния шахмат и готовността да я приемаш именно като такава е и неизбежната психологическа умора, продиктувана от 30-те години преход. Вече единственият начин да запалиш електоралните гласове е да ги насъскаш в бинарни противопоставяния, после да си избереш едното и да му натискаш бутона всеки ден. Ако йесмените будеха отвращение през годините, сега имат нова роля: да се опитат да пробутат един йесмен само заради омразата към друг. 

Какъв ще бъде изборът през април? За най-юначен отбор от йесмени. Световното по геополитически интереси започва.

И както е по традиция, България няма да се класира.

Автор: Георги Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com