Измислиците на един журналист от "Шпигел"

6673
Измислиците на един журналист от "Шпигел"
Снимка: iStock/Guliver

Авторитетното германско списание "Шпигел" разкри случай на огромна измама. Негов автор в продължение на години писал репортажи с частично или изцяло измислени герои и сюжети. За което многократно получавал и награди, отбелязва Инес Айзеле в коментар за Deutsche Welle.

Последното му отличие е само отпреди няколко седмици. Тогава Клаас Релоциус получи наградата "Репортер на 2018 година", но сега явно настъпи краят на кариерата му. Както съобщава "Шпигел онлайн", много от публикациите на журналиста са били пълна измислица, или в най-добрия случай - манипулирани. 33-годишният Релоциус, който от две години насам е бил дори щатно назначен в "Шпигел", междувременно си е признал измамите и е напуснал изданието.

Също и други медии, за които журналистът е работил на свободна практика, навярно са засегнати от скандала. В печатното издание на „Шпигел“, както и в електронния му вариант от 2011 година до днес са публикувани около 60 текста от този автор.

Тръмп обезглавява Статуята на свободата на корицата на "Шпигел" (СНИМКА)

Новият брой на авторитетното германско списание "Дер Шпигел" днес излезе с корица, на която има колаж със снимка на американския презид...

Релоциус е бил разкрит покрай негова публикация за доброволните граждански патрули по границата на САЩ с Мексико. Отговорничка за работата с медиите във въпросната организация е изпратила запитване до "Шпигел" как Релоциус е могъл да напише статия за патрулите, без да е разговарял с представители на гражданската инициатива.

Автор с множество награди

Клаас Релоциус е печелил четири пъти германски награди за репортерска дейност, както и много други престижни отличия, като Наградата на благотворителната организация за подпомагане на деца Kindernothilfe и Европейската награда за печатни издания. Пред своя работодател журналистът е обяснил извършените от него манипулации с това, че се е намирал под постоянен натиск за нови успехи: "Колкото по-големи успехи постигах, толкова по-силен ставаше страхът от провал", е казал той.

Фактът, че в продължение на години никой не е забелязал лъжите и фалшификациите хвърля сянка на съмнение върху вътрешната организация на работата в редакцията на "Шпигел онлайн". Оттам посочват, че всички процеси ще бъдат основно проучени и преразгледани. Специална комисия от вътрешни и външни експерти ще се занимае с въпроса как в бъдеще да се подобри контролът. Резултатите от тези мерки ще бъдат огласени публично.

Spiegel: Зад кибератаките от името на ИД стои Русия

Правоохранителните органи на Германия смятат, че зад кибератаките, извършвани от групата хакери, известна под названието "Кибер-халифат...

Случаят "Релоциус" има и политически измерения, а щетите, които бяха нанесени на журналистиката и доверието в медиите са огромни, казва Дирк Курбьевайт от Главната редакция на "Шпигел". Същото становище изказа също и председателят на Германски журналистически съюз DJV Франк Юберал.

И други измами

Последният подобен случай на измама в Германия е от 2000-та година. Тогава журналистът на свободна практика Том Кумер беше подправил или свободно съчинил откъси от интервютата си с холивудски величия като Брад Пит или Джони Деп. Фалшификациите лъснаха след като години по-късно се появиха и други свободни съчинения от Кумер.

Списание "Шпигел" излиза от 1947 година. В миналото то си спечели слава с разкриването на няколко политически афери. И днес то е сред водещите немскоезични издания. "Шпигел онлайн" пък е сред най-масово четените електронни медии за новини в Германия. То е част от издателство "Шпигел", но редакционната политика и ръководството му са отделени от тези на печатното издание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com