Как Аржентина падна в капана на бедността

8238
Как Аржентина падна в капана на бедността
Снимка: Getty Images/Guliver

Икономическото и финансово положение в Аржентина става все по-критично, пише сайтът на германската обществено-правна телевизия АРД. Годишната инфлация в страната достигна 102,5%. Поскъпването в латиноамериканската държава минава психологическата бариера от 100 процента за първи път от 1991 година, отбелязва и американската телевизия СиЕнЕн.

Само през февруари 2023 цените в южноамериканската държава са нараснали с 6,6 на сто. Най-голямото поскъпване е сред храните и напитките, както и при интернет и телефонните услуги. Само месото е поскъпнало с близо 20% за месец, съобщава британската телевизия БиБиСи. Неблагоприятните метеорологични условия, продължителната гореща вълна и сушата оказват сериозно въздействие върху добитъка и реколтата, информират местни медии.

МВФ отпуска нов транш от 5,3 млрд. долара на Аржентина

Международният валутен фонд (МВФ) е постигнал споразумение с правителството на Аржентина по четвъртия преглед на пакета от помощи за юж...

Инфлацията в Аржентина - сред най-високите в света

Централната банка непрекъснато печата нови пари, за да компенсира бюджетния дефицит. Страната страда от раздут държавен апарат и ниска производителност, огромен проблем се оказва и големият размер на сивата икономика. Международните фактори - като войната в Украйна и проблемите с веригите на доставки - допълнително утежняват ситуацията.

В опит да овладее инфлацията, правителството сложи таван на цените на някои продукти. Планът "справедливи цени" ограничава поскъпването на определи продукти до максимално 3,2 процента на месец в периода 1 февруари - 30 юни. "Тази програма цели ограничаването на инфлация и постигането на стабилност на цените, за да се възстанови покупателната способност на населението", казват от правителството.

Според критиците обаче тези мерки изкривяват пазара. Освен това те твърдят, че фактите се изопачават. "Официално производителите и тяхната предполагаема склонност към спекула са обвинявани за високата инфлация", казва пред ДВ Ларс-Андре Рихтер от фондация "Фридрих Науман" в Буенос Айрес. Отговорни обаче са "машините за печатане на пари, които работят почти денонощно", убеден е той.

Хората обедняват, а недоволството расте

Пожар остави големи части от Аржентина без ток (ВИДЕО)

Пожар близо до високоволтови линии остави големи части от Аржентина без ток, предаде Франс прес, като се позова на властите. Това стана...

Една трета от аржентинците живеят в бедност и са зависими от помощта на благотворителни организации и социални кухни. А инфлацията изяжда както заплатите, така и социалните плащания. Мнозина се опитват да спасят спестяванията си, като ги обърнат в американски долари. Но държавата ограничи количеството валута, което може да се обменя, включително за да защити собствените си резерви. Затова хората са принудени да се обърнат към черния пазар за чуждестранна валута, но там курсовете са далеч по неизгодни, пише АРД.

Според съобщения в медиите в правителството също има разногласия как да се подходи към предизвикателствата, пред които е изправена страната. Миналото лято в рамките на четири седмици Аржентина смени трима икономически министри. През септември протестиращи излязоха на улиците и настояха за спешни мерки срещу нарастващите разходи за живот. През февруари централната банка на Аржентина обяви, че в отговор на скока на потребителските цени, ще бъде пусната нова банкнота от 2000 песо.

Аржентинците гласуват през есента

Тази година в Аржентина предстоят президентски избори, които се провеждат заедно с парламентарните. Недоволството към сегашния държавен глава Алберто Фернандес расте.

През декември Международният валутен фонд одобри изплащането на още шест милиарда щатски долара помощ за Аржентина. Това беше последното плащане за Аржентина в рамките на 30-месечна помощна програма, която се очаква да достигне общо 44 милиарда щатски долара, съобщава още АРД.

Аржентинското правителство загуби мнозинството си в Сената

Управляващата перонистка коалиция в Аржентина понесе удар, когато четирима от нейните сенатори обявиха, че я напускат, с което отслабих...

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com