Какво тук значат 2 млн. българи?!

66659
Какво тук значат 2 млн. българи?!
Снимка: БГНЕС

Вместо да се извини на два милиона пациенти за разкарването и притеснението, което им причини със заверката на книжките им за лекарства, здравната каса взе, че се обиди и съответно обвини "недисциплинирания народ" и "нагнетяващите напрежение медии". Това за пореден път илюстрира обърнатата пирамида, в която българите преживяваме - вместо народът да е суверен, а властите да са негови слуги, той им е роб до гроб. Това е не защото е недисциплиниран, както твърдят от касата, а защото е твърде покорен и търпелив спрямо своеволията на администрацията. В резултат

всеки чиновник му се качва безнаказано на главата,

защото всеки с административна власт заема поста си не за да бъде от полза на хората, а за да издевателства над тях. И така е навсякъде, където има оборот на документи - идете по общини, митници и всякакви други учреждения. Там клиентът е виновен по презумпция и винаги го изненадват с фантастична бюрократщина.

Държавните служители с власт обичат да се изживяват като началници на обикновените хора - може би за да избият комплекса си, че са брънка във верига на власт и подчинение, и да се почувстват значими. Това обаче е в разрез с правата на хората и в частност на пациентите. В нито една цивилизована държава болните не биват подлагани на такива унижения, както в България. В нито една държава от Европейския съюз не се случиха такива безобразия, както с прекодирането на болестите в България.

Много е удобно да се криеш зад европейски правила - това е любимо оправдание на всички институции пред последните 15 години. Зад маската на хармонизирането на различни нормативни актове с ЕС бяха прокарани безброй безобразия - само си спомнете как ни направиха на маймуни да си сменяме табелите на колите уж по изискване на Брюксел.

В случая с рецептурните книжки трябва да се добави една цифричка към кода на различните заболявания - факт, който

не засяга по абсолютно никакъв начин пациента

Кодовете индивидуализират единствено за целите на статистиката заболяването на конкретния човек, тази информация я има личният му лекар, а здравната каса иска да я научи. Тогава двете страни в казуса трябваше да намерят начин да си обменят тази информация - техен проблем е как. Вместо това те решиха да използват за посредник хронично болните, които да тичат между двете институции, за да предадат една цифра от едната на другата. Пълен абсурд и голяма наглост! От пресцентъра на касата признават, че стигнали до това "гениално" решение, защото не можели да задължат лекарите. Много ясно - докторите щяха веднага да спретнат един протест, докато болните, зависими от жизнено необходимите им лекарства, няма да го направят. Само че в нито един закон, нито директива няма изискване пациентите да бъдат тормозени с бюрократичните прищевки на институциите. Точно обратното.

В казуса с рецептурните книжки има два основни въпроса. Първият е защо касата не дописа цифричката служебно и той е същественият. Тя се оправдава "със законите на страната, които изпълнява съвестно". Такива разпоредби обаче няма. Има приложение към една наредба, в което, разбира се, няма задължение за пациента. Тоест кодът е работа на касата и по нейна идея е вменена на хронично болните. От институцията се оправдават, че понеже нямало електронно правителство, личните лекари не можели да влизат в системата и да допълват кодовете. Това обаче изобщо не е проблем на пациентите, затова

въпросът трябваше да бъде решен служебно

Управителят на касата и пресцентърът й твърдят, че нямало начин това да стане, като сочат различни доводи - поради липсата на електронно правителство, за да защитят личните данни на хората, защото книжката била документ, както и поради невъзможност да изискат кодовете от лекарите. "Колегите информатици" били казали така. Естествено, че ще кажат, няма да си създават работа сами. По всичко личи, че в касата просто са избрали най-удобния за тях начин без никаква грижа за човека.

Вторият въпрос е как здравната каса информира пациентите, след като им организира такава "въртележка". Очевидно е, че въобще не са предвидили какво ще се случи в разгара на горещините през лятото, въпреки че сега са категорични, че българите винаги чакат последния момент, за да изпълнят задълженията си. Ако наистина бяха толкова добри в народопсихологията, защо не се погрижиха "недисциплинираните" да бъдат уведомени навреме и ясно. А не да се оправдават с неразбираемо съобщение отпреди 8 месеца на сайта си, в който малко пациенти влизат. Ако са разчитали на медиите, значи изобщо не са наясно с работата им. Ако са очаквали личните лекари да дадат начална скорост на пациентите, да бяха ги уведомили както трябва и да бяха контролирали случват ли се наистина презаверките през всичките тези месеци. Както винаги обаче отговорността се прехвърля и накрая традиционно пада върху данъкоплатците, които издържат тези, които създават проблеми, вместо да ги решават.

"Недисциплинираните" всъщност се оказаха неинформирани

Повечето от тях все още не знаят, че няма нужда да чакат лично, а могат да се кооперират с още голям брой "братя по съдба" и само един да отиде да чака. Нищо че касата не спира да твърди, че става дума за документи, за лични данни, за конфиденциална информация и т.н. Както от пресцентъра й признаха, книжките на цели села са били заверявани накуп, без притежателите им да се разкарват. Кой през това време е имал досег до личните им данни, бил ли е шофьорът администратор на такива? Ами ако някоя партийна централа си е платила, за да се докопа до ЕГН-тата на хронично болните?

Така го разбират администрирането на личните данни в касата. И така ще гледат на всички проблеми на пациентите. Заслугата е на всички правителства, които се погрижиха за пълния й монопол и принудиха всички да й станат клиенти, вместо да я поставят в конкурентна среда, която да я накара да започне да се съобразява с данъкоплатците. За да видим как два милиона души се отписват от нея, когато за собствено удобство реши да ги тормози.

Светлана Георгиева,
Сега

НЗОК: Над 1,3 млн. рецептурни книжки вече са презаверени

С новите четиризначни кодове към 10 часа днес са презаверени 1 363 140 рецептурни книжки на хронично болни пациенти. Само за период...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com