X
 
 

Карбовски, защо не умря през 90-те?

10483 22
Карбовски, защо не умря през 90-те?
Снимка: бТВ
Facebook изтри всички страници на Мартин Карбовски, свързани със сайта му Lentata. Карбовски нарече свалянето бото-фашизъм и цензура, а малко по-късно и последният му профил, с който съобщи за станалото, изчезна също. Подозренията са, че всичко това става заради определени текстове, свързани със ЛГБT общностите, например ето този. Не се знае дали просто страниците са свалени заради определени натрупвания на докладване, които щом веднъж минат зададен лимит, автоматично падат, или става дума за човешка намеса, тъй като Facebook работи и на двата принципа. Експерти по социалните мрежи твърдят, че всъщност най-вероятно е второто - в мрежата работят стотици хора, които проверяват не само автоматично, но и ръчно определено съдържание и решават дали да го свалят. 

Нека кажа: Карбовски има основания. Това наистина е цензура и тази цензура е опасна: преди години самият той беше казал, че "вратата на свободата, която се беше отворила през 90'те, сега се затваря със зловещо скърцане".

Тук не става дума въобще какво Карбовски говори за ЛГБТ. Става дума за началото на Просвещенския проект и думите на Волтер, че "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш". Нали демокрацията беше сблъсък на мнения, в пещта на който сблъсък се изковават определени политики. И какво е слово на омразата, някой може ли  да каже? Американският президент стана американски президент със слово на омразата. Не че е хубаво, но е факт. А тук това е забранено...? 

Та има велики текстове, които са брутално слово на омразата. Ми да забраним и "Септември" на Гео Милев - аз не познавам по-изкусно и красиво слово на омразата. От А до Я, от първия до последния стих - чиста, пълнокръвна, великолепна омраза. Ще минат години, те вече минаха, и политическата основа на тази поема ще се забрави. Омразата вътре обаче няма пипане. Джордан Питърсън преди време каза: ако искаш да кажеш истината, поемаш риска да обидиш някого. Журналистката го погледна смаяно и изгуби 10 секунди, за да го осмисли и после усети, че тя прави същото. Не ме разбирайте погрешно - не слагам, разбира се, Мартин до Волтер и Гео Милев, нито дори до Питърсън - нито пък той би се сложил: говорим обаче за принципни положения, които са общи. 

Между другото, Карбовски накрая на текста си, колкото и да е спорен, се извинява. Пише така: извинявайте ако съм ви обидил, разберете ме. Вече не можеш да се извиняваш обаче. Това е твърде наивен човешки акт, остарял и детински; ти си само юридически субект и нищо повече от юридически субект. 

На всичкото отгоре - и това е най-важното ми съображение - има някаква притеснителна лекота, с което нещо се определя като хейтспийч. Писането е на практика най-сложният човешки акт, със сложен апарат от техники: това, което казваш далеч невинаги е онова, което на пръв поглед казваш. Агресията в повечето текстовете на Карбовски за ЛГБT е много повече хипербола, техника, фигура на речта. Знаят ли цензорите във Facebook какво е хипербола? Има ли в интервюта им за работа въпроси свързани с филологическата им компетентност? Аз не мисля и се опасявам, че разликата между Карбовски и тях са два вагона с книги, 1000 ленти с репортажи и свършена черна работа за последните 20 години, която никой от тях никога не би свършил. Подозирам също, че целият механизъм за премахване на съдържание касае пет-шест общи положения, които инструктирано се прилагат на килограм и с големия сатър. И това твърде много прилича на кабинетите по отдел цензура на комунистически режим - само офисът е малко лъскав и парите малко повече. 

Това, което Карбовски искаше да каже в повечето си текстове, далеч не е злобна атака срещу ЛГБТ, а нещо друго. И то е следното: че аджендата им, дори да е правилна, изглежда странно пришита на фона на българското общество. Че то не е - кой ще оспори това? - така, както западното, изкачило всички социални стъпала, за да може с лекота да обсъжда този проблем; за автоматичното му пренасяне тук може би е още рано и това пренасяне може би, може би!, малко смущава: (дори впрочем едва ли смущава лично Карбовски, Карбовски фиксира просто, че смущава определени хора, за чиито опасения все пак, бидейки журналист с толкова опит, със сигурност има изграден инстикт и има право да облича в думи този инстикт. Но това също е реторически похват: публицистичният похват да имитираш чужди гласове през своя, да се вживяваш в чужди гласове и сам да даваш трибуна през себе си на този чужд афект. Как може да обясниш тези игра на афекти на цензорите? Хейтспийч, това е просто хейтспийч!)

Всичко, което Карбовски искаше да каже, е че да говорим за ЛГБT адженда точно в България е като да влезеш в стая с онкоболни и да ги питаш какъв парфюм обичат: ето това искаше да каже Карбовски. Искаше да каже, че това е черешката на тортата, а ние нямаме торта и тук изглежда като черешка върху евтина баница. Току-що се цензурирах сам: исках да напиша черешка върху лайно, но не го написах, защото и мен вече ме хвана шубето. Добре че не го написах. 

Не зная дали Карбовски е прав или не: но знам, че и имаше право да го каже. Той въобще нямаше проблем с техните искания. Имаше проблем с приоритизацията им в социален контекст. И впрочем правеше чудесни предавания, които никой друг не направи - например за Ивo, който смени пола си. Те бяха балансирани, внимателни, чувствителни, интересни. Гледайте това предаване - то e по-хубаво, по-полезно и по-смислено от всички схематични юридически усилия на новите цензори да инфилтрират определени модели. Защото вече никой не говори за тези хора лично; те отдавна изгубиха личните си истории, личната си драма, личната си болка, а и личната си радост; ЛГБT се превърна много повече в знамена, етикети, адженди, общи знаметали, политически окрупнена картина; неми лица без истории, в които като във восък потъват само едри щрихи и фрази; потъват раздразнени съдебни искове, почти окултна фиксация да не се каже случайно нещо лошо срещу тях, прес-клипинг, който следи кой точно и кога какво е рекъл. 

Еби му майката каква ебана тъпня - би казал Карбовски от 90'те. 

А какво би казал Карбовски през 2019-та няма как да знаете. Тъй като вече го няма.

A сега, докладвайте.  

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 54 потребители
 • Анонимен 15 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Айде по-нишестоящият ТРОЛ от вас да бутнИ игличката на грамофонЯ, че тая писта много сА изтъркЪ!
 • Анонимен 14 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  След разглеждане на коментарите на СОРОСоидният/русофобен келеш Деби ми е изключително трудно да повярвам, че селското стопанство страда от липса на кадри..
 • Анонимен 13 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Карбовски, още ли биеш жена си до синьо?
 • Анонимен 12 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Значи, Байчев, викаш хората да си мълчат, докато биват пребивани и убивани, за да могат тези 150 000 евро да отидат за безкрайните права на манго, който през деня проси и джебчийства, а вечерта убива пенсионери и се измъква безнаказано? Споменавам мангото, защото Картофски само това показва в предаванията си - манго, който винаги бива показван като жертва, а не се споменава и дума за това какво пр виж още ›› ави, когато не го снимат. Интересно ми е как ли би реагирала на неговата и на твоята статия майката на момчето, което беше убито преди няколко години в Борисовата градина, защото приличало на гей? И дали след тези ваши две статии и ти, и Картофски изобщо бихте могли да я погледнете в очите, ако изобщо имате някаква съвест...
 • Севар 11 Севар преди 9 месеца Профил на трол?
  Хе, "ботофашизъм"! Ама и тук са се навъдили едни "ботове", или тролове, както е по-популярното им название..... А по-горе пак е поникнала "маргаритката", която всъщност си е гербер. Видимо си е цъфнал гербер, че чак прецъфтял, ама нейсе. Милата тя, да ни е жива и здрава, и все така да никне дето не я сеят :)))
 • Анонимен 10 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Фейсбук е частна компания с установени норми за расова, сексуална, религиозна, политическа търпимост и пр. и никой не може да ги обвинява в цензура. Карбовски нали си има сайт, никой не му го е спрял. Да пише тъпотиите си там. Ето какво е предупреждението в този сайт: "Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурн виж още ›› и квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта." С какво това е по-различно от действията на служителите на Зукърбърг?
 • Кети 10.1 Кети преди 9 месеца Профил на трол?
  Твърде си ограничен за да ти се обясни, писане.
  : 1 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Във Фашистбук няма такова нещо като "норма за расова търпимост"! Пишеш на приятелката си в лични съобщения саркастично "ей сега ще пътувам час и половина, за да те е*а" и само след 5 сек. се сдобиваш с 30 дни бан, което значи, че там няма такова нещо като ЛИЧНИ съобщения, а за свобода на словото пък да не говорим! А в същото време снимки с открит расизъм и призиви за геноцид (н виж още ›› аписани на английски) над чернокожи си стоят и биват окачествявани като "не нарушават стандартите на общността"!
  : 0 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Всичко, което Тоя,дето изтече в канализацията, говори, пише или показва,съдържа или нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа,верска основа и е изтрит от Фейсбук-дано да е завинаги!Радостта ми е голяма! Да полудее дано от яд!
 •  ОНЯ 8 ОНЯ преди 9 месеца Профил на трол?
  БРАВО НА facebook ! Трие боклуците на всякъде по света ! Карбовски е особена журналистическа мърша ! В големия списък на втория транш за триене се мъдри и името на Моше Волгин ! Трият го от гъстия перчем до подметките - всичко ! Още един соцкомунистически боклук - в небитието ! Комунистите ще ревнат срещу ОНЯ !
 • Севар 7 Севар преди 9 месеца Профил на трол?
  Посегателството срещу Карбовски е посегателство и срещу свободата на словото, при това в най-пълна степен. Защото Мартин не е кой да е, а един от ... хайде, поне поне петимата ни най-добре журналисти. А защо не и най-добрият! И сега какво? Доларът си е техния, фейсбук си е техния, но животът си е наш.Дали?
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ако Карбовски е най-добрия ни журналист по-добре направо да закриваме журналистиката
  : 42 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  А какво би казал Карбовски през 2019-та няма как да знаете. Ние и не искаме да знаем. А който иска може да влезе в кварталната кръчма да седне и да послуша кварталните пияници и циници - същото е.
Нагоре