X
 
 

Когато "извинявай" значи оскотяване

3846 2
photo of Когато "извинявай" значи оскотяване
Снимка: БГНЕС
Извинявам се, съжалявам. Разнообразни словосъчетания, базирани на тази основа, бележат началото на тази седмица. Програмният директор на БНТ и лице на предаването "Още от деня" на националната телевизия Емил Кошлуков се извини, защото показа среден пръст в национален ефир, макар и с оправданието, че само демонстрирал жест, насочен срещу него и БНТ. От снощи насам пък "възпитателка" и временно управляваща център за настаняване от семеен тип във врачанското село Борован се извинява, защото шамаросва с пълен замах и рита деца, които са се провинили. Покрай извинението обаче не вижда действията си като побой.

И точно това е проблемът. Извиненията НЕ СА достатъчни! Не е достатъчно програмният директор да се извини на думи – извинението се крие в действия. В случая – оставка. Не е достатъчно "възпитателката" да се извинява, че шие шамари на деца сякаш се упражнява на боксова круша – тя трябва да бъде уволнена дисциплинарно и съдена за насилие над деца. Въпроси на ценности и в двата случая – на човешки ценности. Тези ценности, които в България упорито забравихме, докато се занимаваме с глупостите на хора, които дори не знаят какво значи думичката "ценност", но ни я натрапват за политическите си цели.

Българският политически ад*

От началото на годината ние, българите, живеем в два паралелни, но коренно различни свята – "европейски" и "български". Първият, ...

Всъщност, Кошлуков и "възпитателката" поне се извиниха, макар че колко се разкайват е друг въпрос. Но без извинение остават други, също възмутителни постъпки. Например поведението на вицепремиера ни Валери Симеонов и партията му спрямо дошъл в България евродепутат и използваните епитети, "най-милият" от които беше "сюнетчия". А епитетът беше използван, защото Ска Келер е следвала в университет в Истанбул. От това по-добър пример за една хубава смес от расизъм и дискриминация здраве му кажи. Но след като на Юнкер това не му направи впечатление - защото му е по-добре с "нашенската стабилност" при другите, далеч по-непослушни в Източна Европа, тогава?

За мнозина точно случаят със Ска Келер е най-маловажен. Голяма работа, те политиците така правят постоянно. А всъщност е голяма работа. Защото точно примерът, който дават политиците т.е. тези, които упражняват и участват във властта, е изключително важен. Когато вицепремиер говори и се държи като хамалин в долнопробна кръчма, как точно ще се държат хамалите? Когато на хора като Симеонов и Кошлуков им се разминава най-много с някое порицание и глобичка, тогава пред обикновените граждани се руши авторитетът на правото и справедливостта. Щом те могат така, аз защо да не мога – логичният въпрос с логичния съдържащ се в него отговор. И последствията не закъсняват – във всяка сфера на обществения живот. А после телевиите ги отразяват и вият на умряло как можело учителка да бие деца, как можело някой да пребие друг заради едно засичане на пътя и все такива неща. Може, защо да не може - при чудните примери в ежедневието!

Затова е крайно време, ако искаме да сме някакво подобие на общество, подобни неща да не ги прощаваме и подминаваме. Примерът е изключително, изключително важен. Даваш ли лош пример, дори за нещо маловажно, той се мултиплицира. И избива – в арогантно, грубо поведение и отношение с околните. В упражняване на насилие над по-слабите, защото по-силните от теб правят същото. В оскотяване – на обществото. В слаба държава и лош живот.

Не е случайна приказката: „Казана дума – хвърлен камък“. Някои камъни са много тежки, за да бъдат просто неотчетени. А отговорност може да се търси – от всеки. Ако държавата, която трябва да го прави, не си изпълнява задълженията, тогава можем ние, гражданите ѝ. Прости, възможни примери – на „възпитателката“ кварталният магазин да откаже да ѝ продава. Канените в „Още от деня“ да не отиват там. Валери Симеонов да бъде медийно бойкотиран. Може, но е прекалено трудно, когато всъщност най-вече ни интересува собственото ни аз ...

Моделът "Септември": затова нямат доверие на България

Такава е реалността в България: мафиотски групи не само владеят части от територията на страната, но и се радват на чадър отгоре. Зато...

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Ачев , ти си по-лош и от комунистите...И за най-малкия жест и хоп...оставка,вън!Ако за един среден пръст/ и то Кошлуков показва как са реагирали тъй наречевите "зелени " срещу неговия екип/ трябва да се саморазправяме ,какво остава да правим със Дългия циник в една друга телевизия!Все още сънуваш проваляне на Правителството,само че тези , които плахо се опитваш да пропагандираш, избирате виж още ›› ля отдавна им е набил шута!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Елена 1 Елена преди 9 месеца Профил на трол?
    "За мнозина точно случаят със Ска Келер е най-маловажен" - да, така е, защото тази жена иска да ни остави без бъдеще - без магистрали и туризъм.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Разследват дарения за предизборната камп...

От парижката прокуратура са започнали разследване на произхода на десетки хиляди евро, дарени миналата година за предизборната кампан...