#КОЙ излапа милионите от Здравната каса?

7036
#КОЙ излапа милионите от Здравната каса?
Снимка: Gettyimages.com

Дефицитът в бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за тази година е около 140-150 млн. лв. Това коментира пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Той припомни, че болниците са с неразплатени сметки и посочи, че само на една от водещите болници НЗОК дължи над 800 000 лв. През януари БЛС ще заведе съдебно дело срещу НЗОК заради неразплатена дейност на болниците за миналата година, уточни д-р Грозев.

И това е само едната страна на монетата. Преди има-няма десет дни от стенограма на надзорния съвет на Касата стана ясно, че тя е свършила парите за здраве. Просто ги няма.

Всеки десети българин не се лекува поради липса на пари

Всеки десети българин (10,7%) не получава преглед или лечение или ги получава със забавяне заради липса на пари, сочат данните от бълга...

Недостигът в извънболничната помощ е 12 462 000 лв. Този за лекарства е общо 49 821 239 лв., от които за лекарства за домашно лечение са 31 677 348 лв., а за онкомедикаменти – 18 143 891 лв. Над 110 млн. лв. са дълговете, които НЗОК е натрупала към болници и аптеки. Сумата, която Здравната каса дължи на лечебните заведения за период от две години, е над 80 млн. лв. – 24 млн. са за надлимитна дейност за 2016 г., останалите са стари задължения към лечебниците. Ето защо по-късно пък стана ясно, че надзорът на Касата е решил да затегне контрола над най-скъпите лекарства, за които НЗОК плаща, заради така очертаващия се дефицит.

От всички тези липси възникват сериозни въпроси като как така Здравната каса успява да генерира такива страхотни липси, как са изразходвани парите и въобще - целесъобразно ли са постъпили по различните пера, за които НЗОК плаща? Ще могат ли пациентите да разчитат изобщо на Касата през следващата година? А болниците? А спешната помощ? А аптеките?

Въобще категорично се налага основният въпрос, станал нарицателно за тъмната страна на българския обществено-политически живот - #КОЙ излапа милионите от Здравната каса и ако не ги е довършил изцяло, #КЪДЕ ги е скрил?! Но няма #КОЙ да обясни, няма и не иска!

И всичко това на фона на данните за предвидените приходи/разходи по бюджета за здраве за 2017 г., от които, ако погледнете, сигурно ще се впечатлите, че увеличението в различните сфери на здравеопазването е осезаемо.

Бюджетът на НЗОК мина през ресорната комисия

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване проекта за бюджет на НЗОК за 2017 г. с 9 гласа "за", 5 - "против", 2 ...

Но сега парите ги няма и ние, пациентите, пак ще си плащаме, както сме го правили винаги и както ще продължим да го правим, докато #КОЙчо лапа с пълни шепи я от клинични пътеки, я от лекарства, я от надписвания...

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com