Над 50 млн. лв. дефицит в бюджета на НЗОК, готвят нови правила за скъпите лекарства

1688
Над 50 млн. лв. дефицит в бюджета на НЗОК, готвят нови правила за скъпите лекарства
Снимка: БГНЕС

Очертава се дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от малко над 50 милиона лева. Затова надзорът на касата е решил да затегне контрола над най-скъпите лекарства, за които НЗОК плаща.

Прави се опит да се ограничат харчовете като се променят правилата за изписване на биологичните лекарства, с които например се лекуват пациенти с ревматоиден артрит. Лекарите ще изписват "икономически най-целесъобразната" за Здравната каса терапия. Това обаче може да е най-подходящия медикамент за пациентите, отбелязва bTV.

От анализ на касата се вижда, че разходите й за този тип лекарства непрекъснато растат. За миналата година са били малко над 72 млн. лв. За тази се очертава да са с 11 млн. лв. повече.

България губи 313 млн. лв. годишно заради фалшиви лекарства

България губи милиони левове всяка година от фалшиви или пиратски стоки. Само в рамките на 12 месеца това струва над 748 млн. лв., пока...

В анализа е записано още, че при повечето пациенти не се проследяват резултатите и ефективността от лечението. Също, че средствата се изразходват неефективно и без достатъчен контрол. И пациенти, и лекари твърдят, че са необходими други мерки, а не изписване на най-изгодното за касата.

От фармацевтичната индустрия алармират, че терапиите не са взаимнозаменяеми, което носи риск за пациента. От Министерството на здравеопазването отричат да е така. Дупката в бюджета на Здравната каса ще се запълни с пари от резерва и от преизпълнение на приходите.

Близо 27 млн. лв. за аптеките за ноември ще бъдат платени чак през януари. Същото ще се случи и с почти 26 млн. лв. за болниците за онколекарства.

Друго перо, по което се прави опит да се затегнат харчовете, е за онколекарствата. Предвижда се удължаване на срока за оценка на новите лекарства и по-тежко договаряне с компаниите, за да се плащат от касата. Обмисля се и мораториум върху разкриването на нови лечебни заведения за лечение на онкоболни.

НЗОК свърши парите за здраве, не достигат средства дори за спешност

Здравната каса свърши парите, като бюджетът й е надхвърлен във всички пера. Това става ясно от стенограма на НЗОК от заседание на надзо...

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно, че Здравната каса е свършила парите, като бюджетът й е надхвърлен във всички пера. Информацията дойде от стенограма на НЗОК от заседание на надзорния съвет на институцията.

Средства не достигат дори за спешност. Недостигът в извънболничната помощ – ПИМП, СИМП и МДД, е 12 462 000 лв. Този за лекарства е общо 49 821 239 лв., от които за лекарства за домашно лечение са 31 677 348 лв., а за онкомедикаменти – 18 143 891 лв. Неплатената „надлимитна“ дейност на лечебните заведения пък изобщо не е отчетена като дължима от касата сума, писа тогава в. "Труд".

Над 110 млн. лв. са дълговете, които НЗОК е натрупала към болници и аптеки. Сумата, която Здравната каса дължи на лечебните заведения за период от две години, е над 80 млн. лв. – 24 млн. са за надлимитна дейност за 2016 г., останалите са стари задължения към лечебниците.

Междувременно стана ясно, че от Българския фармацевтичен съюз се опасяват, че Здравната каса ще започне новата година с дългове към аптеките. Ако дължимите средства не бъдат разплатени навреме, ще бъде затруднен достъпът на пациенти до лекарства, особено до скъпоструващите медикаменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com