Къде ще паднат следващите жертви в София

5926
Къде ще паднат следващите жертви в София
Снимка: Actualno.com

На 14 февруари дете загина за минути, докато вървеше по улиците на София. В центъра на София, столицата на България, член на Европейския съюз. Преди години млад мъж бе убит от ток на фонтана на пл. Славейков, а години преди него две млади жени (едната, от които майка на малко дете) загинаха под останките на сграда, затрупани в автомобила си. И по двата случая имаше дела, но оставки от по-високите етажи на властта не последваха. В столицата ни е имало и случаи на починало дете, затиснато от амортизирана детска катерушка. Имаше и случай, в който дете падна на фонтаните пред НДК. Тези трагедии се припомнят всеки път, когато човек загуби живота си в подобна ситуация, създадена от безотговорна немарливост и така до следващия случай. Коментарите от отговорните лица също се повтарят и вече дори са предвидими.

След трагичния инцидент с починалото от токов удар момче в социалните мрежи се нароиха снимки от различни квартали на София на стърчащи кабели, шахти с липсващ капак и други нередности, които могат да доведат до фатален край или сериозни щети за здравето. Всеки жител на София знае рисковите места в квартала си. 

Има и такива рискови места, обаче, които застрашават здравето и живота на много хора наведнъж. Такъв е случаят с трасето на трамвайните линии 10 и 8 по булевард „Ал. Стамболийски.” Релсовият път е в окаяно състояние от години. Който го е минал поне веднъж, особено в мотрисите по линия 10 със сигурност е изпитал страх за живота си, особено в отсечката между бул. „К. Величков” и бул. „Вардар”.

Още през 2016 година Actualno.com се поинтересува кога ще бъде направен ремонт на релсовия път. Тогава екипът ни се свърза с представител на "Столичен Електротранспорт", за да коментира състоянието на релсовия път. Инж. Пламен Кончарски, зам. директор по Инфраструктура и енергозахранване в "Столичен Електротранспорт" и директор на "Трансенерго и Релсов път" ни информира, че участъкът по бул. "Ал. Стамболийски" от бул. "К. Величков" до трамвайно ухо "Западен парк" от няколко години се включва в програмите на Столична община за цялостна реконструкция.

"През 2015 година са били изработени технически проекти и булевардът е включен за Европейско финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.", обясни Кончарски. Той отговори на въпрос за състоянието на участъка и по сигнали на читатели с опасения за бъдеща катастрофа заради влошеното състояние на пътя и некомфортното пътуване с трамвая, който минава по трасето. Въпреки това до реализацията на реконструкцията Столичен електротранспорт ЕАД, поделение "Трансенерго и РП" ще извършва аварийни и текущи ремонти на релсовия път, като се цели да се предотвратят аварии, по думите на зам.-шефа на столичния електротранспорт.

Трамвайният релсов път е строен през 1985 година от улейни трамвайни релси на стоманобетонови панели – унгарски тип", обясни инж. Кончарски. "През дългия период на експлоатация е претърпял множество деформации, износване на релсите и обрушаване на панелите разрушаване на асфалтовото покритие. Понеже самите панели са на предела на експлоатационния си период, доста време включваме участъка в ремонтите на Столична община, но тъй като финансирането си е сериозна инвестиция, не може да се подсигури. Още повече, че в последно време Метрополитенът гълта доста средства и покрай него ние не може да се пласираме", поясни инж. Кончарски.

"Тази година (бел. ред. 2016 г.) ремонт на трасето със сигурност няма да започне, защото сега стартира третия лъч на метрото. Затова в момента се извършват единствено текущи аварийни ремонти на релсовия път", допълни още той преди близо 5 години. Целият разговор може да ВИДИТЕ ТУК.

И така годините си минават, третият лъч на метрото пропада от "изненадващи" подводни води, а трамваите по бул. „Ал. Стамболийски” се клатят все по-застрашително. По-отговорните ватмани карат в участъка с не повече от 5 км в час (по-добре да стигнем живи, нищо че закъсняваме). Има и смелчаци, обаче, които във вечерните часове засилват машината и не ти остава нищо друго освен да се прекръстиш. „Тук сега много ще се клати, но няма да се плашиш”, успокоява ватман колегата си при смяна. Само че още през 2016 година друг ватман каза: "трасето е в безобразно състояние, на вълни е. Тук е толкова разбито, че ако тръгна по-бързо, мога да обърна трамвая." Не са малко и случаите, когато трамваите аварират и свалят пътниците.

Стотици столичани пътуват всеки ден по въпросната отсечка, сред тях и много деца. След като проектът е в плановете за ремонт от години е ясно, че Столична община е наясно с проблема, който по законите на физиката не се подобрява с годините.

Надеждата на много софиянци - „Спаси София”, коментира, че е наясно с проблема: „Запознати сме с тежкото състояние на трамвайните линии по бул. Стамболийски, което създава предпоставки за инциденти, като тези които вие споменавате. Булевардът е част от капиталовата програма за 2021 г. и се очаква да бъде ремонтиран тази година до колелото на трамвай 10.”

Остава да се надяваме, че поне тази година ремонтът ще започне. Надяваме се и да не е с качеството на предизборно възхвалявания трети лъч на метрото и ул. „Граф Игнатиев”.

Може би не е случайно името на столицата ни. Защото освен да вярваме и да се надяваме, че децата ни няма да са следващата жертва на безотговорността на управниците – друго не остава.

Автор: Евгения Чаушева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com