МВР - много въпроси, малко отговори

13702
МВР - много въпроси, малко отговори

Две от най-важните теми през последните седмици бяха свързани със стрелба срещу известни личности. Първи беше вече бившият лидер на ДПС Ахмед Доган, а след него дойде ред и на Златомир Иванов-Баретата. Работата на правоохранителните органи в двата случая поражда поредица от въпроси, която започва с неизбежното „Защо?”, продължава с „Къде?” и т.н.

През последните 4 години МВР и неговите структури получават баснословни суми от държавния бюджет, които вече надминаха 1 млрд. лв. годишно. Отделно премиерът Борисов и ресорният министър Цветан Цветанов пазят силовото министерство с вниманието на майки-орлици.

Двама от НСО са уволнени заради инцидента с Ахмед Доган

Двама служители на Националната служба за охрана (НСО) са наказани с дисциплинарни уволнения заради инцидента с Ахмед Доган. Това каза ...

И тук питам: „Защо се дават всички тези пари?” и „Заслужава ли МВР толкова пламенна защита?”.  Какво се промени от 2009 г. до момента? Намаление в битовата престъпност не се наблюдава, разкриваемостта на поръчкови убийства не се увеличи, а полицаите оставят впечатлението, че освен кражби по аптеките не могат да заловят или разкрият нищо. Страничният наблюдател дори може да реши, че е по-трудно да направиш нещо и да те хванат, отколкото да обереш инкасо кола (например) и да изчезнеш като привидение в нощта.

Поредицата от въпроси може да продължи с „Къде?”. Като „Къде, ако не за физическа подготовка, заплати, оборудване или консумативи, се харчат тези пари?” Защото по време на управлението на сегашното правителство протестите на служителите на полицията не намаляха, дори напротив? Полицаите вероятно имат от какво да са недоволни, предвид факта, че в масовия случай униформите, обувките и оборудването им приличат на извадени от филм от края на 80-те години на XX век.

Говорейки за онези, които би трябвало да ни пазят, не може да не се отбележи фактът, че голяма част от тях приличат на хлапе от реклама на MacDonald’s, чийто родители са забравили да му напомнят, че само на junk food не се живее. Не може да искаш нищо от хора, които масово са в толкова отчайваща форма.

Не мога да не се почудя и каква част от колосалната сума от 1 млрд. лв. отива за разузнаване. Защото не мога да приема, че мястото около Съдебната палата в София ще бъде оставено толкова свободно и непроучено. При това при влизането в сградата на толкова важна личност, за която се знае, че е редовен клиент на съдебната система. Никой ли не можа (или не поиска) да разузнае какво се случва от отсрещната страна на улицата? Не знаеше ли МВР за потенциалната опасност и не можа ли да вземе мерки?

Променят повдигнатите обвинения срещу Енимехмедов?

Комплексна експертиза ще определи дали обвинението, повдигнато срещи нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, ще се промени. Това...

Около инцидента със Златко Баретата беше припомнено и убийството на друга знакова фигура от подземния свят - Дмитрий Минев ­- Димата Руснака. Той беше убит през 2004 г. от все още неизвестен извършител. Тогава той успя да прикрие следите си с малко пипер, а най-актуалният стрелец успя да направи това с помощта на огън… И най-вероятно отново ще остане ненаказан. И тук човек спокойно може да се запита – „Защитени ли сме наистина от полицията или сме оставени на произвола на съдбата?”.

Мога да продължавам да се питам най-различни неща, но дали има смисъл… Както и не виждам причина най-накрая да не се премине към реформа в системата на вътрешното министерство. Защото последните събития показаха, че „нашата полиция” очевидно нито не може да „ни пази”.

Петър Чернев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com