На опашката за направления и бездушие

3468
На опашката за направления и бездушие
Снимка: БГНЕС

В здравеопазването се въртят много пари и интереси, едни са се наместили в доходоносните ниши, други искат да ги избутат оттам. Затова недоимъците - и на средства, и на хуманност, стават все по-крещящи, пише Мирела Иванова за "Дойче Веле България".

Стачки на лични лекари в цялата страна, протести, противоречиви изказвания на водещи специалисти и един пребит да смърт с метални пръти ортопед – има ли шанс да бъде овладян хаосът в здравеопазването?

Проф. Милан Миланов: Това, което се случи с проф. Станчев, става наша съдба

Жалкото е, че трябва да набият някоя професор, за да се вдигне шум. Това става ежедневие, става наша съдба, това е ужасното. Не може пр...

По въпроса какво произтича от този хаос има отговори от най-различно естество. Министър Москов например се опитва да защити тезата, че най-сетне е време да се въведе ред в системата на здравеопазването.

Всъщност може да се окаже, че „хаос“ не е точната дума за бурните страсти, протести, неразбории около здравната реформа, но във всеки случай е тотално объркване, в което всеки се оказва впечатляващо неориентиран, обясненията на едни и исканията на други са неясни: кой и защо е „против“ или „за“ реформата и по какви причини също се оказва сериозна главоблъсканица.

Разни лекари – разни идеали

Очевидно е само, че съществуват различни групи лекари: личните са несъгласни с бъдещата свръхбумащина, в която предстои да бъдат въвлечени, но като че ли между тях и министерството започва и някакъв диалог. Лекарите от Спешна помощ и университетските болници пък подкрепят д-р Москов и идеите му, за разлика от повечето членове на БЛС и обединението на частните болници. В цялото „подкрепящо-протестиращо разностилие“ съществува логика, тъй като проблемите и мерките за тяхното решаване не могат да бъдат поставени под общ знаменател.

И болниците зоват за протести

Само ден след като джипитата от няколко града обявиха, че започват протестни действия срещу политиките на ресорния министър Петър Моско...

Едничкият засега общ знаменател изглежда е „пръстовият отпечатък“ или „идентификатор“, който по убеждението на министъра е „форма за осъществяване на контрол“. Убедени сме, че е нужен контрол, защото всеки втори българин с редовно платени здравни вноски може да разкаже своя опит и да си припомни поне един случай на видима и с просто око измама в здравната система. Не е нужно да се отваря пък и дума дори за дългите опашки и чакането, за недостигащите направления, за грубостта и бездушието, за мизерните болнични условия на места, за регионите, в които не достигат лекари, зъболекари, няма аптеки и т.н.

Проблемите и недоимъците – и на средства, и на хуманност – са се натрупали с годините, и е крещящо нужно да се започне отнякъде с реформи, правила и яснота. Може би грешката на министър Москов е, че иска да свърши всичко наведнъж, а може би – както навсякъде по света, така и у нас – в здравеопазването се въртят и генерират твърде много пари и интереси, едни вече са се наместили в доходоносните ниши, други искат да ги избутат и разбирателството е невъзможно. Още по-същностно от това допускане е допускането, че човечността и милосърдието, посветеността и благородството на лекарската професия са на изчезване.

Малко насъщна патетика

Наскоро в един от сериозните български всекидневници прочетох разговор с моя съученик и някогашен приятел д-р В. Бяхме близки и заради факта, че „произхождаме от лекарски семейства“, фигуриращи по време на социализма в графата „семейства на служещи“. Зарадвах се, че интервюират един много успешен в чужбина и у нас лекар, но прочетеното остави у мен странно усещане за „механизиране на специалиста“, толкова и толкова операции годишно, толкова и толкова евро, толкова и толкова поема касата, толкова и толкова каси и т.н. И нито сянка, нито светлина от ореола на благородството и мисията на лекаря, на посветения му избор да служи, отнемайки от болката и страданието.

Един дебелашки отпразнуван рожден ден

Знаете ли кой още имаше рожден ден вчера (8 април) освен "летящия апостол" Цветан Цветанов? Рожден ден имаше също моята близка Мария. ...

Боя се, че всички беди в здравеопазването, персонални и общи, всички провали на започнати и отлагани реформи имат корени някъде там, в отдалечаването от същностния ореол и смисъл на професията, и чак след това идва ред на средствата, организацията и всяка друга неотложност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com