Най-коварният инструмент на "Възраждане"

13386
Най-коварният инструмент на "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

Вчерашният протест на "Възраждане" беше особено напрегнат и имаше както комичен, така и сериозен отенък. Комичният е вече ясен: 1/3-та от депутатите на партията се оказаха ваксинирани с въпросната експериментална течност, докато лидерът им беше карантиниран, за да спази онези мерки, срещу които протестира. Цялото нещо прилича на онези убедени атеисти, които все пак позакачат тук-там някоя иконка, че се не знае, да не стане грешка и да се минат.   

Сериозният елемент обаче е друг. И той не засяга само зелените сертификати и ваксините. А общ феномен, който стои в основата на самата политическа дейност на партията. 

Този феномен представлява опасен и много коварен инструмент, доведен до свръхупотреба от "Възраждане". 

Този инструмент е нещо като груб мисловен поялник. С него случайни разочарования се нажежават до разтопяване и после се слепват нарочно заедно. И ако едно отделно разочарование може да е справедливо, заедно изпращяват в множество от къси съединения. Например: слепваме ярост срещу Европа с ярост срещу пандемията с ярост срещу науката с ярост срещу медиите. После пускаме ток по всички едновременно и се отдръпваме встрани с гумени ботуши и запушени уши.

Да живееш с тези къси съединения всъщност е голямо опиянение. Състоянието е пристрастяващо. Човек харесва "Възраждане" не само защото смятат, че ваксините са "експериментална течност" (макар и ваксинирани за зор заман по семейни причини). А понеже само те му предлагат да изживее политиката като екстаз, като сбор от къси съединения, видяни като фойерверк от истини. В този смисъл не мисля, че това е просто националистическа партия. Това е допаминова партия. Тя трупа клиенти с това, че им предлага тотално обяснение на огромен брой явления с приятна и главозамайваща лекота. Теория на всичко. Най-хубавото нещо на света.

Какво ако например човек се изправи със серия от отделни мнения по всички тези въпроси и ги предложи на "Възраждане"? Например - да ги изправи пред очевидния факт, че във ваксинираните държави смъртността от коронавируса намалява многократно. И когато те му отговорят, както обича да казва Костадинов, че това е "заради здравната ни система", да му се предложи да разглежда смърността във неваксинирана Великобритания през 2020-та и ваксинирана Великобритания през 2021 г. И в двата случая една и съща здравна система - в първия обаче много повече жертви. После да изрази следното убеждение: че смята, че тази експериментална течност можеше да спаси десетки хиляди животи и ще продължи да спасява десетки хиляди животи, но в същото време не смята, че зеленият сертификат трябва да бъде задължителен. Тоест: науката се е справила, политиката - не. Възможно ли "Възраждане" да приемат подобно разделяне на едното от другото? 

Разбира се - не. Понеже така не се трупат хора на площадите. Хора на площадите се набират с грубия поялник, в който пет джи-та, коронавирус, ваксини, сертификати, бедност, преход, Запад, Изток, портрет на Ботев и реч по струната на Апокалипсиса свистят и пращят заедно. И най-интересното: колкото повече са несвързани, толкова по-ясно се декларира, че всичко е свързано. 

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com