Не, в София не се живее по-добре

13971
Не, в София не се живее по-добре
Снимка: БГНЕС

Автобусната линия №72 от градския транспорт в София неведнъж е възпявана от клетите граждани, които са имали нещастието да я ползват. Ако ви се налага да пропътувате разстоянието от първата ѝ до последната спирка, приготовленията ви трябва да включват храна, вода, идеи за игра, ако сте с дете, а от скоро и каска, наколенки и всички аксесоари, характерни за практикуването на екстремни спортове. На половината от маршрута вече имате чувството, че участвате в офроуд състезание, всяко спиране се усеща с цялото ви тяло. Главата на едно дете ясно отмерваше натискането на спирачките с удар в седалката. След като една, не толкова възрастна жена, залитна сериозно, реших да попитам шофьора дали не може да спира по-плавно. Отговорът му беше, че това не зависи от него, а се дължи на технически проблем, свързан със скоростната кутия на автобуса. Как така? На новия, толкова хвален от кметицата ни автобус? Проблем на един от видимите ѝ резултати. Според запознати скоростна кутия е начин да се облекчава работата на спирачката. Двигателят свързан към колелата без да се подава газ има забавящо действие точно през скоростната кутия.

Но защо ли се учудвам, че има проблем с "новите автобуси" след като наскоро стана ясно, че части "новите трамваи" се ползват за резервни части. На 03.07.2019 Actualno.com помоли Столична община да покаже пътните листове на трамваите и по-конкретно на този от снимките на "Спаси София", за да се види кога се е движело превозното средство. Попитахме и защо е изваден бордовият му компютър, което се вижда на снимката, след като в официалното обяснение на СО се твърди, че е свалена само маска от предната част, за да бъде сложена на друг, катастрофирал трамвай PESA. До този момент (10.07.2019) нямаме отговор.

Като не можеш да строиш, ще го заградиш

Сагата със строежа при блок 73 в столичния квартал "Младост 1" продължава. След забраната за строителство от Столичния общински съвет (...

Мислех да пропусна описанието на премеждията на пътуващите по линия 72, която свързва два отдалечени края на София и съвсем не е маловажна. Без нея трябва да се сменят поне две превозни средства и наяве излиза недомислието как да се свържат кварталите "Люлин" и "Западен парк" с "Редута" и "Гео Милев."

Но попаднах на хвалебствено слово на прибрал се за кратко наш сънародник, който твърди, че София изглеждала по-добре и по-сигурна. Трябва да призная, че озеленяването в столицата тази година зарадва не само моите очи. Нямаше да е толкова дразнещо, ако подобни зачестили изказвания не се случват в предизборно време. Но една китка от София уреден град не прави.

Разходете се из Западен парк, по Графа, поговорете със собствениците на магазини, отгледайте едно дете в София, разходете го с количка, потърсете тротоар за целта, запишете го в детска градина, после в училище, водете го с градски транспорт на извънкласни занимания, след което посетете "Пирогов", за да извадят кърлежите от детето ви, защото сте минали през някой парк... и тогава давайте мнение или замълчете завинаги. И да не забравите да се повозите със 72!

Относно сигурността - само преди дни в центъра се случиха две изнасилвания посред бял ден, а жена почина в трамвай.

СОС спря строеж в "Младост 1", Фандъкова иска конкретни предложения как да се спре презастрояването

Столичният общински съвет (СОС) отмени решение 886, с което беше одобрен план да се построи 12-етажен хотел и жилищна сграда при блок 7...

Автор: Евгения Чаушева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com