Мълчанието на чиновниците: за трамваи, застрояване и концесии на плажове

5042
Мълчанието на чиновниците: за трамваи, застрояване и концесии на плажове
Снимка: Thinkstock

Проблемът с прозрачността в отношенията с държавната и общинската администрация отдавна е огромна тема за България – но доста скрита. За съжаление, и в тази сфера по-скоро говорим за усещане, защото според годишния доклад за състоянието на администрацията в България през 2018 година само 62-ма чиновници не са изпълнили задълженията си така, че да отговарят на изискванията.

Точно заради тази статистика, Actualno.com стартира нова поредица от материали - "Мълчанието на чиновниците". В днешния материал ще посочим на кои въпроси не ни отговарят от Столична община и Министерството на туризма – в хронологичен ред назад във времето.

На 3 юли, 2019 година избухна скандал с трамваите в София. Неправителствената организация "Спаси София" алармира, че 2 от новите нископодови трамваи PESA се ползват за резервни части, защото Столична община (СО) не е предвидила средства за поддържка и ремонт при купуването им. СО отрече, като обяви, че 23 от 25 трамвая се движат, но "Спаси София" казва, че в движение са 19. На 03.07.2019 Actualno.com помоли Столична община да покаже пътните листове на трамваите и по-конкретно на този от снимките на "Спаси София", за да се види кога се е движело превозното средство. Попитахме и защо е изваден бордовият му компютър, което се вижда на снимката, след като в официалното обяснение на СО се твърди, че е свалена само маска от предната част, за да бъде сложена на друг, катастрофирал трамвай PESA. До този момент (05.07.2019) нямаме отговор.

По-стар случай, от 26 юни, 2019 година, касае поредният случай на застрояване в София – в квартал "Гоце Делчев". В официални общински документи Actualno.com се натъкна на сериозно разминаване във версиите кой носи вина в момента да има опасност да започне да се вдига нова сграда в поредната софийска градинка – при блоковете 253 и 254а в "Гоце Делчев". Попитахме г-жа Фандъкова защо в нейната жалба срещу де факто разрешението да се строи, дадено от бившия главен архитект на София Петър Диков, пише, че проектът не е съгласуван със "Софийска вода", а в неговото разрешение пише, че е съгласуван? Попитахме и дали ще бъде сезирана прокуратурата, ако г-жа Фандъкова смята, че арх. Диков е фалшифицирал официален документ и дали всъщност, според г-жа Фандъкова, грешката е при архитект Диков или може да е в подадената от нея жалба? До този момент (05.07.2019) нямаме отговор.

Министерство на туризма

Със сигурност Actualno.com не се и надява на отговор на поставени въпроси към министъра на туризма Николина Ангелкова на официалния имейл на министерството. Въпросите бяха изпратени на 03.06.2019, два са и касаят невероятната бъркотия с даването на концесия на три черноморски плажа, лично разписана от Ангелкова. Вижте в този материал каква е пълната бъркотия. Въпросите ни бяха дали това е станало по метода "без да искам, подписвам каквото ми даде секретарката" или не, както и дали има заведени съдебни искове заради случилото се.

Междувременно във Facebook темата с туризма на Черноморието ни продължава. Поредният пример е със снимки от Поморие, за които се твърди, че са направени преди час.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com