X
 
 

Оцеляване в мръсния въздух: 10 стъпки за напреднали

3211 1
Оцеляване в мръсния въздух: 10 стъпки за напреднали
Снимка: iStock/Guliver
1. Събуждане

Настройването на алармата този път не е необходимо. Винаги може да разчиташ на рязката кашлица някъде около 7 и 30 сутринта. Тя ще се погрижи да те изкара от монотонния сън - загуба на време, в което може да препускаш из столицата и да дишаш с отворени дробове. Прокашляш се малко да изкараш от гърдите натрупаните катрани и в банята изплюваш малко гадории. Време е за действие. 

2. Сутрешен тоалет 

Имаш право на избор.

Вариант 1: тръгваш без никакви предпазни средства. Преимущества: Каляваш организма, привикваш към токсичния въздух. Ако походиш поне една седмица така, вече ще може да се нагълташ с каквото намериш за добре. 

Вариант 2: маска. Средна устойчивост. В метрото всички изглеждате като извадени от Мортал Комбат и ако някой направи малко по-рязко движение с ръка си припомняш детството и онзи фатал, който се прави с много сложна комбинация от копчета, но стане ли веднъж, ти вдига адреналина за целия ден.

Вариант 3: противогаз. Висока устойчивост. В известна степен изнежва организма, рискуваш да се разглезиш и ако случайно го махнеш да се задавиш от кълбетата дим, на които още не си свикнал. 

3. Ориентиране в мъглата

Като казахме одеве метро, не казахме как да стигнеш до него. Ако като малък си търчал из Витоша на спортно ориентиране, значи си с една крачка напред от останалите. Другият вариант е вездесъщият GPS - пускаш го и се оставяш на най-голямото модерно достижение: компютърната навигация. Спасявала те е в не една столици, а ето, че е време да помогне и за собствената ти. Сто метра напред и после в ляво, 50 напред и след това в дясно. Ето те, че стигна. 

4. Посещение при личния

Ето, че е обяд и е време да отидеш при личния лекар. Той ще реши къде да те прати. В по-лекия вариант си на уши-нос-гърло, където има огромна опашка, която тепърва ще научи, че страда от синузит, ангина и мениеров синдром, а тези, които се измъкнат само със синузит могат да празнуват обстоятелството, че са най-здравите копеленца. В по-тежките случаи може да минеш и през пулмолог - там хвърляй стотинка за бронхит или пневмония. Разбира се, винаги има възможност да се нуждаеш от пречистване в токсикологията, ако играта загрубее. 

5. Пропушваш 

Годините, в които стоя настрани от цигарите, за да опазиш здравето, вече ти се струват излишни. Топлият никотинов дим действа психически успокоително и намалява агресията ти към общината - да се тровиш сам е изключителна привилегия, касае се за собствен избор, собствена воля, чувството, че сам направляваш и живота, и смъртта си. Освен това по нажежаването на върха на цигарата и отчетливата му оранжева точица в мъглата може да помогнеш на различни минувачи да се ориентират къде наблизо има човек.

6. Вземаш куче

Оказва се, че разходката ти из града трябва да бъде спомогната от едно много по-богато от към сетива същество, водач, който непогрешимо да разчита на нещо повече от обикновения човешки поглед. Вземай смело нещо по-големичко и по-пухкаво, което да те води напред по мъгливите улици и да разчиташ, че ще те доведе вкъщи. От това може да се развие добър бизнес - както има тротинетки, спрени тук и там, специално приложение за кучета водачи би спомогнало за придвижването в градска среда. 

7. Вземаш си цялата отпуска

Възможно е горните точки да те напрягат психически, да си малко слабоват характер и да не може да издържиш на тези две седмици до Коледа, в които ще се проснеш с хрипове на леглото и ще правиш онова, за което празниците са предвидени: реанимация. Затова се сбогувай с мечтите за слънчево лято и направо вземай лятната отпуска сега. За какво са ти плажовете, ако няма въобще да успееш да се класираш за тях? Лягай и дреми на едно легло в кратките зимни дни и си почивай. Лятото ще си го отработиш. 

8. Гледаш "Чернобил"

Беше ти страшно интересно, когато след "Игра на тронове" се чудеше какво да гледаш и попадна на "Чернобил". Сега вече разбираш - онова, което е злокобен ентъртейнмънт вече е друго: художествен ориентир за нехудожествени ситуации, в които властите повтарят, че няма проблеми, а ти видимо имаш, както всички наоколо. От сериала може да ти дойдат много идеи и по-добре от този, отколкото от "Walking Dead".

9. Изучаваш мечките

Тъй като въздухът е такъв, че би могъл да предизвика определени мутации, надяваш се организмът ти да се пренастрои на околната среда през адаптивните дарове на еволюцията и да придобиеш нещо от биологията на мечката. Изваждаш целият хладилник, всички шкафове, преравяш мазето и подреждаш пред себе си огромно количество храна. Изяждаш го за един ден и после лягаш с надеждата да се събудиш през март. 

10. Гмурваш се в изкуството

Изкуството е онова, което може да ти помогне в тежките ситуации и ти най-сетне разтваряш душата си за него. Първо: "В часът на синята мъгла" от Яворов. Второ, малко "Ъпсурт" и фразата "Хич не ми европейско като гледам небето над София батенца". Трето: малко Стругаре и фразата "София ме ужасява - бяхме се разбрали друго". Постепенно премалялото ти тяло влиза в синхрон с премаляла от резонанс към красивото душевност. И така, физически и естетически премалял, се носиш плавно като водолаз по улиците. Изкуството е вечно, животът е кратък - твоят, най-вече.  

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители