От местопрестъплението - въпросите чакат отговори

9455
От местопрестъплението - въпросите чакат отговори

„От местопрестъплението” е един от любимите сериали, а със сигурност и не само на мен. На мен обаче ми харесва, защото историята в него залага на две неизменни величини – наука и логика, за да се постигне краен резултат.

Вчера, 15 май, десетки журналисти, а впоследствие и милиони зрители и читатели станаха свидетели на нещо безпрецедентно, в стил „От местопрестъплението” – главният прокурор и подчинените му разиграха следствен експеримент пред камери, за да докажат колко добре и съвестно работят по случая с печатница „Мултипринт” и бюлетините в Костинброд.

ЦИК: Не е възможна промяна на мандатите в 42-рото Народно събрание

Не е възможна промяна на мандатите, тъй като Централната избирателна комисия вече направи въвеждането отново на контролния протокол на ...

Всичко беше чудесно – въпросите обаче остават. Важните въпроси, а именно – има ли в крайна сметка престъпление, има ли изборна измама? Защото на тези въпроси вчера не беше даден отговор – бяха дадени единствено насоки и изложени факти, които обаче не представят пълната картина. Не е ясно откритите редовни бюлетини какви са – приготвени да бъдат извозени нанякъде или просто допълнителни бюлетини, които са предвидени като част от отпечатването? И ако са предвидени за нерегламентирано извозване, за кого са предназначени – защото евтината уловка собственикът на печатницата е общински съветник на ГЕРБ, значи са за ГЕРБ, поне на мен ми е съмнителна – когато става въпрос за бизнес, а изборите при такова действие са точно това, тогава говорят единствено парите, не политическата принадлежност или пристрастия. Остават и по-малко важни, но също и основни въпроси – кой пропя пред Николай Бареков и компания и провали възможността да се проследят бюлетините и защо пропя – от будна съвест или за да не бъде хваната четата точно в центъра на заверата?

Пред господин Цацаров, пред ЦИК, пред Конституционния съд и дори пред президента Росен Плевнелиев стои и друг, изключително важен въпрос – след приключване на досъдебното производство и евентуалното завеждане на дело за изборна измама, т.е. за нарушаване на политическите права на гражданите, какво става с изборите? Ще бъде ли веднага разтурено Народното събрание? Защото, извинете, дами и господа, но Народно събрание, в което са влезли партии след манипулиран вот (ако бъде доказано такова нещо), както точно Народно събрание е? На престъпниците? На вечните сенчести интереси? Мерси, стига толкова.

И накрая – прокуратурата сега се кълне, че ще работи и ще доведе докрай нещата. Дано. В „От местопрестъплението” ги довеждат. У нас, за съжаление, историята показва, че не става така. Защото обикновено точно органи като прокуратура и съд стават част от играта – тази, мръсната, в която важен е интересът на този с повечето пари. Отговорните лица във властта обаче да не забравят, че както интересът сега е един, така може да се смени бързо-бързо и съответно да дойде време разделно. В дългосрочен план честността винаги е най-добрата политика – проумейте го. А въпросите могат и да се позабравят с времето, но не се забравят изцяло никога – чакаме отговори.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com