От обединение към разединение

5513
От обединение към разединение
Снимка: iStock/Guliver

6-ти семпетмври. Отварям фейсбук и гледам навсякъде патриотични статуси и снимки на български знамена. Българите са горди, че Княжество България и Източна Румелия са се обединили. Поемам дъх и вдишвам патриотичен дух и българска воля.

Дни по-късно от този патриотизъм няма и капчица. От кварталното кафене кънти сръбска и гръцка музика, а клиентите танцуват кючек. Това ме води към мисълта, че думата „съединение“ има няколко смисъла, в зависимост от контекста. В миналото хората са се обединявали, за да се борят срещу робството и неправдата. За да ни осигурят по-добро бъдеще. Е, осигуриха ни. Но ние го съсипахме. Разединихме се.

Сега се обединяваме единствено, за да ходим на кръчма, дискотека или да си правим групов бой с някой невинен човечец, който без да иска ни е блъснал. Е, малко разлято питие, голяма работа. И без това попрекали с алкохола. Явно си поливал Съединението.

Какво се случва в света? Брекзит, неразбирателство между държави, етническо напрежение, убийства, изнасилвания. Хора или животни сме – това е въпросът. Нека се замислим над него.

Приятелите ти те търсят само когато имат нужда от теб или за компания на маса. Но когато имаши нужда от помощ – „Абонатът не отговаря. Моля обадете се по-късно“. И така не отговаря до другата седмица.

Най-близките ти хора те предават и знаеш, че когато споделиш нещо лично, то няма да си остане между вас. Веднага отива в клюкарската групичка в Месинджър и провокира остри реакции и бурни коментари. „Не знам от къде са го чули. Знаеш, че си остава между нас“. Следващия път бъди по-конкретен и обясни, че „между нас“ означава „между мен, теб и хората в групата“.

Дори интересите и ценностите на хората се разединяват. Красиво момиче, желаещо да бъде юрист, опита да набляга на уроците, но в последствие реши, че с учене няма да стане и наблегна на тялото си. Така де, други наблегнаха. За да може тя да пробие на пазара на труда. Разрушаваш ценности, за да се заблуждаваш, че си по-добър и по-стойностен човек. Айде стига.

Това, че някой човек е качил патриотичен статус за някой празник не го прави патриот. Особено след като на следващия ден пак повтаря „Съсипаха я тая държава. Писна ми от това място“. Отивай в чужбина, патриоте. Няма да ни липсваш.

Автор: Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com