Парадоксите детската градина и Миролюба Бенатова

7905
Парадоксите детската градина и Миролюба Бенатова
Снимка: Pixabay

Излизат, бе! Излезе класирането за детските градини в София. И пълният запис на интервюто на Миролюба Бенатова с генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски излезе.

Ще кажете – какво е общото? Че картинката е неприятна заради зле свършена работа!

По ред на номерата – 18 806 деца в София кандидатстваха за детски градини тази година. 7911 са неприетите в детски градини – и то ги броят така (даже не знам защо така), защото ще има още 3048 места – иначе неприети сега са 9704 т.е. доста повече, отколкото са приети (9102)! Свободните места са с 1800 по-малко от 2019 година, а общо кандидатствалите са с 1000 по-малко от миналата година.

И какво излиза сега? Местата в детските градини и яслите намаляват по-бързо, отколкото децата, които имат нужда от тях. Значи демографската ни криза не е толкова всеобхватна!

Госпожо Фандъкова и който там има някакво отношение – какво точно си мислите, ако въобще мислите? Колко общински имота предвидихте за детски градини и колко за поредния строителен обект тип "аз съм частник, ще си правя мой Емпайър Стейт Билдинг"? Въобще имате ли някаква програма за увеличаване на местата в детските градини или имате само куп празни заучени приказки пред камерите? Конкретно, в числа – тази година защо има 1800 места по-малко, а не повече? Догодина колко места ще има – по-малко или повече? Че с тази пандемия нали само весело повтарят някои водещи по сутрешни блокове как ще има бейби бум?

Като се замисля така за конкретни въпроси, се сещам за пълния запис от прословутия разговор на Миролюба Бенатова с Мутафчийски. Не ме разочарова от предварителните ми очаквания – интервюто, което се появи, беше около 22-23 минути, пълният запис е още 1 час отгоре. И като се позагледа човек, веднага вижда защо накрая Мутафчийски изтърси онова за якото умиране – защото интервюиращият е като кандидатстващ за детска градина! Мъчи се да трупа точки, но не знае как!

Основният парадокс при Бенатова и разговора ѝ с Мутафчийски – отива да пита защо трябва задължителен ПСР тест за влизане в болница (по сигнал до нея), но обръща разговора към това защо бил изписан пациент от случаи с коронавирус и се върнал в старчески дом (става въпрос за Видинско). Кое да е, г-жо Бенатова – да ги изписват след ПСР тест, дори да не са влезли в болница с диагноза "коронавирус", или да се тестват задължително преди влизане в болница, че да не стане "гнездо" и после да питаме защо системата допуснала болниците да са гнезда? Защото според мен логично е да се пита за второто, тъй като от него следва първото (освен ако г-жа Бенатова не мисли, че медиците масово се заразяват извън болниците и си носят нарочно там коронавируса), а основният въпрос е какви са причините да не може да се осигурят тестове от всяка болница за всеки влизащ там пациент и това провал на системата ли е - само на нашата или като цяло на световната?

Искаш ли да обориш някой под формата на интервю, чиято основна цел е получаването на информация, да покажеш несъстоятелност на позицията му, трябва да си подготвен – с аргументи. Като искаш да покажеш неспособност на системата да се справи, правиш го с конкретика и числа. Най-простият начин – питаш началника на Щаба защо за стотиците брифинги точно веднъж и то вчера този същият Щаб каза каква е стойността на т.нар. ефективно репродуктивно число?! Това число отразява какво е положението с епидемията в много силна степен, защото показва колко души заразява 1 болен човек. И да видим отговора, защото това е системен пропуск, огромна пробойна - оттам-насетне ще има и други въпроси за задаване!

Като прибавим към цялата картинка многократно на брой зададени въпроси по принцип, които съдържат в себе си желаните отговори, но които Мутафчийски не иска да даде, защото няма логическа причина да бъде принуден със силата на аргументите, като сложим и безбройните прекъсвания – например когато Мутафчийски почва да говори с примери, и нещата почват да изглеждат плачевно. Затова и накрая стигаме до: "Яко да измрат"! Неправилно, недопустимо и немислимо за институцията, която представлява, но и напълно разбираемо от всеки с малко мозък, загубил 1 час и 23 минути да види защо се стига до това! Заради несвършена както трябва работа!

Също като с детските градини! А ние, българските граждани, така и не питаме истински – как така при държава с явна сериозна демографска криза година след година става все по-трудно да намериш детска градина за детето си?!

п.п. От зам.-главния редактор Райко Байчев: Любопитно е, че на 29:30 минута в записа и Бенатова, и Мутафчийски цитират поета Джон Дън, мислейки си, че цитират Хемингуей ("Не питай за кого бие камбаната, тя бие за теб"). Бенатова казва: "Много е модерно да се цитира Хемингуей, а Мутафчийски добавя - "Да..класиците"." Всъщност фразата и именно в контекста, в който и двамата я ползват, е от стихотворението, а не от романа на Хемингуей.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com