Поколение "Like"

3072
Поколение "Like"
Снимка: iStock/Guliver

Интересен е социалният онлайн профил на модерното поколение. Той е изпъстрен с всекидневна модерност. Пълен е с мъдростта на вековете, силикона на дните и хитовите песни от тежките нощи. В него ще откриете бунт към традиционните порядки и възхвала на авангарда Суета.

Поколение “Like” носи на кръстта си тежкото бреме на информационния поток, който възприема на принципа „всичко, което хвърчи, се яде”. Богатството на потока е златна мина за измисленото поколение. От същината му то краде идеи, представи, модели на поведение, малко разкош и дребнавост, за да запълни капацитета на профила си.

Представителите на „Like” живеят сред всички нас. Те са наши приятели, виртуални братя, сестри, братовчеди и роднини до трето коляно. Те са фалшиво реални и истински виртуални. Те са същества от плът и кръв, а всъщност са най-голямата гордост на въображението. Те “харесват”, за да се легитимират, „коментират”, за да декларират принадлежност, „тагват”, за да прибавят последователи към красотата на своя свят в екрана.

Вдигнете глава и се огледайте. Те са прозрачни и стъклени, с метални сърца и розови очи. Вместо глава имат профил. Вместо длан – вдигнат палец. Вместо съзнание – парола.

Профилът на новаторите блика от живот, виталност, напудреност и цинизъм. Актуалната злободневна смешка тип „статус” за деня е в контекста на учебната година – „Po stra6no от петък 13-ti е понеделник 16-ти”. А под нея стоят снимки, от които се развяват поли, байраци и изгорени с преса коси. 

Впускайки се все по-надолу в хронологията по дати, откриваме препратки към интересите на Поколение „Likе”. Разбираме, че то се вълнува от звездите на родната звездна сцена – от техния звезден прах, звезден грим, звездно поведение, звездна липса на акъл. Ставаме свидетели на идолопоклоничеството към модата без дрехи, актуалното подражание към определени ценностни модели (да се разбира изпростяване), актуалния стремеж към непрекъснато поддържане на краткотрайна любовна връзка (да се разбира неангажиращи сексуални отношения) и т.н. Поколение „Likе” живее/пребивава в онлайн света си, изградило вярвания за следните фундаментални същности:

1. Алеко е хижа на Витоша;

2. Когато сме най-зле, все така да сме!;

3. По-ценно от Голф 5 е шофьорската книжка аванта;

4. Щом ни е скучно, време е да набием някого;

5. Има 5 + 1 причини да живея на чужд гръб;

Откриха "превключвател" за детеубийство в мозъка на животни

Японски биолози откриха в мозъка на бозайници два особени участъка, чиято степен на активност определя колко самеца от един или друг ви...

6. По-скапано от неделното главоболие е състоянието в държавата;

7. Ако обичаш някого, никой не ти е виновен! Оправяй се!;

8. Мозъкът е мускул и големината му зависи от дъмбелите;

9. Момичетата харесват момчета с големи... възможности;

10. Щом приятелите не те търсят, значи са добре;

Facebook променя бутона "Like"

Заради обновяване на дизайна си Facebook промени бутоните Like („Харесва ми“) и Share („Сподели“), които се вгр...

Така звучат 10 от аксиомите в законодателната уредба на новото общество от измислени човеци. Те са основополагащи правила, без които оцеляването би се превърнало в немислимо мъчение. Те са резултат от дълбоко загнездена психология, основаваща се на правилото „макар да сме мързеливи, сме модерни”. Те са постаменти, продължаващи еволюционното учение на Дарвин – който ги усвои, е най-приспособен. Нека цъкнем един „Like” я за оригиналност, я от безочие, я от... нема и къде.

Подобно на субкултура, новото поколение всекидневно оформя своите реални онлайн правила. То събужда неподозирана енергия от дълбините на националното ни безделие и преклоненост. То черпи сили от излишъка на предразсъдъци и народни комплекси. То е стожер на креативността в самозатварянето и унищожаването на елементарното, грамотното общуване. Поколение „Likе” съществува чрез Wi-Fi връзката и скъсаната приятелска такава; чрез снимката на профила и заличеното човешко изображение; чрез грЪмотния статус и неграмотното пародиране на знания.

Сред профила на модерните земно-извънземни представители ще откриете петната на настоящата морална смрад, обхванала обществото ни. Ще се натъкнете на жълтия мрак, роден в лоното на хладнокръвната ни търпимост към цензурата и липсата на чувство за достойнство. Ще опитате от сладникавите думи, нанизани под километрични коментари, обсъждащи кое е по ценно - личният интерес или колективното безхаберие.

А Вие изпратихте ли „Покана за приятелство” на социално-фалшиво-истински-безсмислените хора? Тогава добре сте дошли при онези, които няма какво да ви дадат, защото просто не притежават нищо. Добре сте дошли при Поколение „Likе”. А Вие харесвате ли това?

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com