Русия е заплаха за България - а фалшивите новини?

11943
Русия е заплаха за България - а фалшивите новини?
Снимка: Pixabay

Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа. Това е основата на Доклада за националната сигурност на България през 2016 година.

Оценката от доклада е наистина много силна и за пръв път официално държавата признава, че Москва не питае само братски чувства към България. Даже, ако се зачетем задълбочено в доклада, не откриваме изобщо намек да има такива чувства в момента.

Facebook вече няма да рекламира страници с фалшиви новини

Facebook обяви, че страниците, които разпространяват фалшиви новинарски материали, вече няма да могат да рекламират във водещата онлайн...

Докладът подчертава нещо, което трябва да е отдавна ясно на всеки с малко мозък в главата – големите световни сили като Русия защитават на първо място своя интерес и ничий друг. Ако руският интерес съвпада с чужд, добре и за чуждия. Ако не съвпада – то тогава трябва да бъде реализиран руският, гласи политиката на Москва. Абсолютно същото важи за Съединените щати, както и за другите големи държави в световен мащаб.

Затова и е крайно време нашата държава да не остава само на ниво "констатации", каквото по същество остава всеки такъв доклад. Крайно време е да има и конкретни мерки, за да защитаваме интересите си, а не те да се превръщат в придатък на чужди интереси.

Един от инструментите, чрез които може да се налагат интереси, са медиите. И вчера (12 септември), Европа – чрез специално създадена платформа за борба с дезинформацията, посочи кои са медиите в България, в които излиза пропаганда в полза на Русия. Начело, без никаква изненада, са имената на две от новинарските агенции с най-голям трафик в България – БЛИЦ и ПИК. Конкретен пример от платформата на ЕС за разкриване на дезинформация специално за агенция БЛИЦ – статия от 2015 година, според която Росен Плевнелиев щял да избяга в Берлин, за да стане посланик на България в Германия. А пример за агенция ПИК е материал, според който французите искали Путин да им е президент.

Крайно интересен факт е, че в Доклада за националната сигурност на България има глава "Киберсигурност", но няма нито дума за заплахата за сигурността ни, която идва от фалшивите новини и българските им разпространители, камо ли за начини тази заплаха да бъде неутрализирана. В България все още няма закон, който да урегулира дейността на интернет медиите. Законът за радио и телевизия е недостатъчен, но инциатива за промяна така и не се забелязва. Всъщност през миналата година уж тръгна да се мисли за нов медиен закон и досега си оставаме само с мисленето.

Германия постави основа на външна цензура във Facebook

До 50 млн. евро глоба застрашава операторите на съдържание в интернет като Facebook, Twitter, Google и Youtube, които не премахнат в ср...

Ако на някой не му е ясно, да го кажем така – фалшивите новини създават фалшив свят. Фалшивият свят предполага фалшиви очаквания. И когато всичко това се сблъска с реалността, следват кризи и катастрофи.

Какъв друг стимул обаче да има да не правиш фалшиви новини, след като не само не страдаш заради това, а дори печелиш? Точно тук е ролята на държавата – на възможността за превенция. Точно в тази насока могат да се вземат мерки – например да не се отпускат публични средства към източници на фалшива информация. Начини има, но когато държавата е фалшива, всяка мярка си остава на хартия. Защото се засилва усещането, че фалшивите новини са само един от елементите, помагащи много на ограниченото мнозинство, което иска България да е кочина, да властва!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com