X
 
 

Русия е заплаха за България - а фалшивите новини?

10013 40
photo of Русия е заплаха за България - а фалшивите новини?
Снимка: Pixabay
Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа. Това е основата на Доклада за националната сигурност на България през 2016 година.

Оценката от доклада е наистина много силна и за пръв път официално държавата признава, че Москва не питае само братски чувства към България. Даже, ако се зачетем задълбочено в доклада, не откриваме изобщо намек да има такива чувства в момента.

Facebook вече няма да рекламира страници с фалшиви новини

Facebook обяви, че страниците, които разпространяват фалшиви новинарски материали, вече няма да могат да рекламират във водещата онлайн...

Докладът подчертава нещо, което трябва да е отдавна ясно на всеки с малко мозък в главата – големите световни сили като Русия защитават на първо място своя интерес и ничий друг. Ако руският интерес съвпада с чужд, добре и за чуждия. Ако не съвпада – то тогава трябва да бъде реализиран руският, гласи политиката на Москва. Абсолютно същото важи за Съединените щати, както и за другите големи държави в световен мащаб.

Затова и е крайно време нашата държава да не остава само на ниво "констатации", каквото по същество остава всеки такъв доклад. Крайно време е да има и конкретни мерки, за да защитаваме интересите си, а не те да се превръщат в придатък на чужди интереси.

Един от инструментите, чрез които може да се налагат интереси, са медиите. И вчера (12 септември), Европа – чрез специално създадена платформа за борба с дезинформацията, посочи кои са медиите в България, в които излиза пропаганда в полза на Русия. Начело, без никаква изненада, са имената на две от новинарските агенции с най-голям трафик в България – БЛИЦ и ПИК. Конкретен пример от платформата на ЕС за разкриване на дезинформация специално за агенция БЛИЦ – статия от 2015 година, според която Росен Плевнелиев щял да избяга в Берлин, за да стане посланик на България в Германия. А пример за агенция ПИК е материал, според който французите искали Путин да им е президент.

Германия постави основа на външна цензура във Facebook

До 50 млн. евро глоба застрашава операторите на съдържание в интернет като Facebook, Twitter, Google и Youtube, които не премахнат в ср...

Крайно интересен факт е, че в Доклада за националната сигурност на България има глава "Киберсигурност", но няма нито дума за заплахата за сигурността ни, която идва от фалшивите новини и българските им разпространители, камо ли за начини тази заплаха да бъде неутрализирана. В България все още няма закон, който да урегулира дейността на интернет медиите. Законът за радио и телевизия е недостатъчен, но инциатива за промяна така и не се забелязва. Всъщност през миналата година уж тръгна да се мисли за нов медиен закон и досега си оставаме само с мисленето.

Ако на някой не му е ясно, да го кажем така – фалшивите новини създават фалшив свят. Фалшивият свят предполага фалшиви очаквания. И когато всичко това се сблъска с реалността, следват кризи и катастрофи.

Какъв друг стимул обаче да има да не правиш фалшиви новини, след като не само не страдаш заради това, а дори печелиш? Точно тук е ролята на държавата – на възможността за превенция. Точно в тази насока могат да се вземат мерки – например да не се отпускат публични средства към източници на фалшива информация. Начини има, но когато държавата е фалшива, всяка мярка си остава на хартия. Защото се засилва усещането, че фалшивите новини са само един от елементите, помагащи много на ограниченото мнозинство, което иска България да е кочина, да властва!

Промиване на мозъци: Тъмната история на победата на Тръмп и Brexit (II част)

В първата част от материала, писан по разследване на британския ежедневник The Guardian, ви разказахме за метода на микротаргетирането ...

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

40 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 22 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  “Искат ли руснаците война?” (Хотят ли…) От началото на “нова” Русия, 1991 г., поне 6 войни: – 1992 г.: Презднестровието (рум. Nistreană) – Молдова; – 1994-1996 г.: „първа” Чеченска война – Чечения; – 1999-2009 г.: „втора” Чеченска война – Чечения; – 2008 г.: Южна Осетия, Абхазия – Грузия; – 2013 г.: подпомагане на Талибаните в Афганистан срещу присъствието на НАТО; – 2014 г.: Крим, Донбас и др. – виж още ›› Украйна; – 2015 г.: Сирия; – 2016 г.: проникване и проваляне на мрежи в САЩ за изборите, Демократическата партия и др.; – постоянно: информационна (хибридна) война, пропаганда и лъжи, и т.н.
 • Анонимен 22.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ами наглите варяги друго не могат да правят - трябва да бъдат премахнати, за да има мир на земята
  : 1 !
 • Алфа 22.2 Алфа преди 8 месеца Профил на трол?
  КОЙ има 700 военни бази по света , КОЙ ??? КОЙ има само 21г мир в историята си КОЙ ?? ....
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 21 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Кога най-сетне ще спрат да преподават в училищата огромната историческа лъжа, че вероломните руснаците са дошли в България за да ни освободят? Ако е така, защо Сан Стефанския договор предвижда вечно оставане на руските войски в България?!Защо на преговорите не е поканен НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН,по него време са били живи поне 30-40 воеводи,хайдути,опълченци,поборници и прочие СВОБОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ!!!??? виж още ›› Отделно на „освободителите” са изплатени за окупирането на България парични средства равняващи се на 32.5 ТОНА ЗЛАТО , така че сме си платили скъпо и прескъпо. . . . !!!! За сведение “братята” руси са „ОСВОБОДИЛИ” още много народи : СССР напада и окупира: Украйна (1920), Грузия (1921), Полша (1923), отново Полша (1939), Финландия (1940), Литва, Латвия, Естония (1940), България (1944), Източен Берлин (1953), Унгария (1956), Чехословакия (1968) , Афганистан (1979), След разпадането на ссср,Руската федерация напада: Ингушетия(1992), Молдова (1992), Нагорни Карабах(1993), Чечeния (1994-96) ,(1999-2009), Дагестан(1999), Грузия (2008)-Грузия губи областите Абхазия и Южна Осетия Украйна(2014), Нагорни-Карабах(2015), Сирия(2015),засега „само” помощ на касапина Башар Асад, приятеля на путлер!!! … кошмарът продължава!! Народи които са под руски ботуш- 1. Адигейци 2. Алтайци (република) 3. Башкири 4. Бурятийци 5. Дагестанци 6. Ингушети 7. Кабардино-Балкарийци 8. Калмикийци 9. Карачаево-Черкези 10. Карели 11. Коми 12. Марий Ел 13. Мордови 14. Якути 15. Северна Осетинци – Алани 16. Татарстанци 17. Туваши 18. Удмурти 19. Хакаси 20. Чеченци 21. Чуваши 22. Кримчани
 • Анонимен 21.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Истината е, че ако нашите опълченци не бяха помогнали на руската некадърна армия при Плевен и Шипка, във дванайсетата руско-турска война /всичките 11 загубени от руснаците/, руснаците щяха и до ден днешен да ходят с потури, и чалми, каквито слагат върху "православните" си храмове.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 20 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Руснаците са крепостни селяни и до ден днешен! Те никого не са освобождавали - те могат само да лъжат и да крадът! Както неведнъж е ставало дума, диваците от торфищата край р. Москва – вес, ерзя, меря, мордва, муром, перм, печора, чуваш, чуди, черемис, фини, ям и пр. , умеят само да крадат и да лъжат, вкл. колко велики са. - Списък с руските нагли лъжи - http ://www .russialies.com/
 • Анонимен 20.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Руснаците първо да върнат окрадените от България данъци! Никакви партньори не са ни те - те са наши душмани! Два пъти ни окупират! Още малко факти: 1. ЛУКОЙЛ и останалите 40’000 руски фирми в България: Невнесени/ОТКРАДНАТИ данъци за около 5 МИЛИАРДА лева. 2. Площадката на АЕЦ Белене – напукана и негодна (по Бивол) – около 3 МИЛИАРДА грабеж заедно с Южен Поток.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 19 Октомври преди 8 месеца Профил на трол?
  Нужна е само малка справка с уикипедия сам да се опомниш че си невеж лъжец. /1/ бисмарк не е представител на Сащ . /2 Гладстон няма власт в Лондон точно тогава ,а е онази пача дизреали макар ,че предполагам ,че Вещицата особа виктория щеше да свие добрите чувства,но Гладстон не е представител на Сащ. 3.Сащ Изобщо ги няма официално в Константиновград/ Истамбул
 • 19.1 преди 8 месеца Профил на трол?
  ДО 17.1 ПСЕВДОЗАПОЗНАТ
  : 18 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Запознат 18 Запознат преди 8 месеца Профил на трол?
  До "ЦВ.Благоева"; И ти си от неграмотните русофили; Никога не сме предавали Русия. Напротив тя винаги ни е предавала. Русия беше против СЪЕДИНЕНИЕТО и не го призна, Австроунгария и русофилите също.Първа го призна Англия. ТЯ беше ПОКРОВИТЕЛЯ му. Русия плати на Русофилите и те детронираха Княз Батенберг.Русия ни предложи за Княз Черкезина Мингрели. Заради Русия дойде ФЕРДИНАнд.Русия ни зап виж още ›› лаши с окупация и дръпна флот във Варна. АНГЛИЯ НИ СПАСИ.Русия и русофилите убиха СТАМБОЛОВ.1902 и 1908г подписахме Воени договори с Русия но тя не ги спази и застана на страната на Сърбия и Гърция по време на Балканската Война. Русия ни провали. Тя насъска Румъния и построи 3 моста на Дунав да минат румънците. Заради Русия застанахме на СТРАНАТА НА ГЕРМАНИЯ през ПСВ.Тя ни нападна и я разбихме в ДОБРУДЖА И на ЮЖНИЯ ФРОНТ. Там осве Англичани и Французи имаше 22000 руснаци.Позор неграмотни русофили.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Опит за фалшифициране на историята чрез фалшиви новини 17 Опит за фалшифициране на историята чрез фалшиви новини преди 8 месеца Профил на трол?
  ОТ историята е известно че Русия ни е освободила от турско робство а не САЩ и Запада.На Берлинския конгрес Запада разпокъса Санстефанска България, която обединяваше всички българи в една държава.
 • Запознат 17.1 Запознат преди 8 месеца Профил на трол?
  кАЗВАЛ ЛИ ТИ Е НЯКОЙ колко си неграмотен? Представителите на САЩ ,У.Гладстон и Бисмарк предизвикаха ЦАРИГРАДСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ,която ни гласува Автономия и 175 000 кв.км.Територия. Тя беше провалена от Граф Игнатиев,който се срещна с Великия Везир на Турция на 15.01.1877 г. Тоя везир трябваше да подпише решенията на 18.01.77 г. Берлинския Конгрес не ни разпокъса,а ни даде Североисточна, северозапа виж още ›› дна Б--я и Софийския Санджак приноса е Нна Бисмарк и Англия.Русия и Австроумгария ни раздадоха земите като подписаха на 08.07.1876г. РАЙХЩАДСКОТО ,а на 15.01.1877г.Будапещенско споразумение. Непосредствено преди Берлинския конгрес на 31.05.78г Русия и Англия подписаха Лондонското споразумение известно като Споразумението Шувалов--Солсбъри,което ни раздели на 2.Аман от неграмотни русофили.
  : 3 !
 • Анонимен 17.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Явно не познаваш историята, 17! Санстефанския договор е договор за вечна окупация на България от Русия! Слава богу това не се е случило! Прочети договора! Истината е, че ако нашите опълченци не бяха помогнали на руската некадърна армия при Плевен и Шипка, във дванайсетата руско-турска война /всичките 11 загубени от руснаците/, руснаците щяха и до ден днешен да ходят с потури, и чалми, каквито слаг виж още ›› ат върху "православните" си храмове.
  : 18 !
 • Анонимен 17.3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  След войната Русия ни е фактурирала всичките си разходи и нашата млада държава е изплатила всичко до последната жълтица! НИЩО не дължим на наглите ватенки!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Запознат 16 Запознат преди 8 месеца Профил на трол?
  До "аврамов'; Абе казвал ли ти е някой колко си ГЛУПАВ? Всичките злини които са сполетяли Б--я са от Русия. Всичките предателства в историята ни са извършени от русофилите. Те бяха против СЪЕДИНЕНИЕТО.Те и Русия УБИХА Стамболов. Те ни предадоха през Балканската война. През ПСВ русофила Ген. Асен Пападопов отказа да се бие срещу Сърбия че била съюзник на Русия.Снет е от командващ дивизи виж още ›› я.
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Левски е обесен, защото отказва да бъде руски шпионин и всякакъв роб - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/67440-levski-e-obesen-ne-zaradi-revolyutzionnite-mu-idei-a-zastoto-otkazva-da-bade-ruski-agent.html
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 15 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Опитите на Русия да унищожи България продължават! В момента Русия води хибридна война срещу България, в която Путин влага 12 милиона долара годишно! Отново няма да успеят да ни унищожат? Били сме ги, и пак ще ги бием! - "Четирите поражения на Русия от България: Русия за първи път губи по този начин битката срещу българите, които се опитва да задържи под гръцкото русофилско господство. Това е виж още ›› война между двете империи, която българите печелят с благоволението на султана, преценил за изгодно да постъпи така в онзи момент. Втори път Русия я губи чрез Съединението на българите през септември 1885 г. , срещу което империята се оказва безсилна и в своя гняв и злоба започва дългогодишна кампания по смазване на българското свободолюбие. За трети път Русия търпи поражение в буквалния смисъл от българската войска на добруджанския и македонския фронт през 1916-1917 г. http ://m.faktor.bg/mnenia.html/mnenia/lacheni-carvuli/45944-do-koga-ruskata-imperiya-ste-kalve-s-lakomiya-karvyastata-balgarska-rana-makedoniya.html Четвъртото поражение на Русия е скрепено с българския подпис при подписването на договора от Брест –Литовск на 3 март през 1918 г. http ://www .extremecentrepoint.com/archives/14947 Четирите поражения на Русия от България: Русия за първи път губи по този начин битката срещу българите, които се опитва да задържи под гръцкото русофилско господство. Това е война между двете империи, която българите печелят с благоволението на султана, преценил за изгодно да постъпи така в онзи момент. Втори път Русия я губи чрез Съединението на българите през септември 1885 г. , срещу което империята се оказва безсилна и в своя гняв и злоба започва дългогодишна кампания по смазване на българското свободолюбие. За трети път Русия търпи поражение в буквалния смисъл от българската войска на добруджанския и македонския фронт през 1916-1917 г. http ://m.faktor.bg/mnenia.html/mnenia/lacheni-carvuli/45944-do-koga-ruskata-imperiya-ste-kalve-s-lakomiya-karvyastata-balgarska-rana-makedoniya.html Четвъртото поражение на Русия е скрепено с българския подпис при подписването на договора от Брест –Литовск на 3 март през 1918 г. http ://www .extremecentrepoint.com/archives/14947
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • как'Сийка 14 как'Сийка преди 8 месеца Профил на трол?
  И все пак да попитам: 1. Опасността от Русия , ДЪРЖАВНА ТАЙНА ли е? 2. Трябва ли народът/суверент/ да бъде информиран , независимо от КОЙ и независимо с КАКВО е ЗАПЛАШЕН? 3. Служителите изготвили доклада за Борисов-2, уволнени ли са вече от Борисов-3? За кой ли път ни СТРЕСкАТ, ТРяскАТ и разОЧАРОВАт от ПОБЕДНОТО мълчание на БайУЙорисов! Ама не е вярно, че “Надежда тука всяка оставете” щом при пр виж още ›› едателската политика на ШАЙКАТА ТАРТОРИ на ГЕРбСП-кърмъзъ ДПС-ОПаТАКА има ОЩЕ държавни служители, рискуващи хляба/живота си и ВЯРНО служат на майка България!А НОВА РЕПУБЛИКА ПЕЧЕЛИ ДЕЛО СЛЕД ДЕЛО СРЕЩУ КОРУМПЕТАТА НА ВЛАСТ - ДЕРЗАЙТЕ БЪЛГАРИ - ВСЕ ПАК СМЕ СТРАНА РАВНОПРАВЕН ЧЛЕН НА НАЙ-МОЩНИТЕ СЪЮЗИ НА ПЛАНЕТАТА
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Време е да се върнем на улицата и да си довършим работата!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Опитите на Русия да унищожи България продължават! В момента Русия води хибридна война срещу България, в която Путин влага 12 милиона долара годишно! Отново няма да успеят да ни унищожат? Били сме ги, и пак ще ги бием! - "Четирите поражения на Русия от България: Русия за първи път губи по този начин битката срещу българите, които се опитва да задържи под гръцкото русофилско господство. Това е виж още ›› война между двете империи, която българите печелят с благоволението на султана, преценил за изгодно да постъпи така в онзи момент. Втори път Русия я губи чрез Съединението на българите през септември 1885 г. , срещу което империята се оказва безсилна и в своя гняв и злоба започва дългогодишна кампания по смазване на българското свободолюбие. За трети път Русия търпи поражение в буквалния смисъл от българската войска на добруджанския и македонския фронт през 1916-1917 г. http ://m.faktor.bg/mnenia.html/mnenia/lacheni-carvuli/45944-do-koga-ruskata-imperiya-ste-kalve-s-lakomiya-karvyastata-balgarska-rana-makedoniya.html Четвъртото поражение на Русия е скрепено с българския подпис при подписването на договора от Брест –Литовск на 3 март през 1918 г. http ://www .extremecentrepoint.com/archives/14947 Четирите поражения на Русия от България: Русия за първи път губи по този начин битката срещу българите, които се опитва да задържи под гръцкото русофилско господство. Това е война между двете империи, която българите печелят с благоволението на султана, преценил за изгодно да постъпи така в онзи момент. Втори път Русия я губи чрез Съединението на българите през септември 1885 г. , срещу което империята се оказва безсилна и в своя гняв и злоба започва дългогодишна кампания по смазване на българското свободолюбие. За трети път Русия търпи поражение в буквалния смисъл от българската войска на добруджанския и македонския фронт през 1916-1917 г. http ://m.faktor.bg/mnenia.html/mnenia/lacheni-carvuli/45944-do-koga-ruskata-imperiya-ste-kalve-s-lakomiya-karvyastata-balgarska-rana-makedoniya.html Четвъртото поражение на Русия е скрепено с българския подпис при подписването на договора от Брест –Литовск на 3 март през 1918 г. http ://www .extremecentrepoint.com/archives/14947
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  „Руската държава е позната в света като водещ тиранин, източник на мракобесие, каквато е била руската империя още по времето, когато най-светлите възрожденски умове в България са я наричали „тюрма на народите” Любен Каравелов.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Ето къде можете да проверявате резултати...

Днес, 21 май, се провежда първият зрелостен изпит по български език и литература в XII-ти клас. Днес и седмокласниците ще покажат знани...

missing image
Официално: Ето какво се падна на зрелост...

"Човекът и вярата" в стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров. Това е темата на трети модул, по който пишат зрелостниците на матурата ...