X
 
 
 

Русия е заплаха за България - а фалшивите новини?

9933 40
photo of Русия е заплаха за България - а фалшивите новини?
Снимка: Pixabay
Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на фундаментални международни договори в областта на контрола и конвенционалните оръжия, незачитането на териториалната цялост на независими държави, информационната война и масовото използване на хибридни стратегии подкопават доверието и значително затрудняват връщането към диалога и намирането на трайни политически решения, свързани със сигурността в Европа. Това е основата на Доклада за националната сигурност на България през 2016 година.

Оценката от доклада е наистина много силна и за пръв път официално държавата признава, че Москва не питае само братски чувства към България. Даже, ако се зачетем задълбочено в доклада, не откриваме изобщо намек да има такива чувства в момента.

Facebook вече няма да рекламира страници с фалшиви новини

Facebook обяви, че страниците, които разпространяват фалшиви новинарски материали, вече няма да могат да рекламират във водещата онлайн...

Докладът подчертава нещо, което трябва да е отдавна ясно на всеки с малко мозък в главата – големите световни сили като Русия защитават на първо място своя интерес и ничий друг. Ако руският интерес съвпада с чужд, добре и за чуждия. Ако не съвпада – то тогава трябва да бъде реализиран руският, гласи политиката на Москва. Абсолютно същото важи за Съединените щати, както и за другите големи държави в световен мащаб.

Затова и е крайно време нашата държава да не остава само на ниво "констатации", каквото по същество остава всеки такъв доклад. Крайно време е да има и конкретни мерки, за да защитаваме интересите си, а не те да се превръщат в придатък на чужди интереси.

Един от инструментите, чрез които може да се налагат интереси, са медиите. И вчера (12 септември), Европа – чрез специално създадена платформа за борба с дезинформацията, посочи кои са медиите в България, в които излиза пропаганда в полза на Русия. Начело, без никаква изненада, са имената на две от новинарските агенции с най-голям трафик в България – БЛИЦ и ПИК. Конкретен пример от платформата на ЕС за разкриване на дезинформация специално за агенция БЛИЦ – статия от 2015 година, според която Росен Плевнелиев щял да избяга в Берлин, за да стане посланик на България в Германия. А пример за агенция ПИК е материал, според който французите искали Путин да им е президент.

Германия постави основа на външна цензура във Facebook

До 50 млн. евро глоба застрашава операторите на съдържание в интернет като Facebook, Twitter, Google и Youtube, които не премахнат в ср...

Крайно интересен факт е, че в Доклада за националната сигурност на България има глава "Киберсигурност", но няма нито дума за заплахата за сигурността ни, която идва от фалшивите новини и българските им разпространители, камо ли за начини тази заплаха да бъде неутрализирана. В България все още няма закон, който да урегулира дейността на интернет медиите. Законът за радио и телевизия е недостатъчен, но инциатива за промяна така и не се забелязва. Всъщност през миналата година уж тръгна да се мисли за нов медиен закон и досега си оставаме само с мисленето.

Ако на някой не му е ясно, да го кажем така – фалшивите новини създават фалшив свят. Фалшивият свят предполага фалшиви очаквания. И когато всичко това се сблъска с реалността, следват кризи и катастрофи.

Какъв друг стимул обаче да има да не правиш фалшиви новини, след като не само не страдаш заради това, а дори печелиш? Точно тук е ролята на държавата – на възможността за превенция. Точно в тази насока могат да се вземат мерки – например да не се отпускат публични средства към източници на фалшива информация. Начини има, но когато държавата е фалшива, всяка мярка си остава на хартия. Защото се засилва усещането, че фалшивите новини са само един от елементите, помагащи много на ограниченото мнозинство, което иска България да е кочина, да властва!

Промиване на мозъци: Тъмната история на победата на Тръмп и Brexit (II част)

В първата част от материала, писан по разследване на британския ежедневник The Guardian, ви разказахме за метода на микротаргетирането ...

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

40 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 22 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  “Искат ли руснаците война?” (Хотят ли…) От началото на “нова” Русия, 1991 г., поне 6 войни: – 1992 г.: Презднестровието (рум. Nistreană) – Молдова; – 1994-1996 г.: „първа” Чеченска война – Чечения; – 1999-2009 г.: „втора” Чеченска война – Чечения; – 2008 г.: Южна Осетия, Абхазия – Грузия; – 2013 г.: подпомагане на Талибаните в Афганистан срещу присъствието на НАТО; – 2014 г.: Крим, Донбас и др. – виж още ›› Украйна; – 2015 г.: Сирия; – 2016 г.: проникване и проваляне на мрежи в САЩ за изборите, Демократическата партия и др.; – постоянно: информационна (хибридна) война, пропаганда и лъжи, и т.н.
 • Анонимен 22.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  ами наглите варяги друго не могат да правят - трябва да бъдат премахнати, за да има мир на земята
  : 1 !
 • Алфа 22.2 Алфа преди 4 месеца Профил на трол?
  КОЙ има 700 военни бази по света , КОЙ ??? КОЙ има само 21г мир в историята си КОЙ ?? ....
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 21 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Кога най-сетне ще спрат да преподават в училищата огромната историческа лъжа, че вероломните руснаците са дошли в България за да ни освободят? Ако е така, защо Сан Стефанския договор предвижда вечно оставане на руските войски в България?!Защо на преговорите не е поканен НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН,по него време са били живи поне 30-40 воеводи,хайдути,опълченци,поборници и прочие СВОБОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ!!!??? виж още ›› Отделно на „освободителите” са изплатени за окупирането на България парични средства равняващи се на 32.5 ТОНА ЗЛАТО , така че сме си платили скъпо и прескъпо. . . . !!!! За сведение “братята” руси са „ОСВОБОДИЛИ” още много народи : СССР напада и окупира: Украйна (1920), Грузия (1921), Полша (1923), отново Полша (1939), Финландия (1940), Литва, Латвия, Естония (1940), България (1944), Източен Берлин (1953), Унгария (1956), Чехословакия (1968) , Афганистан (1979), След разпадането на ссср,Руската федерация напада: Ингушетия(1992), Молдова (1992), Нагорни Карабах(1993), Чечeния (1994-96) ,(1999-2009), Дагестан(1999), Грузия (2008)-Грузия губи областите Абхазия и Южна Осетия Украйна(2014), Нагорни-Карабах(2015), Сирия(2015),засега „само” помощ на касапина Башар Асад, приятеля на путлер!!! … кошмарът продължава!! Народи които са под руски ботуш- 1. Адигейци 2. Алтайци (република) 3. Башкири 4. Бурятийци 5. Дагестанци 6. Ингушети 7. Кабардино-Балкарийци 8. Калмикийци 9. Карачаево-Черкези 10. Карели 11. Коми 12. Марий Ел 13. Мордови 14. Якути 15. Северна Осетинци – Алани 16. Татарстанци 17. Туваши 18. Удмурти 19. Хакаси 20. Чеченци 21. Чуваши 22. Кримчани
 • Анонимен 21.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Истината е, че ако нашите опълченци не бяха помогнали на руската некадърна армия при Плевен и Шипка, във дванайсетата руско-турска война /всичките 11 загубени от руснаците/, руснаците щяха и до ден днешен да ходят с потури, и чалми, каквито слагат върху "православните" си храмове.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 20 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Руснаците са крепостни селяни и до ден днешен! Те никого не са освобождавали - те могат само да лъжат и да крадът! Както неведнъж е ставало дума, диваците от торфищата край р. Москва – вес, ерзя, меря, мордва, муром, перм, печора, чуваш, чуди, черемис, фини, ям и пр. , умеят само да крадат и да лъжат, вкл. колко велики са. - Списък с руските нагли лъжи - http ://www .russialies.com/
 • Анонимен 20.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Руснаците първо да върнат окрадените от България данъци! Никакви партньори не са ни те - те са наши душмани! Два пъти ни окупират! Още малко факти: 1. ЛУКОЙЛ и останалите 40’000 руски фирми в България: Невнесени/ОТКРАДНАТИ данъци за около 5 МИЛИАРДА лева. 2. Площадката на АЕЦ Белене – напукана и негодна (по Бивол) – около 3 МИЛИАРДА грабеж заедно с Южен Поток.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 19 Октомври преди 4 месеца Профил на трол?
  Нужна е само малка справка с уикипедия сам да се опомниш че си невеж лъжец. /1/ бисмарк не е представител на Сащ . /2 Гладстон няма власт в Лондон точно тогава ,а е онази пача дизреали макар ,че предполагам ,че Вещицата особа виктория щеше да свие добрите чувства,но Гладстон не е представител на Сащ. 3.Сащ Изобщо ги няма официално в Константиновград/ Истамбул
 • 19.1 преди 4 месеца Профил на трол?
  ДО 17.1 ПСЕВДОЗАПОЗНАТ
  : 18 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Запознат 18 Запознат преди 4 месеца Профил на трол?
  До "ЦВ.Благоева"; И ти си от неграмотните русофили; Никога не сме предавали Русия. Напротив тя винаги ни е предавала. Русия беше против СЪЕДИНЕНИЕТО и не го призна, Австроунгария и русофилите също.Първа го призна Англия. ТЯ беше ПОКРОВИТЕЛЯ му. Русия плати на Русофилите и те детронираха Княз Батенберг.Русия ни предложи за Княз Черкезина Мингрели. Заради Русия дойде ФЕРДИНАнд.Русия ни зап виж още ›› лаши с окупация и дръпна флот във Варна. АНГЛИЯ НИ СПАСИ.Русия и русофилите убиха СТАМБОЛОВ.1902 и 1908г подписахме Воени договори с Русия но тя не ги спази и застана на страната на Сърбия и Гърция по време на Балканската Война. Русия ни провали. Тя насъска Румъния и построи 3 моста на Дунав да минат румънците. Заради Русия застанахме на СТРАНАТА НА ГЕРМАНИЯ през ПСВ.Тя ни нападна и я разбихме в ДОБРУДЖА И на ЮЖНИЯ ФРОНТ. Там осве Англичани и Французи имаше 22000 руснаци.Позор неграмотни русофили.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Опит за фалшифициране на историята чрез фалшиви новини 17 Опит за фалшифициране на историята чрез фалшиви новини преди 4 месеца Профил на трол?
  ОТ историята е известно че Русия ни е освободила от турско робство а не САЩ и Запада.На Берлинския конгрес Запада разпокъса Санстефанска България, която обединяваше всички българи в една държава.
 • Запознат 17.1 Запознат преди 4 месеца Профил на трол?
  кАЗВАЛ ЛИ ТИ Е НЯКОЙ колко си неграмотен? Представителите на САЩ ,У.Гладстон и Бисмарк предизвикаха ЦАРИГРАДСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ,която ни гласува Автономия и 175 000 кв.км.Територия. Тя беше провалена от Граф Игнатиев,който се срещна с Великия Везир на Турция на 15.01.1877 г. Тоя везир трябваше да подпише решенията на 18.01.77 г. Берлинския Конгрес не ни разпокъса,а ни даде Североисточна, северозапа виж още ›› дна Б--я и Софийския Санджак приноса е Нна Бисмарк и Англия.Русия и Австроумгария ни раздадоха земите като подписаха на 08.07.1876г. РАЙХЩАДСКОТО ,а на 15.01.1877г.Будапещенско споразумение. Непосредствено преди Берлинския конгрес на 31.05.78г Русия и Англия подписаха Лондонското споразумение известно като Споразумението Шувалов--Солсбъри,което ни раздели на 2.Аман от неграмотни русофили.
  : 3 !
 • Анонимен 17.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Явно не познаваш историята, 17! Санстефанския договор е договор за вечна окупация на България от Русия! Слава богу това не се е случило! Прочети договора! Истината е, че ако нашите опълченци не бяха помогнали на руската некадърна армия при Плевен и Шипка, във дванайсетата руско-турска война /всичките 11 загубени от руснаците/, руснаците щяха и до ден днешен да ходят с потури, и чалми, каквито слаг виж още ›› ат върху "православните" си храмове.
  : 18 !
 • Анонимен 17.3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  След войната Русия ни е фактурирала всичките си разходи и нашата млада държава е изплатила всичко до последната жълтица! НИЩО не дължим на наглите ватенки!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Запознат 16 Запознат преди 4 месеца Профил на трол?
  До "аврамов'; Абе казвал ли ти е някой колко си ГЛУПАВ? Всичките злини които са сполетяли Б--я са от Русия. Всичките предателства в историята ни са извършени от русофилите. Те бяха против СЪЕДИНЕНИЕТО.Те и Русия УБИХА Стамболов. Те ни предадоха през Балканската война. През ПСВ русофила Ген. Асен Пападопов отказа да се бие срещу Сърбия че била съюзник на Русия.Снет е от командващ дивизи виж още ›› я.
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Левски е обесен, защото отказва да бъде руски шпионин и всякакъв роб - http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/67440-levski-e-obesen-ne-zaradi-revolyutzionnite-mu-idei-a-zastoto-otkazva-da-bade-ruski-agent.html
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 15 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Опитите на Русия да унищожи България продължават! В момента Русия води хибридна война срещу България, в която Путин влага 12 милиона долара годишно! Отново няма да успеят да ни унищожат? Били сме ги, и пак ще ги бием! - "Четирите поражения на Русия от България: Русия за първи път губи по този начин битката срещу българите, които се опитва да задържи под гръцкото русофилско господство. Това е виж още ›› война между двете империи, която българите печелят с благоволението на султана, преценил за изгодно да постъпи така в онзи момент. Втори път Русия я губи чрез Съединението на българите през септември 1885 г. , срещу което империята се оказва безсилна и в своя гняв и злоба започва дългогодишна кампания по смазване на българското свободолюбие. За трети път Русия търпи поражение в буквалния смисъл от българската войска на добруджанския и македонския фронт през 1916-1917 г. http ://m.faktor.bg/mnenia.html/mnenia/lacheni-carvuli/45944-do-koga-ruskata-imperiya-ste-kalve-s-lakomiya-karvyastata-balgarska-rana-makedoniya.html Четвъртото поражение на Русия е скрепено с българския подпис при подписването на договора от Брест –Литовск на 3 март през 1918 г. http ://www .extremecentrepoint.com/archives/14947 Четирите поражения на Русия от България: Русия за първи път губи по този начин битката срещу българите, които се опитва да задържи под гръцкото русофилско господство. Това е война между двете империи, която българите печелят с благоволението на султана, преценил за изгодно да постъпи така в онзи момент. Втори път Русия я губи чрез Съединението на българите през септември 1885 г. , срещу което империята се оказва безсилна и в своя гняв и злоба започва дългогодишна кампания по смазване на българското свободолюбие. За трети път Русия търпи поражение в буквалния смисъл от българската войска на добруджанския и македонския фронт през 1916-1917 г. http ://m.faktor.bg/mnenia.html/mnenia/lacheni-carvuli/45944-do-koga-ruskata-imperiya-ste-kalve-s-lakomiya-karvyastata-balgarska-rana-makedoniya.html Четвъртото поражение на Русия е скрепено с българския подпис при подписването на договора от Брест –Литовск на 3 март през 1918 г. http ://www .extremecentrepoint.com/archives/14947
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • как'Сийка 14 как'Сийка преди 4 месеца Профил на трол?
  И все пак да попитам: 1. Опасността от Русия , ДЪРЖАВНА ТАЙНА ли е? 2. Трябва ли народът/суверент/ да бъде информиран , независимо от КОЙ и независимо с КАКВО е ЗАПЛАШЕН? 3. Служителите изготвили доклада за Борисов-2, уволнени ли са вече от Борисов-3? За кой ли път ни СТРЕСкАТ, ТРяскАТ и разОЧАРОВАт от ПОБЕДНОТО мълчание на БайУЙорисов! Ама не е вярно, че “Надежда тука всяка оставете” щом при пр виж още ›› едателската политика на ШАЙКАТА ТАРТОРИ на ГЕРбСП-кърмъзъ ДПС-ОПаТАКА има ОЩЕ държавни служители, рискуващи хляба/живота си и ВЯРНО служат на майка България!А НОВА РЕПУБЛИКА ПЕЧЕЛИ ДЕЛО СЛЕД ДЕЛО СРЕЩУ КОРУМПЕТАТА НА ВЛАСТ - ДЕРЗАЙТЕ БЪЛГАРИ - ВСЕ ПАК СМЕ СТРАНА РАВНОПРАВЕН ЧЛЕН НА НАЙ-МОЩНИТЕ СЪЮЗИ НА ПЛАНЕТАТА
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Време е да се върнем на улицата и да си довършим работата!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Опитите на Русия да унищожи България продължават! В момента Русия води хибридна война срещу България, в която Путин влага 12 милиона долара годишно! Отново няма да успеят да ни унищожат? Били сме ги, и пак ще ги бием! - "Четирите поражения на Русия от България: Русия за първи път губи по този начин битката срещу българите, които се опитва да задържи под гръцкото русофилско господство. Това е виж още ›› война между двете империи, която българите печелят с благоволението на султана, преценил за изгодно да постъпи така в онзи момент. Втори път Русия я губи чрез Съединението на българите през септември 1885 г. , срещу което империята се оказва безсилна и в своя гняв и злоба започва дългогодишна кампания по смазване на българското свободолюбие. За трети път Русия търпи поражение в буквалния смисъл от българската войска на добруджанския и македонския фронт през 1916-1917 г. http ://m.faktor.bg/mnenia.html/mnenia/lacheni-carvuli/45944-do-koga-ruskata-imperiya-ste-kalve-s-lakomiya-karvyastata-balgarska-rana-makedoniya.html Четвъртото поражение на Русия е скрепено с българския подпис при подписването на договора от Брест –Литовск на 3 март през 1918 г. http ://www .extremecentrepoint.com/archives/14947 Четирите поражения на Русия от България: Русия за първи път губи по този начин битката срещу българите, които се опитва да задържи под гръцкото русофилско господство. Това е война между двете империи, която българите печелят с благоволението на султана, преценил за изгодно да постъпи така в онзи момент. Втори път Русия я губи чрез Съединението на българите през септември 1885 г. , срещу което империята се оказва безсилна и в своя гняв и злоба започва дългогодишна кампания по смазване на българското свободолюбие. За трети път Русия търпи поражение в буквалния смисъл от българската войска на добруджанския и македонския фронт през 1916-1917 г. http ://m.faktor.bg/mnenia.html/mnenia/lacheni-carvuli/45944-do-koga-ruskata-imperiya-ste-kalve-s-lakomiya-karvyastata-balgarska-rana-makedoniya.html Четвъртото поражение на Русия е скрепено с българския подпис при подписването на договора от Брест –Литовск на 3 март през 1918 г. http ://www .extremecentrepoint.com/archives/14947
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  „Руската държава е позната в света като водещ тиранин, източник на мракобесие, каквато е била руската империя още по времето, когато най-светлите възрожденски умове в България са я наричали „тюрма на народите” Любен Каравелов.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Прогноза за времето - 21 януари (неделя)

Днес бързо ще се заоблачи и по-късно през деня отново ще завали, в северозападните и планинските райони - сняг, в останалата част от ст...

missing image
Григор Димитров показа от какво е направ...

Великолепна победа – само така може да се опише представянето на Григор Димитров срещу Ник Кирьос на осминафинала на Australian O...