Сардиния си иска най-големия руски олигарх - причината е тривиална*

11161
Сардиния си иска най-големия руски олигарх - причината е тривиална*
Снимка: iStock/Guliver

След началото на войната в Украйна руските олигарси бяха принудени да напуснат Италия, а луксозните им имоти бяха конфискувани. Но за много италианци тяхното отсъствие означава по-малко пари и инвестиции.

Порто Черво със своята стръмна брегова линия и тюркоазено море е място, богато надарено от природата. През последните десетилетия заможните руски туристи допринесоха за ръзцъфтяването на този район. От началото на инвазията на Русия в Украйна обаче всичко се промени.

Охраната, която спира репортерите пред вилата на Алишер Усманов, е наета от италианската държава. Тя в момента управлява имотите на санкционираните руснаци и е отговорна и за поддръжката на техните басейни, градини и яхти, разположени на територията на Италия.

Двете лица на санкциите

Общата стойност на активите, които Италия е замразила, е 1,7 милиарда евро. През пролетта специалното звено на финансовата полиция за борба с финансирането на тероризма успя да обработи списъка със санкциите на ЕС и да идентифицира собствеността на попадналите в него руснаци в рамките на няколко седмици.

Звеното може да действа без съдебна заповед. Но вече все по-осезаемо се усеща и обратната страна на успехите на разследващите. Само поддръжката на вилата на Усманов в Порто Черво излиза по 120 000 евро на година, а отсъствието на олигарсите отслабва местната икономика.

В близост до вилата, която не може да бъде видяна отвън, е разположен и прекрасен малък ресторант. Собственикът му кани екипа на телевизия ARD вътре и им показва мястото, което Усманов е обичал да посещава. В продължение на дълги години той редовно е идвал в Сардиния, хранил се е в ресторанта и се е срещал с бизнес партньори.

Руснаците - щедра касичка за местния бизнес

Ресторантите тук не са заплашени от фалит заради липсата на руски олигарси, други богати гости от страните от Персийския залив и САЩ продължават да ги посещават. И въпреки това собственикът на ресторанта Масимо Скардови открито заявява, че не е фен на санкциите и че Италия сама си вреди със замразяването на активите.

Не само той е недоволен. Занаятчиите, домакините на имотите, които се дават под наем, и градинарите остават без работа. Руснаците, които бяха възприемани като особено щедри клиенти, не посещават и магазините, както и другите ресторанти. Според анализите всяко лято само на Коста Смералда те са харчили 80 милиона евро.

На Коста Смералда съществува и емоционална зависимост към олигарха Усманов. Той например дарява линейка на община Арцакена и спонсорира възстановяването на Капитолийските музеи в Рим. От 2018 г. руският милиардер е и почетен гражданин на Арцакена.

В контекста на войната в Украйна възниква и още един въпрос: дали тези жестове са били мотивирани единствено от личната му солидарност към Италия? Или пък са резултат от стратегия за създаване на зависимости и лоялност, която в момента се усеща в северната част на Сардиния? Реалността е, че мнозина тук са противници на санкциите срещу техния почетен гражданин от Русия.

Възможно ли е Усманов да се завърне?

Кметът на Арцакена не иска да отнеме почетното гражданство на Усманов. Той не желае и да даде интервю по темата. Самият олигарх явно също е готов да се бори: негов говорител отрича пред ARD милиардерът да е особено близък до Путин или пък да подкрепя войната срещу Украйна: "Господин Усманов няма никакво отношение или влияние върху руската външна политика. Всяко предположение, че той подкрепя конфликта в Украйна, е неоснователно."

Алишер Усманов обжалва европейските санкции пред Съда на Европейския съюз. В Сардиния мнозина се надяват, че богатият руснак ще спечели.

* Заглавието е на редакцията

Автор: Рюдигер Кронтхалер, Deutsche Welle

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com