X
 
 

Шарената "зебра" - най-големият престъпник в България

4096 0
photo of Шарената "зебра" - най-големият престъпник в България
Снимка: Actualno.com/Евгения Гигова
"Тези шарени пътеки да изчезнат!" Заръката е на главния прокурор Сотир Цацаров. Става дума за популярните в последните години пъстри пешеходни пътеки, които млади творци рисуват в големите градове - с подкрепата на общинските власти, разбира се. „Има пътеки с такова причудливо оцветяване, което едва ли може да отговаря дори на минималните законови изисквания", каза Цацаров, преди да нареди да изчезнат. Главният прокурор разпореди „общонационална проверка на всички пешеходни пътеки“, а за повод послужиха „зачестилите случаи на пътно-транспортни произшествия“.

Войната срещу шарените пешеходни пътеки е на пръв поглед странна. Има данни за това колко са инцидентите на пътя и каква част от тях стават на пешеходни пътеки. Но няма данни за връзката между шарените пътеки и произшествията - и дали цветната маркировка увеличава вероятността някой пешеходец да бъде блъснат. Темата със сигурността по улиците и пътищата е прекалено сериозна и не заслужава подобно отношение. Защото акцията срещу шарените пешеходни пътеки е може би най-ярката илюстрация на израза „кипи безсмислен труд“. Но пък е в традициите на прокуратурата да се занимава с популистки въпроси и така да се опитва да замазва неуспеха си в борбата срещу голямата корупция и организираната престъпност.

Коледна картичка от Доган за управляващите

Вотът на недоверие няма за цел да свали правителството, а само да коригира и насърчи правителството. Това казва в коледната си реч вечн...

Я, били незаконни

Разкрасяването на пешеходните пътеки е нещо като епидемия. За 24 май пешеходците пред Софийския университет пресичаха върху изрисувани върху асфалта букви. През август пътеките се „развеселиха“ на още няколко места в столицата, а телевизиите излъчваха подробни репортажи. И не е само София: в последните години пешеходните пътеки привлякоха вниманието на уличните творци в повечето големи градове. Видяхме дори кметове да се снимат с новите придобивки. Навсякъде целта бе една и съща: да бъде заострено вниманието на шофьорите и да се осигури безопасно преминаване на пешеходците. В същото време обаче е факт, че шарените пътеки не отговарят на изискванията в наредба на регионалното министерство, която казва, че маркировката по платното е бяла, а само в определени случаи - жълта.

Наредбата отдавна е в сила. И никой не е забелязал противоречието ли? Не. Още миналата година медиите излязоха със заглавия „Край на шарените пътеки“, защото тогава и МВР, и регионалното министерство обърнаха внимание на противоречието. Сега прокуратурата нареди „пълна проверка“, а след година вероятно отново ще се занимаваме със същата тема по същия безотговорен начин. Отговорният начин включва анализ кои видове пътеки са най-сигурни. И когато знаем отговора на този въпрос, просто съобразяваме наредбата с резултата и следим правилата да се спазват навсякъде. В общи линии това не е работа на прокуратурата.

Контрабандата да почака

Животът на другите

Един неизживян катарзис, неосъществен и неидващ оргазъм, безкрайна незадоволеност, постоянна измъченост, умишлено и целенасочено постиг...

Докато за „зебрите“ веднага се мобилизира ресурс, в продължение на повече от месец прокуратурата не намери време за прочитането на три изречения от един документ. Турската Дирекция за борба срещу контрабандата и организираната престъпност публикува годишния си доклад, в който България се споменава веднъж: „Голяма част от контрабандните цигари, конфискувани в нашата страна, са цигари с произход от България, Китай, Индонезия и Обединените арабски емирства“. Посочено е, че тези цигари влизат в Турция от Дубай през Ирак, Сирия и Иран. Пише също, че турските служби са изпратили на Интерпол свой специален доклад за „продукти на българската компания „Булгартабак“, превърнали се в източник на контрабанда в Турция“. Три изречения, в които всичко е ясно. Първо не бяха чели доклада, после не го бяха получили, а след това не откриваха името на българската фирма. И чак накрая бяха принудени да обявят, че ще проверят тези данни.

Така е избрала да работи прокуратурата. Енергията отива в масовки, но няма нито една осъдителна присъда на значима фигура от организираната престъпност или голямата корупция. В това време Сотир Цацаров се занимава с пешеходни пътеки, цената на водата, цената на тока, сигурността на язовирите и т.н. Все изключително важни теми, за които обаче отговарят достатъчно други институции. Гражданите виждат за какво става дума - одобрението за работата на главния прокурор от години е на дъното и се движи в рамките на 9-10%. А какво ли ще бъде след акцията със „зебрите“?

Автор: Иван Бедров, източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Стотици хиляди пенсионери ще трябва да и...

Около 340 000 български пенсионери ще трябва да преживеят месец януари с по-малко пари от обикновено. Причината – спират така нар...

missing image
Нова кауза за болно дете в Стара Загора

Младият омбудсман на Стара Загора Бетина Радева, нейният заместник Калоян Максимов и общественият съвет на Гимназията с преподаване на ...

Последно в Актуално