Ще "ротират" ли и Гешев?

3532
Ще "ротират" ли и Гешев?
Снимка: БГНЕС

В българската прокуратура ври и кипи. Политическите покровители на главния прокурор Гешев най-после решиха да се отърват от него. Той обаче реши да контраатакува и заговори за опити за намеса на "Банкята" (вероятно имайки предвид лидера на ГЕРБ Бойко Борисов) в работата на Темида. От ВСС, където в продължение на години плътно подкрепяха главния прокурор, включително срещу исканията на правосъдните министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, решиха в спешен порядък да стартират процедура по предсрочното му освобождаване. Някои от членовете на ВСС изведнъж откриха, че Гешев уронва престижа на съдебната власт. Прозрението дойде буквално ден след като кандидатката за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, заяви, че отстраняването на Гешев и реформата на прокуратурата са водещи приоритети за нея.

Гешев ще трябва да отговаря за това, че се е опитал да разследва атентата срещу себе си, а също, между другото, че е пушил пура на закрито. Това са обвинения, които звучат като дребно заяждане на фона на далеч по-сериозните критики от правозащитни организации у нас и в чужбина, които отдавна съществуват срещу него.

Политическите зависимост в съдебната система ще останат

От разкритията на Гешев едва ли ще последват дълбоки промени в работата на прокуратурата. Възможно е мандатът му, който изтича в края на 2026-а година, да бъде прекратен предсрочно от ВСС, но с това няма да се сложи точка на дълбоките политически зависимости в съдебната система.

Днес повече от всякога се вижда ясно, че Темида слугува на политическите партии и интереси. Гешев директно размаха пръст срещу "гражданина Бойко Борисов". Но, както справедливо отбеляза журналистът Иван Бакалов, водещите медии у нас като че ли се опитват да омаловажат скандалните твърдения на главния прокурор.

ПП-ДБ, чиято основна мисия бе да разградят модела ГЕРБ, пък тази седмица обявиха, че са постигнали съгласие със същата тази партия за ротационни правителства. Днес от Борисов и ГЕРБ мирише най-силно на корупция. Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев. Борисов е разпитван. Но ПП-ДБ фактически влязоха в коалиция с ГЕРБ, която наричат ротация, защото - изглежда - ги е срам от избирателите им.

Не основен ремонт, а смяна на дограмата

Решението на ГЕРБ, които, според мен, заедно с ДПС инсталираха Гешев начело на прокуратурата, бе взето още в края на 2022-а година. Причина бе не толкова политическият натиск върху тях у нас, колкото най-вече този от чужбина. Поднасянето на главата на Гешев на тепсия на Държавния департамент на САЩ, на ЕК и Венецианската комисия би хвърлило прах в очите на тези институции, както и на критикарите в България.

Повтарям: Гешев не бе пожертван заради сегашната договорка с ПП-ДБ. Той просто отдавна стана твърде неудобен. И сега покровителите му, които отново се готвят да управляват - официално, на сцената, а не зад кулисите - решиха да го "ротират" с някои по-послушен като Борислав Сарафов например.

Принудителната рокада в прокуратурата няма да е нещо повече от смяна на дограмата в едно жилище, а не основен ремонт. Позициите на политическите диригенти на Темида, с които ПП-ДБ постигнаха нов исторически компромис, едва ли ще бъдат накърнени сериозно.

 

Автор: Петър Чолаков, Дойче веле

 

Още по темата - СЛЕДЕТЕ ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com