Слави, Криско и трите милиона българи

13868
Слави, Криско и трите милиона българи

Ако случайно сте пропуснали, нека ви запознаем с новината на годината - Слави и Криско направиха обща песен. Дотук нищо интересно, съгласни сме. Какво обаче бихте казали за следното: че за 4 дни парчето, озаглавено "Глей как са прави", стигна 3 милиона гледания в YouTube. Има ли въобще толкова българи в активна възраст? И, както обикновено се пита, нямат ли си друга работа? В тази държава, която се казва "нематакавадържава", тези 3 милиона гледания означават две еднакво лоши неща. В първия вариант - половин България е гледала клипа. Във втория - една-петa България го е въртяла пo сто пъти на ден, за да се диви на естетическата му мощ. За какъв културен феномен в крайна сметка става дума? 

Клипът ни представя Криско като както винаги приповдигнат, хиперактивен и с висок серотонин. През култовата му фигура манифестира брътвеж от фрази на натъртен провинциален диалект, които могат да се преобърнат отзад напред, отдясно наляво, отдолу нагоре и смисълът ще бъде като цяло същият. Да се рапира през нонсенса беше откритие на "Ъпсурт" - Криско обаче хвана тяхното ноу хау и го превърна в лингвистичен санаториум за езиково болни хора, които страдат от нещо средно между синдром на Турет, ниска образованост, аутизъм и най-обикновена тъпотия. Криско пее, че "Ти си готина и с теб ми е забавно" (има си хас да не е готина), "но знай, че нищо безплатно не е безплатно" (прозрение, Айнщайн). След това предстои обрат: "Чакай малко, къде така писанко?" (ами тръгва си бе човек, то не се издържа), "Забрави го тоя мамин самохвалко" (братле, ти не спираш да се хвалиш непрекъснато), защото "Телефоните валят като бял сняг, щото въшния ти вид бил мноо як" (следващият път остана да римуваш полковник с подполковник.)

Всеки конструктор на модерни хитове знае, че от този първороден, бушуващ хаос на мисълта, накрая трябва да се изведе някаква червена нишка, основна сюжетна линия. Затова в основен призив на парчето се превръща фразата "Глей как са прави" (кое?), завършена от кристално ясното послание на Слави: "Само да та видя шта изкърта". "Изкъртването" кой знае защо е придружено с метълски знак, а наоколо целият клип е изкъртен от такова продуктово позициониране, че човек би си помислил, че не песента има реклама, а в рекламата има песен. Разбира се, цялото нещо е направено с оня модерен видео монтаж, в който смяната на кадри е достатъчно бърза, за да ти докара епилепсия или най-малкото инсомния. А ако случайно човек е забравил защо гледа, полусъблечените жени непрекъснато му напомнят, че не трябва да пропуска нито секунда от ставащото. Това сигурно е добре, обаче те така и не успяват да спасят зрителя от невъзможността да се абстрахира от музиката: за постигането на такъв контрол на съзнанието човек трябва да се отдаде на години дисциплинирана медитация. 

Тези 3 милиона гледания разбира се лесно ще се монетизират - първо като фенове, после като гласоподаватели на референдум, после като фейсбук общност, а накрая като електорат. Въобще, "Глей как са прави". Ето така. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com