Тихи носители на зараза

5917
Тихи носители на зараза
Снимка: iStock/Guliver

Броят на "тихите носители" - хората, които са заразени от новия коронавирус, но развиват симптомите по-късно или няма симптоми - може да бъде толкова голям, колкото една трета от тези, които са тествани положително. Това сочат класифицирани данни на китайското правителство, цитирани от хонконгския вестник South China Morning Post. 

Това би могло допълнително да усложни стратегиите, използвани от държавите за ограничаване на вируса, който е заразил над 300 хиляди в световен мащаб.

Китайският пример в борбата с коронавируса - изглежда невъзможно за Запада

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) смята, че успехът на Китай в битката с коронавируса дава надежда на човечеството,...

Повече от 43 000 души в Китай са тествали положително за Covid-19 до края на февруари, но не са развили симптомите, състояние, обикновено известно като асимптоматично, според данните. Те са били поставени в карантина и наблюдавани, но не са били включени в официалния списък на потвърдените случаи, който по това време възлизаше на около 80 хиляди. 

Учените не са успели да се споразумеят каква роля играе безсимптомното предаване за разпространението на болестта. Обикновено пациентът развива симптоми за пет дни, въпреки че инкубационният период може да бъде до три седмици в някои редки случаи. 

Световната здравна организация класифицира всички хора, които са тествани положително, като потвърдени случаи, независимо дали имат някакви симптоми. Южна Корея също прави това. Но китайското правителство промени своите насоки за класификация на 7 февруари, като брои само пациентите със симптоми като потвърдени случаи. Съединените щати, Великобритания и Италия просто не тестват хора без симптоми, освен медицински работници, които имат продължителна експозиция на вируса.

Подходът, възприет от Китай и Южна Корея за тестване на всеки, който е имал близък контакт с пациент, независимо от това дали човекът има симптоми, може да обясни защо двете азиатски страни, изглежда, са овладели разпространението на вируса. Хонконг разширява тестовете за пристигащите на летището в града, дори ако пътуващите нямат симптоми. Междувременно в повечето европейски страни и САЩ, където се тестват само тези със симптоми, броят на инфекциите продължава бързо да нараства.

Все по-голям брой проучвания поставят под въпрос предишното твърдение на СЗО, че асимптоматичното предаване е „изключително рядко“. Доклад на международната мисия на СЗО след пътуване до Китай изчислява, че безсимптомните инфекции представляват 1 до 3 на сто от случаите, според документ на Европейския съюз.

Очаква ли се колапс в строителството заради коронавируса?

"Най-важно е да се разплати дължимото, да не се прекратят процедурите по поръчки, които могат да продължат поне във фазата на избор на...

„Броят на новите случаи на коронавирус в световен мащаб продължава да нараства, а разликата между докладите от Китай и статистическите оценки на заболеваемостта въз основа на случаи, диагностицирани извън Китай, показва, че значителен брой случаи са недостатъчно диагностицирани“, твърдят група японци експерти, ръководени от Хироши Нишиура, епидемиолог от Университета Хокайдо, които написаха в писмо до Международното списание за инфекциозни болести през февруари.

Съвместно проучване на експерти в Китай, САЩ, Великобритания и Хонконг прецени, че недокументираните случаи на пневмония, предимно с леки или дори без симптоми, са източник на инфекция за 79 на сто от документираните, преди Ухан да бъде затворен на 23 януари.

"Тези недокументирани пациенти често изпитват леки, ограничени или никакви симптоми и следователно остават неразпознати и, в зависимост от тяхната заразност и брой, могат да изложат на вируса далеч по-голяма част от популацията, отколкото ако бяха болни", казват експертите.

Отделно проучване на учени от Тексаския университет в Остин оцени, че хората, които все още не са развили симптоми, предават около 10 на сто от 450 случая, които са изследвали в 93 китайски града.

По-доброто разбиране на безсимптомните случаи може да доведе до корекции в политиката на общественото здраве, казаха още експертите.

Димитър Манолов: Работодателите нямат право да пускат работниците си в неплатен отпуск

"Работодателите нямат право да пускат работниците си в неплатен отпуск по закон. Такъв отпуск може да бъде даден само по инициатива на ...

Анализ на South China Morning Post, цитиран от агенция "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com