Тихо отиващата си справедливост

4205
Тихо отиващата си справедливост
Снимка: БГНЕС

Подобно на невидимия вирус, в края на миналата седмица си мина и замина поредната доста скандална новина за съдебната ни система. Става въпрос за бламирането на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и за това какво излезе като репортаж по темата в най-гледаната телевизия според пийпълметричните агенции – Нова телевизия. Телевизията на Кирил Домусчиев.

Челните опорни точки в репортажа бяха две. Първата – продуцентът на прословутия музикален клип, заснет в Съдебната палата, заради който на Панов беше отнето стопанисването ѝ, излезе с абсолютно противоположна теза за случилото се. По думите му, в договора за клипа било посочено предварително какво ще се снима и че представител на ВКС наблюдавал снимачния процес през цялото време. Но с важно уточнение – според договора, ВКС не можел да се меси по време на и след заснемане на продукцията.

Вътрешната проверка на ВКС обаче показва друго – че продуцентът "Ню Ърбън Продукшънс" ЕООД е заявил, че иска да снима в неделя (16 февруари) "атмосферни кадри към видеокадри" от трейлър на американска комедия със заглавие "Married Young". На което, задочно правосъдният министър Данаил Кирилов отвръща: "Председателят на ВКС (Върховния касационен съд) е проверил сам себе си. И разбира се, според мен твърде недостойно и правно неуспешно в три абзаца се е твърди, че министърът на правосъдието има някаква отговорност. Не, няма. Нямам нито аз, нито Главна дирекция "Охрана". С други думи – на Лозан Панов проверката не струва.

Дали струва или не може обаче да се установи изключително лесно. Просто следва да бъде огласен публично договорът за заснемане на клипа и какво пише в него! Това е сторено от ВКС в рамките на проверката – ЕТО ТУК! И сега следват нелицеприятните въпроси:

1. Правосъдният министър казва ли, че цитираният ред по-горе договор не е този, който е подписан между ВКС и продуцента?

2. Какво мисли правосъдният министър - лъже или не ВКС с проверката си? (Отговор с "да" или "не")

3. Кой е служителят на ВКС, който е наблюдавал снимачния процес? Има ли или ще има ли след кратък период от време недотам добре обяснима промяна в служебното му положение и/или финансовото?

4. Кой точно е продуцентът на клипа Пламен Митрев и каква му е професионалната биография? Кои са му най-значимите проекти, с чия финансова и менторска помощ са реализирани, кои са основните източници, позволяващи му да развива професионалната си дейност – не само като директни финанси, но и като възможности да получава финанси?

По мое мнение, за Лозан Панов дните като фактор в съдебната ни система – като човек, който е противовес на властовото мнозинство в тази система, изглеждат преброени. Когато обаче в една система няма противотежести, няма и баланс. Щом няма баланс, системата се обръща само на една страна.

На българите изглежда това не им прави впечатление и масово не им пука. С настоящата коронавирусна криза, чиито икономически ефекти тепърва ще нараняват много дълбоко, съвсем няма да им пука. Когато си вторачен в това да се пребориш за Насъщния, не се оглеждаш много-много какво става около теб. И макар справедливостта в едно общество да е най-важното мерило, че това общество може да живее нормално, да разчита, че винаги има един арбитър, който е недосегаем за каквито и да е интереси и да не позволява на едни да се възползват от други под претекст "държава", докато всъщност става въпрос за силно частни интереси, то в България устремно вървим наобратно и вече с много бързи крачки. Вървим там, където уж 45 години стигаха. Вървим натам, където не искахме да отидем през лятото на 2013 година!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com