Украйна: Какво се случва с бойците от "Азовстал"?

38325
Украйна: Какво се случва с бойците от "Азовстал"?
Снимка: Telegram/Azov

Преди година последните украински бойци в металургичния завод "Азовстал" край Мариупол се предадоха на руските агресори. Мнозина от тях остават в техен плен и до днес. За близките им това е едно безкрайно изпитание, пише АРД.

Десетки от защитниците на Мариупол бяха върнати в Украйна при размяна на военнопленници. Сред тях са и някои от командирите на военните формирования, отбранявали града. Пред германската обществено-правна медия АРД те разказват за нечовешки условия, изтезания и почти липсващата храна в центровете за задържане. Процесът на реинтеграция на войниците, били в плен на руските въоръжени сили, е сложен.

Собственикът на "Азовстал" съди Русия на база подписано от Москва споразумение

Собственикът на сринатия със земята завод "Азвостал" Ринат Ахметов, който преди войната в Украйна беше считан за най-богатия украинец, ...

"Не можем да се предадем"

"Всеки ден може да ни е последен. Това може да е последният разговор за мен. Но на кого му пука?" Преди малко повече от година украинският войник Иля Самойленко зададе този въпрос в ефира на германската медия АРД. Боецът от противоречивия полк "Азов" тогава говореше от обкръжения металургичен завод "Азовстал" край Мариупол - последния бастион на украинската съпротива в Мариупол. Украинските бойци тогава прекараха седмици в подземните бункери на завода и ситуацията им изглеждаше безнадеждна.

"Не можем да се предадем на руснаците, защото това би означавало незабавна смърт за нас. Те биха ни осъдили веднага. Или бихме се озовали в затвора до живот, или ще ни екзекутират, както се случи с други войници", каза тогава Самойленко.

Нечовешки условия на задържане

Само седмица след интервюто му обаче бойците се предадоха. Твърди се, че заповедта е дадена от украинското правителство. Оттогава досега стотици мъже и жени са били освободени от плен, а страховете за показни процеси или за екзекуции на командирите от "Азов" не се оправдаха, припомня АРД.

Простреляха руски пропагандист, размахвал череп на защитник на "Азовстал" (СНИМКИ)

Руският пропагандист Игор Мангушев, който е част от неонацистката организация "Свята Рус", е бил прострелян в главата в окупирания от р...

В същото време роднини на украински бойци, като Анна Науменко, разказват за нечовешките условия в затворите, където са били държани украинските войници, и обвиняват Русия в нарушаване на Женевската конвенция. "Физическото състояние на момчетата говори само по себе си. При последната размяна имаше човек, който беше отслабнал с повече от 40 килограма, а Димитрий беше 17 килограма по-слаб", споделя жената.

Ежедневни побои

Съпругът на Науменко Дмитрий е върнат в Украйна едва наскоро, разказва АРД. Но повечето от онези, с които той се е сражавал рамо до рамо в "Азовстал", все още чакат своето освобождение. Дмитрий разказал на съпругата си за систематични изтезания, побоища до счупване на костите, за тъмнина и глад в руския затвор.

Но не това е било най-лошото, разказва жена му. "Когато бункерите се срутили в края на боевете около завода, имало много мъртви и ранени - това е било по-тежкото за него", споделя Науменко пред АРД. Дори и ежедневният побой не бил толкова труден психологически за съпруга ѝ, колкото случилото се в "Азовстал".

Като игра на руска рулетка

Нова размяна: Украйна си върна още военнопленници от Русия (ВИДЕО)

Русия и Украйна направиха нова размяна на военнопленници във формата 60:60, обяви Андрий Ермак – ръководител на президентския офи...

Въпреки всичко Анна Науменко била изненадана, когато Дмитрий се върнал у дома - той бил в изненадващо добро състояние. Сега, заедно с други роднини, Науменко продължава да се бори за освобождението на останалите затворници. Те се опитват да включат в списъците за размяна на военнопленници и възрастните и тежко ранени войници.

Тамара Проженко казва пред АРД, че никой не може да гарантира, че всички ще се върнат в Украйна. Нейният приятел Олександър също е военнопленник. "Това кой ще бъде върнат обратно и кой не е като игра на руска рулетка. Всяка размяна наистина е ужасна", споделя тя.

Казва, че приятелят ѝ на два пъти е бил качван на транспорт, който трябвало да го отведе обратно в Украйна. После обаче бил връщан обратно в плен. "Няколко минути или часове преди размяната той просто беше свалян от автобуса без обяснение", разказва Проженко пред германската обществено-правна медия.

"Колкото по-дълго са там, толкова по-зле"

Олександър прекарал и 20-ия си рожден ден в плен. За последен път той бил видян от други затворници в руски лагер. Бил в лошо здравословно състояние, казва още Проженко. Понякога 21-годишната жена обвинява себе си, че не е направила достатъчно за освобождаването му, разказва АРД.

Украйна си върна още 50 военнопленници, сред тях и бойци от "Азовстал"

На 1 декември 50 украински бойци са били освободени от руски плен и върнати в Украйна в поредна размяна на военнопленници, този път по ...

"Трудно е, особено когато виждаш състоянието, в което пристигат момчетата. И разбираш - колкото по-дълго са там, толкова по-зле. Особено когато продължават да ги местят", описва положението Проженко. Във всеки нов център за задържане затворниците биват измъчвани и разпитвани наново.

Последната мащабна размяна на военнопленници била през април. Но Олександър отново не се прибрал със 130-те украинци, които се завърнали по домовете си. Това е огромно бреме за приятелката му Тамара, разказва АРД. В продължение на седмици тя почти не е ставала от леглото. Казва, че трябва да продължи да чака. А междувременно се подготвя и за най-лошото.

Още по темата: Как изглежда "Азовстал" днес - пълно разрушение

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com