В аптеката: Ти знаеш ли, че имаш... страшни очи... какви хапчета пиеш?

11859
В аптеката: Ти знаеш ли, че имаш... страшни очи... какви хапчета пиеш?
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

А вие купихте ли си хапчета? И как ви гледаше аптекарката? Огледа ли ви отгоре до долу? Не се чувствайте неудобно! А, да не си помислихте, че ви сваля? Не, не! Просто в длъжностната ѝ характеристика вече ще бъде вписан още един ангажимент - "да го играе" разследващ полицай. Поредното недоразумение в България е идеята и споразумението с МВР фармацевтите да докладват с подробно описание на пациентите, които закупуват по-специфични лекарства и в по-големи дози.

Очи, коса, ръст, поведение, пол, облекло, особености на външния вид, а може би и номер на лична карта, адрес, телефон, ЕГН, професия, приятелски кръг и задължително дали е декларирал деца за отнемане от държавата, както и размер на... обиколката на ханша. А като излезе от аптеката, ще по попреследват малко, та да забележат пеша ли е, в коя посока тръгва, или ако е с кола - какъв е регистрационният ѝ номер. Накрая остава само да попитат човека за какво му са лекарствата, които си купува: Ти знаеш ли, че... имаш страшни очи... какви хапчета пиеш? И той да им тегли едни майни. Или ако е по-дружелюбен даже най-добре директно да му дадат точните пропорции да си направи добър домашен наркотик, че да не се налага да рови из интернет. Те и без това, вече добре са се опознали, след извършването на обстойния оглед.

Защото аптекарите по цял ден няма к'во да правят. При тях никога няма опашки от чакащи пациенти. Не се налага да се разправят с болни и изнервени, а понякога и психически нестабилни хора. Никога дори не им се е случвало сигурно и да им се скарат "защо лекарствата в тази аптека са толкова скъпи, бе!". Не! Работят без никакъв стрес и напрежение така, че да - редно е да им се вмени и още едно "доброволно задължение" - да следят кой какви хапчета си купува и в какво количество.

Е, пък този метод има и хубава страна. Току виж, пламнала някаква любов от пръв (п)оглед с пациент заради любопитството на хубавата аптекарка! И те сключиха споразумение с МВР, но както обичайно се случва в България, никой не обърна внимание на всички гледни точки. А дали фармацевтите ще имат време да се занимават с извършването на огледи? А дали пациентите ще искат да си дадат данните без основателна причина, като например, на колко години са? Или това ще се прави скришом от аптекаря? А дали пак не се измисли поредното недообмислено безумие, вместо да бъде направена корекция в законодателството?

Не беше ли по-добре да се засили контролът по издаването на рецепта от лекарите и по предоставянето на лекарства от фармацевтите само срещу такава? Няма ли да се намери там най-отгоре по етажите на здравното министерство някой, който да се сети, че трябва да започнат да се печатат рецепти, уникални за цялата страна? Те трябва да бъдат като документ и на принципа на банкнотата, т.е. със специфични белези, за да се разпознават дали са оригинални или фалшиви. И после - да се забрани продажбата със свободен достъп на лекарства, в които се съдържат опасните съставки. Ама и контрол да има по спазването на забраната. А темата, че изобщо производителите на хапчетата е добре да се замислят какво ползват при производството на медикаментите, е една друга и доста дълга.

От цялата работа така и не стана ясно защо не се засилят мерките по установяване на дилъри, трафиканти и потребители на наркотици, а МВР прибягна до аптекарките. Но да разбирам, че явно пак има някого, на когото не допада този модел на строг контрол. Е, щом е така, нека фармацевтите да се превръщат в пъдари!

Автор: Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com