За НГДЕК - обобщено и с факти

31125
За НГДЕК - обобщено и с факти
Снимка: Actualno.com

Другата страна в спора за сградата на НГДЕК напоследък, е почти невидима. Защо е така обяснява в свое писмо, от 6 март (но актуално по проблематиката, която засята и днес) до министъра на културата родител на дете от гимназията. Ето пълния му текст:

Уважаеми господин Рашидов, уважаеми господа,

Както сте имали възможност да се уверите, ние сме хора на реда и закона. Избягваме да влизаме в открито стълкновение с изключително агресивните ни противници, но зорко продължаваме да следим всяка изява, всяка публикация, всеки коментар в медиите и социалните мрежи. Всичко надлежно се съхранява и само някой от тях ако е посмял да оспори проекта пред ЕК и ОЛАФ, веднага ще документираме как се проваля европейски проект с лъжи, шантаж и противозаконност.

В последните седмици ограничаваме медийните изяви само до крайна необходимите не защото не знаем как да отвърнем на лъжите, а защото въвличането ни в спор с необективни и дебелоглави опоненти допълнително влошава имиджа както на гимназията, така и на министерството. Додеяхме(ха) вече на обществото.

Конкретната причина, поради която се обръщам към Вас обаче е:

- продължаващото разстройване на учебния процес;

- бойкотирането на учебни занятия;

- вербалните нападения от деца и учители над техни колеги, които са против оставането на училището на Женския пазар;

- остракирането на деца, които не желаят да стават част от цялата бесовщина, от техните съученици.

Днес, 06.03.2015 г., е поредният ден, в който децата нямат пълноценни учебни занятия. Разпуснати са след първия час, защото и.д.д. е обявила траурен ден. От понеделник сигурно ще пазим 40-дневен траур за г-н Атанасов (Бог да го прости!), после ще търсим из сградата на ул. „Баба“ термити, Poltergeiste и прочее паранормални феномени, които изглежда обитават главите на няколко майки и татковци без смислени занимания.

Ако се чудите кой стои зад всичко това, ето призивите на двама юнаци, които организират през Facebook размирици, като на всичкото отгоре и открито пишат, че са поощрявани от училищното ръководство:

05.03.2015 г., ранен следобед: „За утре: няма да има протест. Това, което можем да направим е да не отидем на училище, за да може на „Баба“ да има малко хора… Убеждавайте съучениците си, но само тези, които са склонни да подкрепят идеята, за да не изтича информация!!!“

„ПРОТЕСТА СТАВА СЪБОТАЖЕН, утре не отиваме на училище защото ако са под 470 човека няма да има учебен процес, моля те ако има как започвай да убеждаваш и просто им кажи че няма от какво да се страхуват защото родителите и учителите са плътно зад нас и най вече протеста не е само за сградата протеста е за да не допуснем Орлин да се добере до директорското място което той цели.“

И след това дадоха идеята за шествие от „Баба“ до пазара за днес, 06.03.2015.

Но ето каква е реакцията на децата, голямото мнозинство от които ИСКАТ да учат: „Повечето от съучениците ми не желаят да идват на училище, "противниковият отбор" се кефят, защото май се опитват да всяват безредие и беззаконие и успяват. Впрочем, в същото време няма как да се сплашат - ще им пишат отсъствия ли? Понеже вчера и днес, който не беше, било то защото е протестирал в 13-то, било то защото е спал, има? Ами не. Цари си анархия и и.д.д. не прави нищо, за да я премахне, защото й е угодно. И утре ще е почти празно в Модерно, ще дойде пак супер обективно ТВ7 и ще се покаже нашето "нежелание да учим в перифериите".“

Нали никой не се съмнява, че „рибата се вмирисва откъм главата“? Докато този и.д.д. е начело на НГДЕК, ще продължат размириците, интригите, незаконните уволнения, лъжливите твърдения по медиите на някакво митично училищно настоятелство, което няма нищо общо с директора – да не си помислихте противното. Впрочем, тези самозванци си позволяват да излизат и говорят от името на цялата родителска общност. Такова УН (бел. ред. - училищно настоятелство) няма, не и в правния мир. Последното УН на НГДЕК е регистрирано с Гергина Тончева, Мира Янева и др. още през 2007 г. Това УН с фамозната г-жа Репуц никъде не публикува обяви за свикване на общо събрание, отчети и пр. Освен това това настоятелство не притежава регистрация в Министерство на правосъдието, което е задължително за всички организации, действащи в обществена ползва. Според закона, ако такава организация не е регистрирана в Министерство на правосъдието, то тогава тя действа в частна полза. Една групичка в пълна конспирация се самоизбира и обслужва интереси, диаметрално противоположни на училището и децата ни. Пълна заблуда е и разиграваният етюд за „доброто“ и „лошото“ ченге от Силвия Илиева и Ирина Репуц. Илиева е същата майка, която кърти февруари м.г. мазилка от „Баба“, за да търси азбест. И тия дни едва смогва да пребягва от сграда в сграда, за да говори пред тв-камерите колко било лошо в Модерно предградие. Недоумяваме с какво право се допускат тези две лица на територията на НГДЕК. Освен че са част от нелегитимно настоятелство, не са и родители на ученици в гимназията. Техните деца вече са студенти. Днес, 06.03.2015 г., Илиева отново е обиждала и ругала Орлин Йорданов пред ученици в сградата на ул. „Баба“.

С подобни хора да се преговаря е кауза пердута. За тях всякакви разумни доводи не важат. Те действат по подозрения, съмнения и пр. Ние обаче, като граждани на правова държава, градим тезите и действията си на официални документи от легитимни институции. Тези зомбирани граждани не търсят разумния компромис в името на общоприемливо решение, а се стремят да налапат цялата ръка от подадения им пръст.

На тях трябва да се говори „от препълнено сърце“, т. е. да не усещат никакво колебание в позицията на хората, вземащи решения, и да не се влиза в излишни и безплодни разговори с тях. В противен случай те определят склонното към диалогичност поведение като „поддаване“, още по-силно раздухват скандали и пръскат отрова. За тях в пълна мяра важи правилото „Бий, за да те уважават!“.

Позволявам си да приложа и опровержение на най-фрапантните им лъжи и незащитими аргументи. Тяхната аргументация се движи по две основни линии, като последните дни бе прибавен и нов елемент със силен дискриминационен оттенък.

1) Едната теза гласи: сградата на ул. „Баба” е опасна, защото съдържа азбест и се намира в опасен район с коне и кучета.

2) Втората е: местоположението в „културния, исторически” център гарантира висок прием на умни и способни деца и преподаватели от СУ и БАН.

• за близо двете години, в които НГДЕК е в центъра, количеството преподаватели от СУ не е увеличено, на всичкото отгоре НГДЕК има и договор за сътрудничество с НБУ, който се намира далеч от централните части на София;

• докато училището е било на „Баба“, методическите занимания и връзки със СУ не са спирали – доказателство за това са изготвените ДОИ по древните езици, изготвянето на новите програми по тези езици и т.н. – всичко това е станало, докато НГДЕК е била на „БАБА“;

МК: НГДЕК е настанена без заповед в 13 ОУ

Във връзка с писмо от Училищното настоятелство на НГДЕК от Министерството на културата направиха изявление. От ведомството уверяват, че...

• Не е сериозна тезата, че отдалечеността на НГДЕК на 15 мин. с метро от ректората на СУ възпрепятства университетски преподаватели да идват на ул. „Баба”. Академичният обмен върви на пълни обороти между София и всички университетски центрове в страната, да не говорим за придвижване от т. А до т. Б в рамките на града. Близостта до СУ не е географска, а ценностна.

• Женският пазар е всичко друго, но не и културен център на София. Огледайте се на 300 м в радиус от 13. ОУ и се опитайте да откриете театър, опера или музей. Да не говорим, че представленията на Националната опера и балет и театрите с изключение на „199“ започват в 19:00 ч.. Да не би някой да се опитва да твърди, че възпитаниците на 73. СОУ (Втора немска гимназия) или на Втора английска гимназия , или пък на Американския колеж напр. са извън културния живот на столицата, само защото училищата им са разположени в „крайни” квартали?

• Следва да си зададем въпроса редица утвърдени и авторитетни учебни заведения - частни или държавни – които не са в центъра на града – по-малко престижни ли са и защо не се провеждат кампании за тяхното преместване в „историческия център“? Напротив, местоположението им в „крайните“ квартали по никакъв начин не е разколебало родителите, в голямата си част съставляващи елита на държавата, да запишат децата си в тях.

- Тhe American College of Sofia – Floyd Black Lane, MLADOST-2, Sofia 1799;

- Erich-Kästner-Schule – 1336 Sofia, Lulin 6, Kolonel-Nikola-Popov-Straße

- Частно немско училище ВЕДА – 1233 София, ж. к. „Фондови жилища”, ул. Марин Дачев Христов 18 – в това училище са учили, респ. продължават да учат и четирите деца на председателката на УС на настоятелството на НГДЕК, Ирина Абаджиева-Репуц. Но отдалечеността му от „центъра“ не й е попречило да ги запише там, нито е известна някаква активност от нейна страна да премести училището в „центъра“.

Рашидов към ръководството на НГДЕК: Не е нужно да учиш в центъра, за да имаш име

Ако зависи само от мен, всички училища у нас щяха да са в идеалния център на София, защо не даже и на самия площад "Св. Александър Невс...

- Училището на Сдружение "Фридрих Шилер" – 145 СУ “Симеон Радев”, София 1729 , кв. “Младост 1А”

- Националния учебен комплекс по култура (или т. нар. италиански лицей), впрочем също на подчинение на Министерството на културата – София 1614, кв. Горна баня, ул."Вечерница" 21 – тук пък учи внучката на г-жа Гергина Тончева. Нейната внучка некултурна и недообразована ли е останала, бидейки отдалечена от музеите, театрите и операта?

- 73. СОУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“, ул. Георги Измирлиев 2, жк. Гоце Делчев, София-град,

- Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън", ж.к. Стрелбище, ул. Траянова врата 26, София 1408

• Така стигаме и до следващата спекулация – как НГДЕК в Модерно предградие се било превърнало в квартално училище и с настаняването му в „центъра” приемът щял да се увеличи. Намирайки се в „центъра”, в училището щели да кандидатстват „умни и способни” деца - сякаш децата на същите тия настоятели са неумни и неспособни, защото са кандидатствали в „предградието”. Та дори децата на настоящи и бивши учители в тази гимназия са завършили НГДЕК все в същия „краен квартал”. Това по какъв начин е навредило на житейската им реализация?

• За количеството и качеството на приетите ученици през годините можете да си направите изводи от приложените справки от резултатите на кандидатските изпити в НГДЕК, които могат да бъдат изтеглени свободно в интернет:

БНТ включи децата на ръководството във войната на НГДЕК

Българската национална телевизия въвлече учениците във "войната" на НГДЕК. Тази сутрин в предаването им за култура бяха поканени четири...

- за учебната 2009-2010 г. – 175 кандидати,

- за учебната 2011-2012 г. – 175 кандидати,

- за учебната 2013-2014 г. – 178 кандидати,

- за учебната 2014-2015 г. – 175 кандидати – т. е. след преместването на Женския пазар: очевидно преместването в „културния център” в никакъв случай не е повлияло на броя кандидати.

• за същия период учениците не са посетили организирано от училището нито едно мероприятие, с изключение на „изнесеното обучение“ в началото на тази година, когато РЗИ затвори сградата на 13. училище поради съответните неблагополучия.

• Стигаме до любимата тема с азбеста. Този аргумент против „Баба” доби публичност миналата година в последния работен ден преди преместването на учениците в Модерно предградие съгласно заповед на министър Стоянович. На 18.02.2014 г. станаха ясни резултатите от пробата, взета от родителка и член на УН на 14.02.2014 г. от стената зад портиера на ул. „Баба” – според лабораторния анализ тя съдържа лизардит (вж. приложение). Този силикат е с плочеста, а не с влакнеста структура и не спада към забранените видове азбест съгласно Директива 2009/148/EО на Европейския парламент и Съвета от 30 ноември 2009 г. - Кодификация на Директива 83/477/ЕИО, изменена с директиви 91/382/ЕИО и 2003/18/ЕО) – вж. приложение. Освен това експертите са категорични, че, ако азбестовите плоскости се намират под мазилка и боя, няма как да прахоотделят и не са опасни. Това становище тотално противоречи на опитите на представителките на училищното настоятелство да представят наличието на азбест в стените като равнозначно на радиоактивно.

Сградата на 13-о училище става филиал на НГДЕК

В сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" да се провеждат занимания на ученици от горните класове на Класическ...

• Ако тази сграда беше опасна поради съдържание на азбест, щеше ли министър Стоянович два пъти (20.02.2014 г. и 04.03.2014 г.) да пита тогавашния регионален министър Десислава Терзиева дали може да я предостави на общинско училище, като втория път дори конкретизира, че се отнася до 33. ЕГ? И два пъти министър Терзиева му отговаря, че по силата на договора това не е възможно и е трябвало МК да прецизира нуждите си, преди да кандидатства за европейски средства?

• Освен това щеше ли СОС да се съгласи да възстанови „в пълен обем в патримониума на Столична община на правото й на собственост върху имота ... находящ се в гр.София, Район „Връбница”, ул.”Баба” № 16, състоящ се от три училищни сгради, ... заедно с дворното място, представляващо поземлен имот с идентификатор 68134.2823.1011, с площ от 13 799 кв.м., ползвани от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ””, видно от Решение N 363/ 12.06.2014 г.? Нали никой не си прави илюзия, че общината не иска имота, за да разруши сградите до основи?

• По обвинението, че проектът предвижда интеграция на 30% роми в НГДЕК, и това е се изтъква като особено важно основание да се иска неговото разваляне, ще призова да не четем проектния фиш, както дяволът – Евангелието. Нека бъдем точни в цитирането, а именно: на стр. 35 текстът е следният:

„Проектът допринася за удовлетворяване на нуждите на обучение на над 500 ученици годишно, свързани с възпитанието и културната нагласа. Осигуряването на удобна среда и на модерно оборудване ще повиши качеството и капацитета на предлаганите изяви в т. ч. хората в неравностойно положение, ромите - около 30% от населението на областта, хора с увреждания.”

В НГДЕК са учили и учат деца от ромски произход. В гимназията се влиза с приемен изпит и никой не може да спре умни и способни деца, независимо от техния произход, да учат в гимназията. Досегашните ѝ питомци от ромски произход не са навредили на никого с нищо.

• Местенето по средата на срока не може да бъде проблем за учебния процес, както и за подготовката на 12-класниците за матури поради „непознатата им обстановка” – именно 12-класниците са прекарали 8., 9. и 10. клас на ул. „Баба” и за тях това ще бъде завръщане „у дома”. Ако някой смущава учебния процес, това са същите протестиращи родители и ученици, които трудно надхвърлят 30. Самите те ясно си дават сметка, че протестът им увяхва.

Родители искат незабавното уволнение на директора на НГДЕК

В открито писмо до министъра на културата Вежди Рашидов и неговият заместник Боил Банов, родители на деца от Националната гимназия за д...

• По отношение подписката на интелектуалци: Преди една година майката на учителка по латински език в НГДЕК, Юлиана Методиева, в качеството си на главен редактор на сп. „Обектив”, орган на Българския Хелзинкски комитет (БХК), инициира подписка сред „100 интелектуалци” в подкрепа на каузата „НГДЕК – в центъра”. Подписката се появява на сайта на БХК. Юлиана Методиева обяснява, че е предприела събирането на подписи по молба на родител. БХК се разграничава от самоинициативата й, сваля подписката от сайта си, а две седмици по-късно от сайта е обявена оставката на Методиева като част от екипа на БХК. (вж. http://www.bghelsinki.org/bg/publikacii/obektiv/iuliana-metodieva/2014-02/dragi-chitateli/ ) Мнозина от цитираните във въпросната подписка лица впоследствие отричат да са давали съгласие за включване в нея. Напротив – ние имаме подписка от над 200 родители против оставането на НГДЕК на Женския пазар и близо 1500 души в интернет.

Който дойде да подава оставка, да я връчва, да грабва щайгите от двора на 13-то ОУ и да продава на пазара зарзават. Има достатъчно уволнени, принудени да напуснат или доброволно тръгнали си учители от НГДЕК, които ще заместят напусналите. Време е учениците и учителите да влязат в училище, а пазарджиите да останат на пазара.

 

Автор:  Снежинка Благоева, родител на ученик в от НГДЕК „Константин Кирил Философ”

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com