За всекиго по нещо, за всички нас - нищо

12231
За всекиго по нещо, за всички нас - нищо

Науката „Връзки с обществеността“, по-известна под чуждицата „пиар“, винаги е била изключително мощно оръжие за въздействие върху широки слоеве от обществото. А добрият пиар се основава на една проста максима – тази за моркова и тоягата. Точно с нея в момента Бойко Борисов утвърждава властта си, като външно уж има опозиция, дори в рамките на управленската коалиция. И дава половинчати решения по важни въпроси.

За да не съм голословен, ще дам пример с три много важни теми, които са актуални в последно време.

Убит е човек

Убит е човек. Вярно, не е българин. Дошъл е чак от Афганистан с надежда за по-добър живот или Бог знае заради какво. Технически казано...

Минималните осигурителни прагове

Явният знак, че няма никаква опозиция нито в „коалицията“, нито извън нея. Историята накратко – както всяка година и тази в доста икономически отрасли работодатели и синдикати не се разбраха какви да са максималните осигурителни прагове. Съответно на преден план излезе Ивайло Калфин, който му е много смешно как го свързвали с Делян Пеевски, и обясни защо прагът за тютюнопроизводството няма да се пипа. Излезе, че печалбата там била малко, средната заплата и средната осигуровка падали и не трябва и държавата да удря. На преден план обаче излезе Бойко Борисов, който се скара на Калфин и набързо вицепремиерът внесе предложение във всички икономически сектори минималните прагове да се увеличат със 7.5% - същият процент, с който иначе СРЕДНО трябваше да скочат праговете.

Какво излезе – първо, променяме прагове без ПУБЛИЧНА обосновка. Този го вдигаме с толкова, другият с два пъти по толкова, но защо – е айде сега, и ПРОЗРАЧНИ искате да сме. Второ, изгря Слънцето (Бойко де) и набързо реши по соломоновски нещата – за всички по равно. Това, че някой сектор може да е по-зле от друг, че за някой сектор може да е преговарял работодателят Пенчо със синдикалиста Кънчо, вместо да е имало широка представителност и ПУБЛИЧНОСТ – абе я глупости, от Бойко по-голям експерт няма. И проблемът, че всяка година осигурителните прагове се пипат, без да е грам известно дали по едни и същи критерии, си остана. За догодина, когато ще трябва за стъкмистиката.

Данък вредни храни (Данък обществено здраве)

Ще се борим срещу затлъстяването, най-вече при децата, защото възрастните така и така живеем гадно, поне дечицата да са живи и здрави. С този връх на загрижеността зам.-здравният министър Ваньо Шарков се опита да убеди аудиторията, че новият данък е нещо страхотно.

Параграф 18 - Параграф 22 за усилието да защитим природата

Стартира политическата надпревара и веднага се видя, че разлика в говоренето на политическите партии няма. Всички представители на парт...

Разбира се, нито Шарков, нито началникът му Москов представиха някаква оценка на въздействие, освен тази, че чакат още 150 млн. лева. Никакви данни с колко очакват да намалее консумацията на „вредни“ храни от въвеждането на данъка. Никакви данни – средни или конкретни, кои марки от посочените продукти надхвърлят заложените в законопроекта граници за облагане. Да не говорим данни за производителите, чиято собственост са марките. Неее, това ще е нарушаване на добрия имидж на престъпника, който друса сол, блъска трансмазнини и сипе ли сипе захар и подсладители. Никаква яснота кой трябва да контролира качеството на облаганите продукти и да гледа дали трябва да има данък или не. Ама няма нужда, контролът по събирането на паричките ще е на НАП – те откога станаха и БАБХ, и РЗИ в едно? Спокойно обаче – то този данък е косвен, само дето „финансовата му тежест се поема от потребителя“. Да ви е сладко, потребители. Не обаче прекалено, че е вредно за здравето.

И за да се тушират малко неудобните въпроси, данъкът все пак ще мине първо на Тристранка. Там тези, които много добре си знаят какво слагат по „рецептите“, ще се преборят за „удобни“ стойности на захар, сол, подсладители - стойте и гледайте. И ще пишем ПО-БЕ-ДА над затлъстяването, защото не ни стиска да спрем отровите, наречени храни, да стигат въобще до магазина. Това друг трябва да го прави – земеделското министерство. Тук вече умирам окончателно от смях. И докато се заливам със здраве - нали смехът е това, се сещам пак - колко милиона им трябваха сега на НЗОК да си изпълнят вечно разширяващата се дупка?

Детските ваксини

Един чудесен пример как здравното министерство, а и въобще управляващите, бягат от неудобни въпроси, като или мълчат, или изкарват на преден план прокуратурата да плащат костинбродските гарги. Петър Москов, вместо човешки да обясни има ли тиомерсал над допустимите норми във ваксината Еувакс Б, започна да се пени за националната сигурност. Айде няма нужда. Москов има дар слово, но пък на нас ни е останала капка акъл. Да повторим и да поискаме КОНКРЕТИКА – има ли повече от допустимото тиомерсал в Еувакс Б? Колко е нормата по закон и колко е количеството във ваксината - с числа, ако обичат от МЗ, не с "еднакви са с ваксината от 2013-та година". Нека да ни съдят за въпросите. И да не ни дрънка Москов как Турция нямало да ни направи дарение с опасна ваксина – ваксината е южнокорейска, между другото, така че Турция може и да иска да се отърве от нея. Едва ли ако е така, Анкара ще го обяви на всеослушание.

Парлама

Приказка за Бойко Борисов, Ахмед Доган, Делян Пеевски и Лихтенщайн*

Мразя да се подвеждам по „очевидностите” в подхвърляните за масова консумация скандали. У нас те почти винаги избухват като...

И докато се случват всички тези скандали, не остана време ЕДИН ПОЛИТИК да пита ЦИК защо нямаше широкомащабна кампания за ТРИТЕ ОТДЕЛНИ БЮЛЕТИНИ за местните избори и референдума. Е, така е – гласуването ако променяше нещо, щяха да го забранят. Или по-демократично – щяха да му сложат минимален праг и да го обложат с данък. Затова по-добре да пускаме димките и да дишаме дълбоко. Наздраве – че с всички тези захари, подсладители, стабилизатори и т.н. кой знае – ракията и бирата също може да идат на поскъпване. И ако тогава поне няма революция, значи сме си тотално живи мъртъвци.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com