Защо са Ви тези обществени съвети, г-жо Кунева?

7205
Защо са Ви тези обществени съвети, г-жо Кунева?
Снимка: Thinkstock

​"​Общественият съвет ще одобрява стратегията за развитие на детската градина или училището и приема ежегодния отчет на директора за изпълнението й.."​.​ ​

Това е разписано ​в правилника​​ ​​за обществените съвети, които ще се създават към всяко училище, по новия ​Закон за предучилищно и училищно образование.

Кунева утвърди правилника за обществените съвети към училищата

Обществените съвети към детските градини и училищата ще отчитат дейността си пред родителите, а срокът за създаването им се удължава до...

Колкото и мотивирано да бе представена тяхната необходимост​,​ все пак остават съмненията за изкуственото налагане на поредния безсмислен и раздут във функциите си контролен орган.

След като са налице педагогически съвет, училищен съвет и училищно настоятелство, които осъществяват регулаторни задачи, свързани с цялостната дейност на школото, новите обществени съвети са поредната пришита кръпка, която да покрива същинските проблеми на средното образование у нас.

 Каква е ролята им?

Спо​ре​д новия ​Образователен закон​ общес​твените​ съвети ще ​съгласуват​ приемането на учебния план на учителите​ и избора на учебници. И още - ​членовете на съвета ще изразяват становища за начина, по който трябва да пр​еподава​ учителя, ще участват в приемането на бюджета на училището​, а техен представител ще има право на съвещателен глас при заседание на педагогическия съвет. ​Предвидено е представител на родителите да участва в комисиите за атестиране на директорите, при провеждането на конкурс за директор, както и​ ​ при създаването и приемането на етичния кодекс на училищната общност. Новият орган ще предлага и политики за подобряване на качеството на образованието в съответното училище.​

Какви са опасенията?

Родители ще имат думата при разпределяне на парите в училища и детски градини

Обществени съвети към училищата и детските градини ще могат да дават становища за разпределението и изпълнението на бюджетите в тях и з...

Както всяко нещо у нас, така и общественият съвет страда от предпоставки да бъде опорочен. Неолибералната тенденция върху която стъпва същината му, е нож с две остриета и това трябваше добре да бъде преценено, преди новият орган да види бял свят. От една страна, прекрасно звучат постановките в наредбата за обществените съвети​.​ От друга, на​ ​практика има реална опасност в него да влязат хора, които нямат и ни най-малка представа от истинските проблеми на средното образование.

Една проста хипотеза: представете си малка община, малък град или село. Тъй като кметът​ и администрацията му​ е разпоредител с финансите на училището​ заради делегираните бюджети​, напълно е възможно в обществения съвет да влязат "наши хора", които да дават акъл на даскалите. Макар в проекта на правилника за обществените съвети да са разписани процедури и критерии за излъчването на представителите на родителите, общини, държава и представители на бизнеса​, не така кристално стоят нещата в реалността.

Силните обществени зависимости в малкото населено място са идеална предпоставка за шуробаджанащина и намъкване на куцо, кьораво и сакато в обществения съвет.

Още една хипотеза: Ако директорът на школото е политически и/или икономически притискан от местните дерибеи, които се въртят около лесните пари било то за превоз на ученици, било то за ремонт на сградния фонд, има реална опасност техни представители или самите те да станат част от обществения съвет. А тогава нищо чудно да се започне с едно непрестанно спъване на работата на училището.

Трета хипотеза: тъй като буквално всеки може да стане член на обществения съвет, в него като нищо да влязат и откровено неграмотни хора или най-малкото такива, които нямат никаква представа от учебни планове, избор на учебници или разпределяне на бюджет и капиталови разходи на школото.

КЗП: Проверяваме учебните принадлежности, санкциите могат да достигнат до 50 000 лв.

Проверяваме учебните принадлежности - при нелоялна конкуренция санкцията може да стигне до 30 000 лв. при първоначално нарушения и до 5...

Така че, уважаеми читатели, обществените съвети у нас са поредният пример за раздуване на реформи, а не фокусиране върху истинските проблеми на българското средно училище. Пак ли да ги повтаряме: няма учители, няма ученици, закриват се училища, делегираните бюджети продължават да стимулират силните и притискат слабите, липсва повсеместна мотивация в сектора, а неграмотността се е настанила като емблема на безотговорното държавно отношение към българското образование, което получава едни от най-малките суми в цяла Европа. В такъв смисъл питам: защо са Ви тия обществени съвети, г-жо Кунева? А отговор не ми трябва!

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com