Защото вярваме, че управниците ни са способни на всичко

9526
Защото вярваме, че управниците ни са способни на всичко
Снимка: facebook

Великата отечествена дискусия приключи мирно. Засега. Новият пътен възел до шуменското село Белокопитово позволява да се завива и наляво, и надясно, откъдето и да идвате, накъдето и да отивате. Едните искрено и масово определихме управляващите като идиоти, които строят небивалици, а другите искрено и масово обявихме онези, търсещите левия завой, също за идиоти, които преценяват света по една снимка.

Изводът обаче няма нищо общо със самия пътен възел. А той е, че светът вече е различен. Все повече управляващите ще бъдат подлагани на масирана критика и ще бъдат притискани да обясняват все повече детайли от своите решения и действия. Все повече, също така, една неясна снимка - или пък една непроверена или фалшива новина, ще е достатъчна, за да вдигне на крак цялата държава. И вместо да се възмущаваме на едните, на другите или на целия този шум, можем да се опитаме да разберем какво е различното в тази нова реалност.

Шефът на АПИ обясни защо точно така е построен ПВ Белокопитово

Пътният възел Белокопитово е проектиран с идеята в него да се включат две магистрали. Това каза пред Нова телевизия „Здравей Бъл...

Къде е левият завой?

Няма нужда да се чудим защо толкова много хора допуснаха, че управляващите и наетите от тях проектанти и строители са пропуснали да предвидят възможността за ляв завой. Как защо? Защото звучи достоверно. Защото оценката ни за качествата на тези, които самите ние избираме, е достатъчно ниска. Защото имаме доказателства, че харченето на публичните пари често не се подчинява на критерия за ефективност.

Защото помним признанието как някой някъде в държавната машина забравил да предвиди връзка между магистрала „Тракия“ и напредващата „Марица“. Защото гледаме всеки ден по телевизията истории за общини, които са построили пътища за никъде. Защото всеки град си има по една изоставена и недовършена „болница с кран“.

За крана ли питате?

В началото на 80-те в Сливен започва изграждането на най-голямата болница в Югоизточна България. 14 етажа вече са вдигнати, грубият строеж е почти готов и някой установява, че вътре в огромната сграда е забравен кранът. Той трябва да бъде демонтиран, за да бъде довършена болницата. Но той не може да бъде демонтиран, ако не е извън сградата. Ни напред, ни назад. Бетонът се извисява, кранът си стърчи. Чак през 2008 година това чудо на социализма бе взривено.

Няма да ни се разминат по-скъпи винетки и тол такси по магистралите?

Анализите на Световната банка показват, че трябва значително да увеличим инвестициите в пътищата, което върви с увеличение и на "таксат...

Заради всички тези случки, когато някой каже, че управляващите са построили пътен възел без ляв завой, никой не казва: „Абсурд! Това не е възможно!“ Приемаме го за обичайна част от живота ни. „Разбира се! Кой е очаквал да построят нещо нормално!?“

Ще ядем ли жените си?

По времето, когато в Сливен са напредвали с болницата с крана, започва проектирането на пътен възел „Белокопитово“. През 1984 година проектът е готов, но откриването е 31 години по-късно. И ако управляващите са били планирали да резнат лентата на „диаманта“, да се поокъпят със светена вода в Плиска и да продължат напред, то новата реалност ги принуди два дни да обикалят медиите и да отговарят на всички въпроси за левия завой, за конфликтните точки, за вида на съоръжението и за броя на мостовете.

Всичко тръгна от един скат, който не е заравнен и с височината си остави скрито мястото за обратен завой, което се оказа в същината на проблема с левия завой на онази снимка. А когато една новина или неновина звучи скандално и съвпада с нашите стереотипи, то това е взривоопасната смес, която създава вирусите в социалните мрежи.

Скандално ли е да построиш пътен възел без ляв завой? Скандално е. Способни ли са нашите управници на такова нещо? Способни са. Шервай!

Магистрален популизъм в стил Бойко Борисов

Вчера беше официално открит участъкът Белокопитово - Каспичан от автомагистрала „Хемус“. Очаквано премиерът Бойко Борисов п...

Успоредно с левия завой през социалните мрежи триумфално премина и историята с мъжете в Саудитска Арабия, на които вече било разрешено да ядат съпругите си. Скандално ли е? Скандално е. Мислим ли, че различните от нас са способни на всичко най-лошо? Мислим. Шервай!

Тази неновина покори западния свят още през април. И е абсолютна измислица, дори институции от Саудитска Арабия реагираха официално. Но това не ни попречи да се завъртим във вихъра на възмущението. Никой ли още не е започнал онлайн петиция...

Гответе се за следващия липсващ ляв завой. Свиквайте. Вече е така. И вместо да негодуваме срещу това, по-добре да го приемем и да се адаптираме. И управляващите ще трябва да отговарят на много повече въпроси и да не се изненадват, че понякога обществото ще се вглежда в непредвидими детайли от тяхната работа, и публиката ще бъде заливана с все повече новини и неновини и ще й се налага да полага малко повече усилия, за да различи вярното от невярното.

П.П. Преди време предложих ДАНС да спира интернета на по-глупавите, за да им спестяваме вълненията покрай неновините. Май не се прие...

Автор: Иван Бедров, Клуб Z. Заглавието е на Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com