Бразилия проби Франция и излиза за четвърта поредна световна титла по волейбол

139888
Снимки: FIVB

На прага на незапомнен рекорд - там се намира волейболният мъжки отбор на Бразилия, който и днес показа шампионското в себе си, побеждавайки във вълнуващ първи полуфинал на Световното първенство по волейбол силния тим на Франция. Кариоките трябваше да минат през голямо изпитание и да преживеят пет гейма срещу коравите "петли" (25:18, 23:25, 25:23, 22:25, 15:12), но в крайна сметка взеха своето и утре, 21 септември, излизат за четвърта поредна титла срещу победителя от втория полуфинал Полша - Германия, който ще започне в 21:25 часа българско време.

Първи гейм (4:8, 9:16, 18:25)

Полша унижи Русия и постави уникален рекорд

Полша срещу Германия и Франция срещу Бразилия - това са полуфиналите на Световното първенство по волейбол, които ще се играят в събота,...

Още от самото начало Бразилия започна да трупа аванас, като особено на блок кариоките буквално обезвериха основното френско оръжие в атака - Ървин Нгапет. Атрактивният французин се появи едва при 15:21, когато направи ас и успешна атака, но за промяна беше твърде късно - бразилците в един момент водеха с осем точки (18:10) и нямаше как да изпуснат гейма, като го затвориха със седем точки разлика и с маркови две поредни блокади - 7:2 само в този елемент.

Втори гейм (8:6, 16:12, 25:25)


Франция започна по-събрано гейма с две хубави атака на Кевин Льо Ру и Ървин Нгапет за 3:1 точки, но Бразилия веднага изравни след добра защита. Французите успяха да си върнат предимство след ловка игра в защита до самата мрежа и показаха, че са решени да се борят. Френската вълна се вдигна още по-високо след атрактивна блокада на 15 сантиметра по-ниския Нгапет срещу Лукас Сааткамп и светкавична атака през центъра - 11:6. Френският ентусиазъм разцъфна след зверска блокада на Розие срещу Рикардо Лукарели - 13:7.

Мечтите на Бразилия за четвърта поредна световна волейболна титла са живи

В дербито на група H от Световното първенство по волейбол в Полша, световните шампиони от Бразилия размазаха с 3:0 гейма олимпийските п...

Бразилците усетиха, че нещата отиват на зле и затегнаха защитата, но при 18:16 Нгапет избухна и направи две страхотни точки след експлозивни атаки, което даде голямо предимство на "петлите". Но световните шампиони отново демонстрираха, че никога не се предават - Липе направи два аса след бомбени сервиси и смъкнаха изоставането си до 19:20. При 21:20 за Франция бразилската блокада спря Нгапет, но французите направиха втора атака и Нгапет я завърши по невероятен начин от страшно трудна позиция. Кариоките обаче продължиха да настояват и Лукарели изравни за 22:22 след дълго разиграване и блок-аут. Грешка на Уолъс при атака по правата обаче даде гейма за Франция - 23:25.

Трети гейм (8:7, 15:16, 23:25)


Ключовият трети гейм тръгна точка за точка, като до десета имаше само две брейк атаки - по една за всеки отбор. Чак при 11:11 Бразилия успя да поеме водачеството, а Сааткамп заби блокада за 14:12, която кацна на линията. Точно Сааткамп обаче пропусна атака при 14:13 и Франция изравни.

Драмата започна да става неописуема след втора техническа пауза, когато ту единият, ту другият тим повеждаше, но с не повече от точка. При 22:21 за Бразилия обаче сервис на Липе се омекоти във филето, кариоките усетиха, че Нгапет ще поеме отговорността и го спряха със солидна двойна блокада. И световните шампиони взеха своето от втори опит - при 24:23 те укротиха свиреп сервис на Нгапет и Лукарели успя да играе с блокадата, което донесе точката за Бразилия.

Срам! И финландците свалиха гащите на волейболистите ни

Мъжкият национален отбор по волейбол на България допусна изключително срамна загуба от Финландия с 0:3 гейма (18:25, 21:25, 18:25) в по...

Четвърти гейм (8:6, 15:16, 25:22)

Отново геймът тръгна точка за точка, но Франция излъга в две ситуации бразилците и дръпна рано със 7:4. Сидао свали разликата до две точки след ас, а след втората техническа пауза Бразилия бързо изравни. При 13:12 обаче петлите омекитоха с блокада атаката на кариоките и пак поведоха с две точки, но бързо-бързо Сааткамп изравни за 15:15, подпомогнат от мощен сервис на Бруно Резенде, а синът на бразилския селекционер вкара още един такъв и тройната блокада на кариоките им осигури крехък аванс на втората техническа пауза.

Изправена на ръба на загубата, Франция реагира с ас от флот сервис, преценен грешно от бразилците и малко късмет при атака на Нгапет, който прокара топката през блока за 19:17 в полза на "петлите". Нагапет се прояви отново с единичен блок срещу Лукарели за 21:18, а след това и Уолъс попадна в клещите на френската блокада за 23:19, което предопредели изхода на гейма в полза Франция - 2:2 и тайбрек.

Тайбрек (7:8, 12:15)

Волейболната мизерия е пълна - и Куба ни разгроми

Надеждите да вземем първа победа във втората фаза на Световното първенство по волейбол в Полша угаснаха и в днешата вечер, след като за...


Всичко или нищо - това щеше да е изходът от този толкова равностоен мач. По-концентрирано в решителния гейм започнаха бразилците, които спасиха в защита опит за пайп на Нгапет и поведоха с 4:2 точки. Кариоките изпуснаха шанс за 6:3, като в ситуацията Франция показа желязна защита и спаси силна атака на Де Соуса. Окуражените французи изравниха за 6:6, след като на свой ред уловиха топка в задно поле и Нгапет не пропусна в атака. Бразилия обаче дръпна отново с две точки след блок-аут на Уолъс Де Соуса от трудна позиция, а след това Лукарели подходи лековато и позволи на Льо Ру да го блокира - иначе световните шампиони щяха да имат три точки преднина. Точно Лукарели поправи тази своя грешка за 11:8 след единична блокада срещу Сидибе. А веднага след това атаката на Нгапет бе майсторски укротена в задно поле и Леандро Висото контраатакува за 12:8. Последва и ловка бразилска блокада за 13:8, която на практика подпечата успеха на кариоките. Той дойде от трети опит, след атака на Леандро Висото по диагонала, която французите нямаше как да спрат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Волейбол