В спираща дъха драма пречупихме Холандия и сме на четвъртфинал на Евроволей 2015

10931
В спираща дъха драма пречупихме Холандия и сме на четвъртфинал на Евроволей 2015
Снимка: БГНЕС

В истински трилър се превърна последният мач от група A на тазгодишното Европейско първенство по волейбол между нашия национален отбор и Холандия. През годините на няколко пъти с холандците сме имали крайно драматични и напечени мачове, а днес отново преживяхме такъв. За щастие този път спечелихме – с 3:2 (29:27, 20:25, 28:26, 23:25, 17:15) и взехме много важното първо място в група A.

Първият гейм буквално вървеше точка за точка и се стигна до пълна драма в края. Всеки от двата отбора имаше своя шанс да го спечели – ние първи стигнахме до възможност при 24:23, но трябваше след това да спасим два геймбола на холандците и не можахме да направим още един, преди в крайна сметка ас на Ники Пенчев да ни донесе успеха с 29:27! В тези точки големите герои обаче бяха Владо Иванов и Владо Николов – първият хвана с невероятен плонж отиграване, което можеше да донесе гейма за Холандия, а вторият с начален удар и атака обърна инерцията.

Около 3500 билета остават за сблъсъка на България с Холандия

Тази вечер България излиза срещу Холандия в решителна битка за първото място в Група А на Европейското първенство по волейбол за мъже. ...

Във втория гейм Холандия започна с преднина от 3:1 точки, но набързо обърнахме до 8:5 след серия от зрелищни блокади. Също три точки беше преднината ни и на втора техническа пауза – 16:13, след като Георги Братоев много хитро посегна и си дръпна ръката при едно лошо посрещане на Салпаров, което изненада фатално холандската блокада. В този момент българските фенове получиха микроинфаркт – Салпаров беше принуден да напусне и минаха 20 минути, преди съдиите да бъдат убедени, че Владислав Иванов трябва да ни е либеро, тъй като холандците протестираха, че като такъв е записан вторият ни разпределител Андрей Жеков. Стигна се до скандал между нашия треньор Пламен Константинов и този на холандците Хидо Фермьолен и за съжаление това повлия негативно на нашите, които допуснаха серия от цели 6 поредни точки за лалетата – 19:16! Това се оказа достатъчно, за да загубим и гейма – с 25:20.

Сривът в нашия отбор ставаше все по-сериозен и сервисът на Ван Дайк позволи на противниците ни да натрупат аванс от 6:2 точки, а холандците вече лазеха по нервите на цялата „Арена Армеец” с арогантното си и предизвикателно поведение. При първото техническо прекъсване вече изоставахме с 3:8 след зверска блокада срещу Ники Пенчев. Намалихме до 6:8, като Владо Николов с играта си успя да прекъсне пропадането, но противникът не позволи дълга серия и закова аванса си на 3-4 точки. Пламен Константинов обаче реагира бързо, вкара в игра резервния разпределител Любомир Агонцев, който разигра Ники Пенчев и Миро Градинаров. И обратът стана факт – от 22:19 за холандците, до 22:23 за нас със серия от сервиси на Пенчев и уникално спасяване на забивка на Ван Дайк от страна на Влади Иванов. За съжаление Владо Николов изпусна атака при 23:23, след като цял гейм не сбърка, но изравни за 24:24. Обърнахме до 25:24 със зрелищна блокада на Виктор Йосифов и след като на два пъти не можахме да направим точка на наш сервис, Мирослав Градинаров реши всичко с ас – 28:26!

В началото на четвъртия гейм най-после нанизахме блокада на прекалено повярвалия си Нимир Абдел-Азис, но Холандия поведе с 8:6 на първа техническа пауза. Последва и спорно съдийско решение в полза на лалетата за блок-аут и преднината на лалетата стана четири точки – 10:6. Намалихме до 12:13 със спокойна игра, като Владо Николов можеше и да изравни, но игра твърде технично и холандците успяха да направят контраатака. Все пак логичното стана с ас от флот сервис на Пенчев за 14:14, но холандците пак поведоха с две точки, за 16:14, след себеотдайна игра в защита. Отново изравнихме, за 19:19, след два хубави сервиса на Владо Николов, но точно него холандците хванаха на блокада за 21:19 в тяхна полза. Големият ни нападател обаче получи шанс да отвърне и изравни за 23:23 с много мощна атака, но холандците затвориха гейма с 25:23, след като неутрализираха поредно нападение на Николов с добра игра в защита – тайбрек.

В гейма на бързата смърт първи напред дръпнахме ние – с 3:1, след като пробихме Дик Хой на посрещане. Можехме да поведем и с 4:1, но Агонцев не вдигна добре на Градинаров и го заби в холандската блокада, а лалетата изравниха за 3:3 след добър рефлекс в защита. Агонецев направи и нова грешка, като пак подаде твърде близо до мрежата на Градинаров, последва блокада и Холандия поведе с 4:3. Смяната на полетата дойде при 8:7 за Холандия, а лидерството се обърна след 9:9, когато холандците направиха непростима грешка при опит за атака в центъра – удар директно в мрежата и 10:9 за нас! Холандия обаче обърна нещата за 12:11, когато Алексиев беше уловен на блокада. Отвърнахме с ас на Владо Николов за 13:12, като в случая помогна и мрежата. Първият мачбол беше за нас – след успешна атака на Тошко Алексиев и той застана на сервис. Получихме шанс за атака, но Братоев не потърси Владо Николов и холандската блокада сработи за 14:14! Блокадата ни спаси в следващото разиграване, когато посрещнахме много лошо и Владо Николов просто прехвърли топката, но Ван Дайк отрази и втория ни мачбол с хубава атака блок-аут – 15:15. Трети мачбол – и този път Владо Николов не прости, макар и със страшно измъчен блок-аут – 17:15!

Схемата на турнира

Решителен мач за България тази вечер в Евроволей

Тази вечер България се изправя срещу Холандия в последния мач от груповата фаза на Европейското първенство по волейбол. След двете си ...

Вече са ясни всички отбори, които се класираха за преките елиминации на първенството. Четири отбора ще почиват ден повече (13 октомври), тъй като спечелиха първите места в групите си. Освен България, това са още Полша, Русия и Франция. Вторите и третите в предварителните групи обаче играят помежду си, за да определят общо четири тима, които ще стигнат до четвъртфиналната фаза и там ще се изправят срещу почиващите на 13 октомври.

Първата двойка на предварителната пряка елиминация е Белгия срещу Германия, като победителят се изправя срещу нас.

Втората двойка противопоставя вторият от група D Сърбия срещу третия в група B Естония. Сърбите са явен фаворит да продължат напред, като победителят от този сблъсък ще играе на четвъртфинал с настоящия носител на Световната лига Франция. Който излезе победител от тук, ще се бори на полуфинал с един измежду България, Германия и Белгия.

Третата двойка ще е между втория в група A Холандия и третия в група C Словения. Продължилият от тази двойка ще трябва да се изправи срещу световния шампион Полша.

Четвъртата двойка се оформи от втория в група B Италия и третия в група D Финландия. Италианците изтърваха първото място в своята група, след като бяха обърнати от 2:0 от Франция в изключителното дерби в Торино (25:23, 25:21, 19:25, 17:25, 13:15) по-рано тази вечер, но все пак са твърд фаворит срещу финландците и няма как да е иначе с играчи като Иван Зайцев, Османи Хуанторена и Лука Ветори. Победителят от тази двойка излиза на "горещ" четвъртфинал с първия в група D Русия. Който победи от този поток, ще чака един измежду Полша, Холандия или Словения на полуфинал - най-вероятно световните шампиони.

Скримов няма да може да играе на Евроволей 2016

Един от най-важните играчи в националния отбор по волейбол Тодор Скримов не успя да се възстанови за започващото утре (9 октомври) Евро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Волейбол