Волейболната мизерия е пълна - и Куба ни разгроми

119687
Волейболната мизерия е пълна - и Куба ни разгроми
Снимка: FIVB

Надеждите да вземем първа победа във втората фаза на Световното първенство по волейбол в Полша угаснаха и в днешата вечер, след като загубихме с категоричното 3:0 от Куба - 25:23, 25:18 и 30:28. Нещо повече – тройката без гарнитура ни беше сервирана без основното участие на главния кубински волейболен готвач – капитанът на латиноамериканците Роландо Сепеда, който влезе само в края на третия гейм и направи решаващите точки за чистия успех на Куба. Така вече е ясно, че България няма никакъв шанс за почетно класиране в Полша.

Първи гейм (5:8, 16:15, 25:23)

Русия излиза срещу Сърбия без Мусерски, Павлов и Гранкин

Звездите на руския национален отбор по волейбол – Дмитрий Мусерски, Николай Павлов и Сергей Гранкин пропускат първите мачове на т...

За разлика от катастрофите с Бразилия и Германия, този път започахме по-концентрирано – хванахме два пъти на блокада кубинците и при 7:3 в наша полза дори можехме да поведем с пет точки, но за пореден път Андрей Жеков показа дългогодишното си неумение да играе с центровете и кубинците не ни позволиха откъсване. Нещо повече – веднага след първа техническа пауза Данаил Милушев и Никола Пенчев направиха леки грешки и бяхме застигнати при 9:9.

Оттук насетне нещата тръгнаха точка за точка, като само при 12:10 успяхме да направим две разлика след блок на Жеков, но Куба веднага ни изравни с ас, а дори и обърна водачеството, излизайки с точка напред при второто техническо прекъсване.

Нещата започнаха да стават неприятни при 18:16 за Куба, когато Тодор Скримов беше хванат на блок след атака от позиция 4. Последва и ас за латиноамериканците за 20:17. Драмата обаче предстоеше – върнахме две точки за 20:21 след добра защита и забивка на празна мрежа на Светослав Гоцев, а после не успяхме при контраатака на Даниел Милушев да изравним за 21:21. За наше щастие Матиас направи двоен удар и изравнихме при 23:23, но при 24:23 за кубинците те ни хванаха на блок и въпреки че Салпаров плонжира отчаяно, атаката на латиноамериканците им донесе гейма.

Втори гейм (8:4, 16:9, 25:18)

Корейски тима дава 2 млн. евро за кубинеца Симон

Корейски волейболен клуб предлага 2 млн. евро на кубинския централен блокировач Роберланди Симон за двугодишен договор в азиатската дър...


Лошият край на първия гейм се превърна в лошо начало на втория – три поредни грешки на Данаил Милушев, от сервис и две в атака, доведоха до смяната му с Цветан Соколов, но Куба вече водеше с 4:1. С лекота Куба стигна до първа техническа пауза с четири точки аванс, след като от сервис уцелвахме само мрежата. Нещата станаха трагични веднага след това, като Куба увеличи до 10:4 точки преднината си. До втора техническа пауза кубинците качиха разликата на седем точки, като особено с атаки от втора линия – т.нар. пайп, ковяха безмилостно топката в нашето поле. Геймът беше решен и въпросът беше само с колко ще се предадем – с 18:25. В трагичните минути само Тодор Скримов показваше, че знаеше защо е на терена.

Трети гейм (8:6, 13:16, 30:28)


Третата част тръгна точка за точка, но отново Куба стигна с аванс на първа техническа пауза – този път от само две точки. Показахме живец след скъсен сервис на Соколов и контраатака на Жеков, с която поведохме с 10:9 точки. Борбата продължи, след като Куба веднага върна две точки, но после Алексиев направи контраатака, а тройна българска блокада хвана Хименес – 13:11 за нас. Контраатака на Градинаров пък ни позволи да изградим три точки аванс на втора техническа пауза. Това ни даде импулс и поведохме с 19:14 след елементарна грешка на кубинците и елегантна атака на Соколов по правата.

И мъжкият национален волейболен отбор се класира на световно първенство*

Българският национален отбор по волейбол при мъжете се класира за световните финали по волейбол - така, както малко по-рано днес сторих...

И точно когато изглеждаше, че най-после ще се отърсим от вцепенението, Куба върна четири точки до 18:19, след като Теодор Тодоров беше хванат на блок, а Алексиев и Соколов направиха две атаки в аут. Съответно изравняването не закъсня – при 21:21, след атака с въртелива топка на левичаря Сепеда по диагонала. Блокада на Алексиев ни даде нов шанс при 23:21, но основният точконосител на кубинците в мача Уриарте от втора линия, при скок от място, провря топката през блока ни за 23:23. И започна гонитбата – ние водехме във финалната права на гейма, но Куба не се даваше и спаси пет геймбола, преди при 28:28 след носена топка латиноамериканците да стигнат до мачбол. А още от първия опит Куба взе срещата – след атака по правата на Соколов в аут.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Волейбол