Над 1000 деца и младежи с увреждания от Враца чакат да получат адекватни грижи

1467
Над 1000 деца и младежи с увреждания от Враца чакат да получат адекватни грижи
Снимка: БГНЕС

От месеци майките на децата с увреждания настояват депутатите да приемат три закона - за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги. До края на годината трябва да се приемат в пакет законите за хората с увреждания и за личната помощ, а за 2019 г. ще бъдат заделени 150 млн. лв. повече в тази сфера.

Това са обещанията на правителството. Да очакваме през януари – месечна финансова подкрепа, през април- нов вид оценка на потребностите, а септември – лична помощ. Дано това да не е в сферата на пожеланията, обачеЗа да не виждаме черните балони на протестиращите майки, тези майки, които отглеждат различните деца. Във врачанско тези деца и младежи са 1279.

1248 деца с увреждания живеят в област Враца. От тях 315 са с 90 и над 90% трайно намалена работоспособност. 419 деца имат от 70-89% намалена работоспособност и 514 деца са определени  с  50-69,99% намалена. Цифрата на настанените в домове на близки и роднини или в приемни семейства е 31. Така че за момента 1279 деца и младежи се подпомагат от социалната структура в областта.

Това е една голяма армия от млади хора и деца, които имат нужда от обгрижване, ежедневно, постоянно или по часове. Размерът на тяхната месечна помощ се определя ежегодно от Държавния бюджет и следва схемата – 930 лв. за 90 и над 90% увреждане, 450 лв. за деца с определени 70%-90% и 350 лв. за дете от 50-70 на сто вид и степен на увреждане или трайно намалена работоспособност. С осезателна разлика в помощите са деца, които са в приемни семейства или живеят при близките си: от 490 лв. до 350, като варират съобразно степента на заболяване и увреждане. Зад тези цифри стоят 1279 човешки живота, които имат нуждата да бъдат, ако не приобщени към обществото, то поне да получат адекватни пари, за да имат достоен живот.

Като основен проблем социалните работници във Враца определят неустойчивостта на програмата, тя е за определен срок, който ще приключи през декември т.г. В момента всяка година семействата кандидатстват в програми за лични асистенти, като представят безброй документи и не всички нуждаещи са приети в нея.

Всеки случай има своята индивидуална характеристика, допълват от социалната организация, а родителите получават едно и също заплащане. Налага им се да работят, за да увеличат доходите си, което обрича децата им да свикват с други хора, които да се грижат за тях. По информация под сурдинка, трудно се намират вече социални асистенти, опасенията са, че ще се наложи да се ползват услугите на роми, които не са квалифицирани за такава дейност. Заплащането е ниско, а  психологическото и физическо натоварване на работещите е голямо. Получава се така, че само който не е успял да си намери друга работа, започва като социален асистент, това е тревожната ситуация в региона, допълват от местната структура на „Социално подпомагане “.

Във Бяла Слатина работят 2 центъра за деца и младежи, във всеки от тях живеят по 14 деца. Врачанският дневен  център „Зорница“ е с капацитет 60 места, в града работят още 3 подобни институции с общо настанени 42 деца и младежи. Дневни центрове има в Козлодуй – 2 за деца и младежи, Мездра – 2 центъра с по 14 деца и в Роман – 3 центъра с по 10 човека. Как да бъдат оптимизирани социалните услуги, това е въпрос, който трябва да бъде решен в близки срокове. По мнението на социалните работници, семействата, които се грижат за децата си, би трябвало да получават поне еднаква по размер помощ с тази, която държавата е определила за такива случаи за отглеждане на увредени  деца, отглеждани в Центрове и Социални домове.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Пускат парното във Враца

Скандали и закани: В село Лиляче три пъти броили бюлетините, сметката не излизала

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com