Нови тролейбуси и електробуси очакват врачани

5041
Нови тролейбуси и електробуси очакват врачани
Снимка: Анелия Костова/Actualno.com

Враца е сред 11-те общини в страната, които ще бъдат финансирани от Комитета за наблюдение на ОП „Околна среда“ за обновяването на градския си транспорт. Планираните средства, които ще получи местната администрация са близо 23 милиона лева, като с тях ще бъдат закупени 15 нови електробуси и 10 тролейбуси. Обновяването на „Тролейбусен транспорт“ ще може да покрие напълно актуализираната транспортна схема, обхващаща града и кварталите, както и всички населени места на Враца. Това стана ясно на провелата се среща на кмета Калин Каменов с представителите на медиите. 

"Ние сме актуализирали своя проект, който първоначално беше  обвързан с изграждането на нова контактна мрежа, което е много скъпо, трудоемко и бавно, а и не дотолкова мобилно. Съобразихме се с новите тенденции и технологии и решихме да актуализираме този проект и да акценттираме отново в електрически транспорт. Това е оптималният брой тролей, с които сега работи градската  мрежа. Новите електробуси ще бъдат използвани за покриване на новите маршрути за градската мрежа.

Граждани събират 8000 лв. за откуп на исторически тролей

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ обяви акция за събиране на средства за откупуване на исторически тролейбус Ш...

Новите автобуси, които ще закупим сега, също ще се използват в градската мрежа, само че те ще покриват кварталите и населените места. Жителите на селата и кварталите ще имат достъп до екологичен транспорт. Във Враца ще се движат само тролейбуси и електробуси. Имаме готовност да обявим обществена поръчка, така че да спестим доста срокове. Още в понеделник поръчката ще бъде качена на сайта, очаква се до средата на м. юли да имаме оферти и евентуално началото нам .август да бъде избран изпълнител", уточни кметът.

Между 4 и 12 месеца са сроковете, които ще бъдат заложени  за доставка на превозните средства. В проекта е предвидено поетапно доставяне, така че когато има готови, те да бъдат доставени своевременно, без да се чака цялото количество и да се въведат в експлоатация. Идеята е с новия електрически транспорт във Враца и останалите 10 общини да се намали количеството на фините прахови частици, да се стимулират гражданите да използват градския транспорт, по-малко своите автомобили, така че да се намали и трафика, особено в сутрешните и вечерните часове, както и  да се стимулират  хората да пътуват с екологичен и икономичен градски транспорт.

За новите заводи също ще бъде предвиден транспорт с електробуси, уточни Каменов и каза, че освен това, в проекта са заложени средства за зарядни станции. Ако се наложи съфинансиране, то неговият дял ще е минимален и няма да се отрази на средствата на Общината. Кметът потвърди, че няма да бъде увеличавана цената на билетите за градски транспорт.

Първоначално предвиденият бюджет на програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух бе 115 милиона лева, но след направено предложение от УС на Националното сдружение на общините, средствата са увеличени на 390 милиона лева. По този начин ще се осигури възможност на общините, в които обществения транспорт е амортизиран, да закупят съвременни екологични транспортни средства.

Най-после намериха фирма, която да извози опасния серовъглерод от Враца

Забавянето на отстраняването на серовъглерода от територията на бившия торов завод във Враца „Химко“ се дължи на факта, че ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com