В неделя тестват преместването на серовъглерода, реалното извозване ще стане за 5 дни

2493
В неделя тестват преместването на серовъглерода, реалното извозване ще стане за 5 дни
Снимка: за actualno.com Ан.Костова

От 15-19 юли ще бъде преместен и извозен серовъглерода от територията на фирма „Камибо“ ООД . Тази неделя от 15 ч. ще бъде направен тест-проверка за синхронизация на дейностите, а фактическото преместване ще започне в понеделник. Това стана ясно на пресконференция в Областна администрация днес, на която присъстваха всички, ангажирани по преместването и извозването на 110- тона серовъглерода.

Съгласувани са дейностите с всички институции, всеки детайл е изчистен, така че да гарантира сигурността на нашите граждани“, заяви областният управител Малина Николова.

Управителят на „Балкан ресурс“ Емил Иванов, чиято фирма ще извърши сложната операция с опасния продукт, каза:  „Цистерните вече са на територията на комбината. Те са с изключителни мерки за сигурност, рядкост са в Европа, но вече пристигнаха във Враца. Техническата част е съгласувана с наши и чужди специалисти – апаратура, товарене, помпи... На практика утре или вдруги ден започваме подготовката на магистралата, която ще осигури експортирането от склада до цистерните. Надяваме  се в рамките на 1 седмица този продукт да бъде натоварен и извозен, да напусне пределите на страната.Всички  институции работят като юмрук, за да може  да свършим тази нелека задача. Разчистена е площадката, определени са точките, където ще бъдат разположени пожарната и до този момент имаме пълна техническа готовност до започване на операцията“.

Дългата ръка на Борисов върна и уволнения от РИОСВ-Враца

Главното действащо лице в скандала със серовъглерода във Враца Георги Караиванов е бил възстановен на работа, а съкратеният щат е бил в...

Председателят на междуведомствената комисия Г.Караиванов заяви: „Утвърдихме плана за действие, беше представена и техническата схема. Започваме работа в понеделник, тест в неделя следобяд. Изпълнени са предписанията, които сме дали на 2 юли. По теоретичното представяне нямаме забележки. Фирмата гарантира, че изпомпването и извозването ще бъде безопасно“.

Кметът К.Каменов потвърди, че схемата за изпомпването е утвърдена, а през седмицата са се погрижили дори за дребните детайли, от дупките по трасето до растителността на обекта. Фирма БКС е почистила пътя, по който ще минават цистерните, така че да  бъдат облекчени маневрите, които ще се вършат вътре. „Създали сме добри условия операцията да мине гладко и безпроблемно. Този план, които приехме,  представлява всичко, което ще се случи, допълни кметът, стъпка по стъпка, детайлно, кой влиза, кои са лицата, какво ще правят, къде застават, от къде влизат цистерните, как става прикачаването, кой следи тегленето, от къде минава автовозът и т.н.

Периметърът ще бъде направен, когато започне физическото извозване, съгласуван е с пожарната и полицията на Враца, това ще рече,че той ще обхване и мястото зад бетоновата стена в съседство с врачанския язовир – там ще бъдат предупредени хората, които се занимават със земеделие и отглеждат домашни животни. Инспекцията по труда е направила инструктаж на работниците, които ще бъдат на терена на преместването, за тяхната сигурност е предвидено работно облекло, какви мерки за безопасност трябва да спазват.

В района няма да бъдат допускани мобилни телефони и др. електронни устройства. В близкият периметър не се допуска използването и на дронове.

Областният управител на Враца призова за общи действия при рисковото премахване на серовъглерода

Фирма ”Камибо” да представи план за действие и организиране на процеса за преместване  на серовъглерода от територията...

 При подходящи метеорологични условия извозването ще трае 5 дни, като при много горещо време или пък гръмотевици и бури, ще бъде преустановено. Патрулираща полицейска кола ще обезопаси  безпроблемното пътуване на конвоя от цистерни през територията на България. Оставащата вода в басейните на „Камибо“, след като бъде анализирана, ще бъде премахната,ще се разработи план за това и площадката ще бъде почистена“.

Кметът К.Каменов коментира, че след една седмица темата за серовъглерода ще остане в историята.

В неделя при тестването на операцията за преместване на серовъглерода ще бъдат прегледани всички апарати на инсталацията.  Екипът, който ще работи с тях има опит от 10 г. работа с такива продукти. За да гарантират сигурността, Фирма „Балкан ресурс“ разчита и на чужди консултанти, които ще бъдат на терена. Иванов не отговори на въпроса колко средства струва операцията, транспорта и логистиката й, като се позова на изпълнението на своя граждански дълг.

„Всички апарати имат сертификати за работа със серовъглерод, цистерни, помпи, така че от гл.т. на съоръженията, имаме най-доброто от водещи европейски фирми“, уточни шефът на „Балкан ресуср“ Емил Иванов. „Приели сме технология, максимално щадяща съоръженията. Ако с оборудването се случи проблем, предвидили сме в рамките на 40 ч. да бъде доставена съответната резервна част “.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com