Виждали ли сте врачанския водопад Скакля?

35343
Виждали ли сте врачанския водопад Скакля?
Снимка: личен архив

Скакля е най-високият непостоянно течащ водопад в България — 141 м. Намира се на 1.5 км. южно от Враца, зад хълма Калето. В района му са открити останки от средновековното българско селище Патлейна. Красив през всички сезони, от горната му част се откриват прекрасни гледки към град Враца и Врачанското поле.

Как да стигнем: с автомобил или пеша до района над болницата в гр. Враца, откъдето за 1 час изкачване се достига подножието на водопада.

Ето и една история, преминала през вековете:

В годините, когато се виждал вече краят на турското робство, покрай един водопад на 1,5 км южно от Враца, минала турска потеря и замръкнала в подножието му. Когато съмнало, първите  лъчи на слънцето облели в позлата  пенливите и скокливи  му води. Турският паша се смаял от хубостта на водопада и възкликнал: "Машала... Скакля". Така красотата на омайната гледка му напомнила за една ханъма от неговия харем, за една ханъма-балканджийка... Ето така дошло името на вододпада и се съхранило до наши дни, кръстен от турчина с името "Скакля".

Такава е историята, която ни разказва легендата. Безспорна истина е обаче, че България е украсена с множество, радващи окото, пенливи водопади. Тези падащи ручеи обикновено стават притегателен център за наши и чужди туристи, място за отмора на душата.

Скакля е едно от местата у нас, които въпреки че не са широко известни, са причина да се чувстваме горди с красивата си страна.

Малко известно е например, че той всъщност е най-високият непостоянно течащ водопад в България. Неговите води шумят от 141 метра височина, докато стигнат земята. Не само по звука ще се ориентирате за близостта му - водопадът се намира зад хълма Калето и в района му са открити останки от средновековното българско селище Патлейна. През лятото водата му намалява, но пръските й, които падат вълнообразно по отвестната скала, пречупват слънчевите лъчи и в следобедните часове туристите наблюдават на няколко места цветовете на дъгата. Пътят към водопада тръгва от болницата на град Враца. В този район в местността Баира, Васил Левски е провел в края на август 1872 г. заседание с местния революционен комитет.

Пресечна точка на няколко туристически маршрути. Водопадът „Скакля” е част от резерват „Врачански карст” с площ 1467 хектараа. Резерватът се стопанисва от РИОСВ- Враца. (зелен телефон за нарушения в резервата 092/62 92 11 )

GPS: 43º11’10.96”N 23º33’07.69”Е

Изкачването на водопада може да се съчетае с някоя от следните пътеки:

-  в обратна посока Познавателен маршрут: „Войводин дол – в. Скакля – гр. Враца, (4ч.)       туристически маршрут гр. Враца – в. Скакля – м. Патлейна – м. Избата – вр. Околчица, (3ч.)

- туристически маршрут х. Пършевица – м. Боров камък – м. Царево ливаге – вр. Околчица, (4,5ч.)

Водопадът  може да се посещава целогодишно от туристи. Няма да съжалявате обаче, ако го видите напролет или лятото, обвит в зеленина и даваш отмора с хладината на планината. Гледката от него ще ви покаже  по- голямата част от територията на град Враца. През летния сезон водната маса намалява значително и почти пресъхва. Местността е доста атрактивна и примамлива за катерачите. Не чакайте много, а стягайте раниците и не забравяйте фотоапаратите – ще си донесете уловена красота за цял живот.

Ето и едно ВИДЕО за потвърждение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com