50-те страни, в които ЦРУ се чувствало у дома си

4763
50-те страни, в които ЦРУ се чувствало у дома си

Само година след трагичните събития на 11 септември 2001 година ЦРУ вкарало в действие своят план за задържане на лица, заподозрени в съпричастност с идеите на "Ал Кайда". Според оповестен наскоро документ на фондация "Отворено общество", американското разузнаване е разполагало с "неограничената" подкрепа на много страни по света. Изданието "Wired" публикува техния списък.

Това са: Афганистан, Албания, Алжир, Австралия, Австрия, Азербайджан, Белгия, Босна и Херцеговина, Канада, Хърватско, Кипър, Чехия, Дания, Джибути, Египет, Етиопия, Финляндия, Гамбия, Грузия, Германия, Гърция, Хонконг, Исландия, Индонезия, Иран, Ирландия, Италия, Йордания, Кения, Ливия, Литва, Македония, Малави, Малайзия, Мавритания, Мароко, Пакистан, Полша, Португалия, Румъния, Саудитска Арабия, Сомалия, Южна Африка, Испания, Шри Ланка, Швеция, Сирия, Тайланд, Турция, Обединените Арабски Емирства, Великобритания, Узбекистан, Йемен и Зимбабве.

Сенатор държа реч 13 часа, забави утвърждаването на шефа на ЦРУ

Нов рекорд за държане на реч се опита да постави сенатор Ранд Пол. Цели 12 часа и 52 минути той не слезе от трибуната, а целта му беше ...

Само преди седмица Бен Емерсън, следовател на ООН в САЩ, отправи призив към американците, да бъдат публикувани данните за програмата на ЦРУ за предаване и тайно задържане на заподозрените за тероризъм, действала по време на управлението на Джордж Буш. Тогава той изрази силните си притеснения за специалното съблюдаване на човешките права по време на борбата с тероризма.

Преди известно време до Европейския парламент беше подаден сигнал, че ЦРУ има тайни затвори на европейска територия. Визираха се учреждения в Полша и Украйна. Италиански евродепутат дори представи доклад, в който се твърдеше, че ЦРУ е използвало самолети за тайни полети, с които е извозвало заподозрени в тероризъм, заловени на европейска земя - включително случай на гражданин от арабски произход, хванат от американците в Рим и след това тайно превозен до затвор на американската служба в Полша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com