60 хил. са жертвите в Сирия, казва ООН

11601
60 хил. са жертвите в Сирия, казва ООН

Над 60 000 души са били убити от началото на конфликта в Сирия, който започна в средата на март 2011 година, съобщи Върховният комисариат на ООН за човешките права, предаде БГНЕС.

По данни на организацията 59 648 души са били убити в Сирия между началото на конфликта и края на ноември 2012 г. "Имайки предвид, че конфликтът продължава безмилостно и до днес, можем да предположим, че над 60 000 души са били убити до началото на 2013 г.", заяви върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай в комюнике.

Данните на ООН са много по-завишени от тези на Сирийския център за наблюдение на човешките права - неправителствена организация, близка до опозицията, според която жертвите на гражданската война са над 46 000 души.

Статистическите данни, публикувани от Върховния комисариат на ООН за човешките права, са събрани от организацията Бенетек, базирана в САЩ, която според ООН разполага "с голям опит в статистическия анализ на данни, отнасящи се до нарушения на човешките права". Анализът показва значително нарастване на средния брой на регистрираните жертви на месец от началото на конфликта с около 1000 загинали на месец през лятото на 2011 г. и над 5000 жертви от юли 2012 г.

Над 76% от документираните жертви са мъже, а 7,5% - жени, сочат данните на ООН. В 16,4% от случаите полът на жертвата не е бил ясно установен. Освен това анализът позволил да се установи ясна разлика между бойци и цивилни сред жертвите.

Редактор: Ивайло Петров

Русия предупреждава за мащабна война в Сирия

Русия отново поиска на висок глас бързо решение за Сирия. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че трябва да бъде намерен ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com