"Амнести": Франция да спре изселването на роми

3961
"Амнести": Франция да спре изселването на роми

Франция трябва да сложи край на насилственото изселване на роми от техните лагери, поиска "Амнести интернешънъл".

Правозащитната организация критикува тази практика, която продължава "с тревожно темпо" въпреки идването на власт на левицата. "Ако отбелязваме подобрение на ниво подход и реторика по отношение на предходни години, когато ромите бяха често заклеймявани от властите, то практиката на насилствено изселване продължава със същото тревожно темпо", обяснява директорът на програмата за Европа на правозащитната организация Джон Далхюйзен.

За това разследване Амнести е извършила четири мисии на място между февруари и септември в 12 лагера на роми в района на Париж. "Новото правителство предприе няколко окуражаващи мерки относно ситуацията на ромите", каза той. "Това че начинът на говорене се промени, вече е напредък", коментира председателката на "Амнести Интернешънъл" - Франция Женевиев Гариго. "На място обаче ситуацията остава същата", казва Марион Кадие, изследователка към организацията, която е участвала в изготвянето на доклада.

Според събраните цифри, дори е установен пик през третото тримесечие, когато близо 5 000 души са били изселвани и лагерите им са били разрушени. "Ние критикуваме начина, по който са извършват изселванията. В повечето случаи на хората не е предложен вариант за настаняване. Често няма никаква консултация, нито информация преди намесата на силите на реда", се казва в текста.

Неправителствената организация изтъква в доклада разрушителните последствия на насилствените изселвания върху здравето на ромите и обучението на децата им в училище. Повечето от 15 000 мигрирали във Франция роми,идват от Румъния, където са изложени на мизерия и дискриминация.

Редактор: Евгения Гигова

САЩ на нож с Франция заради Палестина

САЩ изказаха публично несъгласие с Франция, един от най-близките им съюзници, след като Париж заяви, че ще подкрепи палестинското искан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com