Черна гора избира президент

3580
Черна гора избира президент

Освен в Македония, през днешния ден избори ще има и в Черна гора. Те обаче ще бъдат за президент на малката балканска държава.

Президентските избори в Черна гора изправят един срещу друг близък съюзник на човека, който държи властта в страната вече няколко десетилетия и дипломат, успял да обедини зад себе си разпокъсаната опозиция, пише БГНЕС.

Филип Вуянович – настоящият държавен глава, устремен към трети мандат, се радва на удобна преднина пред претендента Миодраг Лекич.

Филип Вуянович

Политикът е един от най-близките съюзници на министър-председателя Мило Джуканович, който държи диригентските палки в страната още от началото на Балканските войни през 90-те.

Вуянович често бе обвиняван, че е "марионетка" на Джуканович, но напоследък успя да се измъкне невредим от корупционните скандали, в които влиятелният премиер бе въвлечен.

Произхождайки от една от най-успешните фамилии в Черна гора, хладнокръвието на Филип се признава дори от най-яростните му критици – рядка чест на турбулентните Балкани. Той е известен още с готовността си да участва в дебати със своите съперници.

58-годишният баща на три деца започна кариерата си в прокуратурата в Белград – столицата на Сърбия, с която Черна Гора се раздели през 2006. По-късно той откри свой офис в родината си, с което последва стъпките на своя баща – един от най-видните черногорски адвокати. Майка му бе първата жена хирург в тогавашната югославска република.

Вуянович влезе в политиката през 1993 и оттогава заема единствено висши постове – правосъден министър (1993-1995), външен министър (1995-1998), премиер (1998-2002) и председател на парламента (2002-2003).

Той стана първият избран от народа държавен глава – предимно церемониална длъжност, през май 2003 г., когато спечели убедително. Изборите по-късно бяха обявени за невалидни, тъй като в тях бяха взели участие под 50% от избирателите.

Вуянович си спечели симпатиите на международната общност с опитите да договори мирно отделяне от Сърбия.

Най-новите социологически изследвания дават на политика удобна преднина – 55 на 45%, пред основния му съперник Лекич – бивш външен министър и друг спокоен глас на динамичната балканска политическа сцена.

"Новият ми мандат ще се съсредоточи върху дейностите, свързани с европейската интеграция на Черна гора... Първата ми работа ще бъде да осигуря нови работни места и по-висок стандарт на живот за нашите граждани", обеща той в своя реч.

Миодраг Лекич

65-годишният Лекич бе външен министър още преди своя съперник – през 1992-1994. По-късно бе посланик на Подгорица в Рим и Валета.

Лекич често получава хвалебствия от международната общност за спокойния си подход и своята компетентност дори в най-чувствителните дипломатически въпроси.

Учил е във Франция и счита френския философ и екзистенциалист Жан-Пол Сартр за свой основен модел на подражание.

Жененият баща на две деца стана лидер на Демократическия фронт (ДФ), включващ няколко опозиционни партии, през м.г. коалицията му постигна внушителни резултати почти веднага – тя спечели 20 от 81 места в черногорския парламент на първите си избори през октомври 2012.

Това, както и недоволството от двадесетгодишното мудно, затънало в корупция управление на Демократическата партия на социалистите (ДПС), направи коалицията му втора сила в парламента. Това бе първият случай в историята на новата черногорска демокрация, в който страната имаше обединена опозиция.

"Живеем в море от лицемерие и корупция, в система, която унижава хората. Черна гора трябва да върви напред, към Европа, но първо трябва да почисти двора си изцяло", заяви наскоро Лекич.

Дипломатът е автор на няколко книги за международна политика. Към момента е гост-лектор в римския Свободен университет по обществени науки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com