Финансовата криза доведе до бум на престъпността в ЕС, казва шефът на Европол

5193
Финансовата криза доведе до бум на престъпността в ЕС, казва шефът на Европол

Финансовата криза оказва много благоприятни условия за процъфтяване на организираната престъпност на Стария континент, където в момента действат 3600 престъпни групировки. Това констатира в свой доклад шефът на Европол Роб Уейнрайт в интервю пред "Файненшъл таймс", предаде БГНЕС.

Престъпниците трупали печалби дори от такава прозаична дейност като контрабанда на перилни препарати. Според Уейнрайт черният пазар на хранителни продукти, фармацевтични продукти и машинни части се е удвоил през първите години на рецесията до 2 млрд. евро. В частност той отбелязва, че ново поколение от киберпрестъпници от Русия, Украйна и други части на Източна Европа извършват все по-усъвършенствани посегателства срещу финансовите интереси на фирми и компании.

"Организираните престъпни групи действат в разнообразни сектори, в различни държави, те имат много интернационална природа", казва Уенрайт."В техните редици участват престъпници от над 60 националности. Така те, на практика, се превръщат в многонационални компании". Ако луксозни чанти на марката "Гучи" или скъпи шампанизирани вина бяха фалшифицирани масово и преди кризата, в момента в Европа се наблюдава истински бум в нелегалния трафик на широк спектър от продукти, включително на части за самолетни двигатели. Налице е растяща обществената търпимост към сенчестата икономика в условията на криза", допълва директорът на Европол.

По данни на централата за борба с престъпността на Стария континент през 2011 г. лекарствата и хранителните продукти са имали дял от 28,6% на европейския черен пазар, което е скок с 14,5%. А това застрашава здравето на купувачите им. В същото време тази нелегална дейност забавя възстановяването на икономиката в Европа.

Друга престъпна тенденция, засечена от Европол, е увеличаващия стремеж на компаниите да намаляват разходите си чрез използването на нелегални работници, което води до увеличаване на трафика на хора и спадане на нивата на работна заплата.

Бандитите се възползват и от опитите на правителствата на някои от страните-членки да извадят икономиките си чрез увеличаване на ДДС – появяват се многобройни схеми за източване на хазната с фалшиви искания за ДДС. Според Европол в момента годишно измамите с ДДС струват на финансите на Европа 100 млрд. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com