Имигрантите като изкупителни жертви

6836
Имигрантите като изкупителни жертви

Протестиращи в инвалидни колички се подиграваха и освиркаха представителите на „тройката” – ЕК, МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ), които пристигнаха в министерството на финансите на 2 октомври, за да настояват за още съкращения на публичните разходи. Обсадените гърци ще трябва да издържат шеста година на рецесия през 2013 година. В проектобюджета се прогнозира свиване от 3,8-4%, а МВФ е по-песимистичен – 5%.

Финансовият министър Янис Стурнарас е подложен на огромен натиск да намери допълнително 2 млрд. евро икономии в последната минута, за да задоволи „тройката”. Дясноцентристкият премиер Андонис Самарас има дори още по-трудна задача – да убеди своите партньори в коалицията да приемат по-големите съкращения. И двамата все още звучат уверени, че ще бъде постигнато споразумение, въпреки че графикът най-вероятно ще се забави с няколко седмици.

Гръцка фирма ще изплаща кредит 391 години

Гръцка фирма ще изплаща получен кредит в продължение на 391 години, предаде РБК. Депутатът от гръцкия парламент Георгиос Кристидис е п...

Забавянето не помага на Самарас. По време на първите 100 дни от своето управление той се опитваше да закрепи своята крехка коалиция, докато Стурнарас предложи пакет с икономии от 13,5 млрд. евро в замяна на второто спасяване на Гърция в размер на 130 млрд. евро. Премиерът обеща, че по време на срещата на лидерите на ЕС на 18 октомври ще поиска удължаване с две години до 2016 година на прилагането на новите мерки, за да смекчи техния ефект. Но европейските лидери няма да изпълнят искането на Гърция докато не бъде съгласуван пакетът с икономии с „тройката” и одобрен от парламента в Атина. В резултат на това следващият транш за Гърция от 31,2 млрд. евро, нужни за рекапитализирането на гръцките банки, за да може отново да започнат да отпускат кредити, може да не бъде предоставен преди средата на ноември.

Проектобюджетът за 2013 г. вече включва близо 5 млрд. евро съкращения на пенсиите и заплатите в публичния сектор. Стурнарас се надява, че те са достатъчно дълбоки, за да се постигне първичен бюджетен излишък (преди плащанията по дълга) от 1,4% от БВП. Представителите на „тройката” се опасяват, че данъчните постъпления ще бъдат по-ниски от очакваното и че бюджетът все още оставя пространство за прекомерни разходи на министерствата на отбраната и здравеопазването, както и на местното управление.

За пореден път правителството успя да избегне уволнението на държавни служители, въпреки поетия ангажимент да съкрати 150 000 души в публичния сектор през следващите три години. Вместо това общо 15 000 държавни служители ще бъдат освободени от работа, като приемат ранно пенсиониране след година, в която са получавали 75% от предишната си заплата. Това е незадоволително решение, постигнато, за да се съгласят коалиционните партньори на Самарас.

Официалното ниво на безработицата в Гърция достигна 24,4% през юни, на второ място в ЕС след Испания. Нивото на безработицата сред младежите в Гърция е 55,4%, като за първи път страната изпреварва Испания. Много държавни служители, сред тях учителите и медицинските сестри, се оплакват, че не им се плаща редовно. „В нашата професия не можеш да се откажеш от смяната си”, казва Йоланда, сестра в интензивно отделение, която взе участие в протест пред здравното министерство, което дължи над един млрд. евро на частните клиники за това, че се грижат за осигурените от държавата пациенти.

Преструктуриране на гръцкия дълг е невъзможно

Преструктурирането на гръцкия дълг, по който Европейската централна банка държи облигации, е юридически невъзможно, заяви Йорг Асмусен...

Профсъюзите, представляващи държавните служители, планират нови стачки срещу последните съкращения на заплатите. Междувременно екстремистите предизвикват проблеми. Проучвания на общественото мнение сочат, че крайнодясната антиимигрантска партия „Златна зора”, която влезе за първи път в парламента след изборите през юни, вече изпреварва социалистите и се нарежда на трето място по подкрепа след „Нова демокрация” на Самарас и основната опозиционна партия Сириза.

„Златна зора” открива все повече свои офиси в малките градове, за да увеличи подкрепата сред безработните младежи. Нейните членове се разпознават лесно със своите черни фланелки и подобна на свастика емблема и стават все по-дръзки в атаките си срещу имигрантите. Наскоро една група атакува няколко амбулантни търговци на пазар в Рафина, пристанище близо до Атина, след като преди това поддръжниците на партията се представиха за полицаи в цивилни дрехи и поискаха да видят разрешителните на продавачите. Полицията не помогна много – често се случва при нарушенията на „Златна зора” симпатизиращи полицейски служители да гледат на другата страна.

„Златна зора” не само активизира своите проверки и атаки срещу имигрантите. Лидерът на партията Никос Михалолякос окуражава акции, които трябва да покажат социална ангажираност чрез показно раздаване на пакети с храна на нуждаещите се. Но за да получат пакетите, хората трябва първо да се регистрират в партията и да докажат, че са гърци като покажат своите документи за самоличност.

Министърът за защита на гражданите Никос Дендиас казва, че „щурмоваците” на „Златна зора” няма да бъдат толерирани. Собствениците на магазини в района на „Платея Америкис”, където има имигранти с малък бизнес, не са убедени. „Расистките прояви на насилие се увеличават и много хора се нуждаят от защита”, казва Джавед Аслам, лидер на пакистанската общност. Малцина имигранти продължават да вярват на полицията.

Гърция е на ръба и ще оцелее само още месец

Гърция не може да иска от народа си да приеме допълнителни мъчителни строги икономии, заяви гръцкият премиер Андонис Самарас, като пред...

Икономист

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com