Неонацизмът в Гърция се засилва

5466
Неонацизмът в Гърция се засилва

Близо 430 000 гласоподаватели (7% от избирателите) дадоха гласа си на завършилия преди два дни втори кръг на парламентарни избори за "Златна зора", пише в свой анализ агенция "Франс прес". Вече е повече от очевидно, че грърцката крайнодясна и неонацистка партия "Златна зора" преживява истински възход, предаде КРОСС.

Само за сравнение, на изборите през 2009 г. за тази организация гласуваха само 18 000 гласоподаватели, което съвсем закономерно не доведе до парламентарно участие.

Но днес, "Хриси авги" или "Златна зора" ще има в новия парламент 18 депутати, което показва колко е засилена идеологията на насилието в страната, предава агенцията, цитирана от "Без пардон".

"Златна зора е тук, за да остане", заяви ентусиазирано основателят на партията, Никос Михалолякос.

Този 55-годишен математик вече многократно даде да се разбере, че идеите на гръцкия фашистки диктатор Йоанис Метаксас, който управляваше страната от 1936 до 1941 г,. са му близки.

"Процентът на гласовете, които получи "Златна зора", съвсем не е случаен и избирателите на партията знаят какво могат да очакват от нея, което свидетелства за една тенденция в момента и колко дълбоко "Златна зора" е започнала да се вкоренява в гръцката народност", заявява професорът по криминология София Видал.

Основана през 1980 г., в началото партията е полулегално движение, но в последствие време успява да се засили благодарение предимно на отчаянието на гръцките граждани заради кризата, посочва "Франс прес".

"Ние сме националистическото движение в парламента и по улиците нашата мисия е да защитим истинските гърци... а нелегалната имиграция е рана за Гърция", обяви вчера Михалолякос.

Повечето членове на неговата партия са разследвани именно за насилие над имигрантите, като сред тях дори бе един от кандидат-депутатите на предишните избори от 6 май, който бе обвинен в нападение над трима афганистанци през септември 2011 г. Наскоро делото му бе отложено за шести път.

Говорителят на "Златна зора" Илиас Касидиарис, който отново бе избран за депутат, също очаква процес за участие във въоръжено нападение, при което бе ограбен студент.

Касидиарис предизвика остро осъждане в обществото по-рано този месец и заради участието си в пряко телевизионно предаване, по време на което удари шамар на депутатката от Комунистическата партия Лиана Канела и замери с чаша вода своя опонентка. Въпреки че веднага бе издадено разпореждане за задържане под арест, той успя да избяга и да се укрие няколко дни.

Гръцката лига за защита правата на човека след събитието в писмо, адресирано до министъра на вътрешните работи, изрази острото си възмущение защо не се наказват нарушителите, които и за в бъдеще ще продължават да разпространяват атмосфера на страх и несигурност.

"Проблемът е в това, че такова нещо явно трябваше да стане директно по телевизията, за да разберат по-равнодушните, че нещо не е наред", пише журналистът и специалист по крайнодесните структури в страната Димитрис Псарас.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com