Няма да подкрепим безусловно Македония за ЕС, казват Борисов и Плевнелиев

8790
Няма да подкрепим безусловно Македония за ЕС, казват Борисов и Плевнелиев

България ще бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори с Македония. Това стана ясно след консултация между българския президент и българския премиер по въпроса.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов са категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения.

Красимир Узунов: Вето за Македония

Македония винаги е била много по-заинтересована от включването си в нов съюз на бившите югорепублики, отколкото от членство в ЕС. Това...

Според президента и министър-председателя - перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и „маркетингови кампании”, а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония. За да се постигне напредък в тази посока, България предложи на Македония двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г., да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекрати антибългарската кампания и подмяната на исторически факти.

Темата за европейското членство на Македония ще бъде във фокуса на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък (13 декември), предаде Агенция "Фокус".

Редактор: Ивайло Петров

 

До края на седмицата ЕС решава за дата на Македония

До края на седмицата в Брюксел трябва да бъде взето решение дали Македония ще получи дата за начало на преговори за членство в Европе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com