Обща стачка в Гърция

3411
Обща стачка в Гърция

Гърция е обхваната от обща стачка в частния и държавния сектор срещу мерките за икономии, предприети от гръцкото правителство, предаде БГНЕС.

Стачкуват авиодиспечерите, които няма да работят днес от 10.00 до 13.00 часа местно и българско време. Отменени са 15 кацащи и 15 излитащи полета, предимно по вътрешни линии. При предишните стачки броят на отменените полети достигаше до стотина.

Еднодневни ефективни стачни действия обявиха служителите в ж.п. и корабния транспорт, прекратени са фериботните връзки между островите. В Атина градският транспорт, включително метро, автобуси и тролейбуси ще вървят само между 9.00 и 21.00 часа. До полунощ ще работят само трамвайните линии, свързващи центъра на столицата с южните крайморски райони.

В цялата страна са затворени музеите и археологическите паметници, които ще бъдат отворени за многобройните посетители утре.

В центъра на Атина ще се проведат няколко големи демонстрации. Полицията усили мерките за сигурност, страхувайки се от безредици.

В цяла Гърция също така не работят държавните учреждения, много магазини, банки и университети. На работа не отидоха нотариусите и метеоролозите, а медиите ще спрат да излъчват новини за 4 часа.

Протестиращите настояват за отмяна на готвените мерки за съкращаване на разходите в държавния сектор, които, както се очаква, ще достигнат 12 милиарда евро /над 5% от БВП/ през следващите две години. Новото "затягане на пояса" е необходимо, за да може страната да се впише в графика за съкращаване на бюджетния дефицит, съгласуван с международните кредитори от ЕС и МВФ. Кредиторите заявиха, че Гърция ще получи следващия транш от 31 милиарда само след като свие разходите си. Страната е зависима от външна помощ от 2010, когато заради дълговата криза се оказа, че не е в състояние да финансира своите задължения.

Редактор: Ая Косарова

Общонационална стачка ще блокира Гърция в сряда

24-часова общонационална стачка, организирана от двата най-големи профсъюза, ще блокира Гърция в сряда. В стачката ще вземат участие ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com