ООН: Световната продоволствена криза от 2007-2008 г. може да се повтори

10754
ООН: Световната продоволствена криза от 2007-2008 г. може да се повтори

ООН предупреди, че световната продоволствена криза от 2007-2008 г. може да се повтори и призова световните лидери да предприемат спешни мерки, за да предотвратят катастрофа, която ще засегне десетки милиона души, предаде АФП.

„Настоящата ситуация на световните пазари на храните, характеризирана от резки увеличения на цените при царевицата, пшеницата и соята, интензифицира опасенията относно повторение на световната продоволствена криза от 2007-2008 г.”, гласи изявление на агенциите по храните на ООН.

Невиждана суша съсипа земеделието на Балканите

Незапомнена суша мори Балканите това лято и нанесе сериозни загуби на земеделието: още отсега щетите се изчисляват на над един милиард ...

„Бързото и координирано международно действие обаче може да предотврати това. Ние трябва да действаме спешно, за да предотвратим тези шокове в цените да се превърнат в катастрофа, която да засегне десетки милиони души през следващите месеци,” гласи още изявлението.

Има опасения, че сушата в САЩ, тласнала цените на пшеницата до рекордно високи нива, може да причини нова криза, като тази от 2007-2008 г., при която бяха засегнати над един милиард души.

В изявлението, разпространено от базираната в Рим Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ), агенциите подчертават, че лидерите трябва да работят както по въпроса за високите цени на храните, така и по въпроса за начина, по който се произвежда и консумира храната.

Редактор: Ая Косарова

САЩ очакват най-слабата реколта от 6 години насам заради сушата

САЩ очакват най-слабата реколта за последните 6 години заради сушата, предаде АФП. В доклад на американското министерство на земеделиет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com