САЩ одобриха строителството на два ядрени реактора

3249
САЩ одобриха строителството на два ядрени реактора

Проектът за строителство на два нови ядрени реактора бе одобрен от американските федерални власти. Съоръженията ще бъдат първите по рода си в САЩ след аварията в "Три Майл Айлънд" през 1979 г., предаде БГНЕС.

Ядрената и регулаторна комисия на САЩ даде зелена светлина на Southern Company да построи два нови реактора на централата "Вогтъл" в Уейнсбъро, Джорджия. Очаква се "Блок III" да влезе в експлоатация през 2016 г., а "Блок IV" – през 2017 г.

Том Фенинг – изпълнителен директор на Southern Company, определи решението на властите като "голяма крачка напред". "Двата нови блока на "Вогтъл" ще поставят нов стандарт на безопасност и ефективност в ядрената енергия", категоричен бе експертът. Бюджетът и целите на компанията се движат по разписание, отбеляза още той.

Двата реактора са от типа "Toshiba AP1000". Разрешителното за строителство бе предоставено, въпреки противопоставянето на президента на Комисията Грегъри Джачко. "Не мога да подкрепя това разрешение. Сякаш "Фукушима" никога не се е случвала", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com